Preekverslag zondag 16 juli

>> maandag 24 juli 2006

De HEER leeft!
(Dit verslag had ik vorige week al willen maken; toen kwam het er echter niet van. Nu dus alsnog.)
Zondag 16 juli ging de preek in de ochtenddienst over 1 Koningen 17:1 waar staat:

De Tisbiet Elia uit Gilead zei tegen Achab: ‘Zo waar de HEER leeft, de God van Israël, in wiens dienst ik sta, de eerstkomende jaren zal er geen dauw of regen komen tenzij ik het zeg.’ (NBV)
We lazen hierbij 1 Kon 8:35-40 waar koning Salomo in zijn gebed bij de tempelwijding God vraagt of Hij wil horen naar het gebed van het volk als God het volk heeft gestraft omdat ze gezondigd hebben.
Ook lazen we 1 Kon 16:23-34 waaruit blijkt dat het volk inderdaad in zonde viel en achter andere goden aanliep. Daarmee tergden ze God.
God straft dan inderdaad. En het blijkt dat de HERE dan ook zijn woord houdt. Hij had verboden Jericho te herbouwen, op straffe van... Zo is het ook gebeurd.
Vervolgens bidt Elia om droogte (zie ook Jakobus 5:17), en God geeft droogte als straf, als opvoedingsmaatregel. God roept zo op tot bekering. Dat we alleen op Hem ons vertrouwen stellen. Dat we Hem in alles de eer geven, waar Hij recht op heeft.

Jezus!
's Middags was Zondag 11 van de Heidelbergse Catechismus aan de beurt. Het tekstgedeelte dat we lazen was Lukas 23:33-43.

Eigenlijk is met de naam 'Jezus' alles gezegd. Die naam bevat alles. Hij betekent: De HERE redt!
De naam Jezus is ons paspoort naar het Koninkrijk.
Het eerste gedeelte van de preek ging over wat Jezus met die naam deed. In de loop van de tijd hebben mensen allerlei accenten gelegd als het gaat om Jezus: Jezus als Rechter, Jezus die een nieuwe moraal leert, Jezus die onrecht aan de kaak stelt. Maar de kern is dat Hij zijn naam waarmaakt: Hij verlost ons van onze zonden.
Het tweede gedeelte ging over wat wij met die naam Jezus doen. Is Hij werkelijk voor ons onze 'enige Verlosser' (vraag 30), of zoeken wij ons heil ook bij anderen? Misschien geen heiligen, maar wel onze verzekeringspapieren, onze bankrekening, onze spullen? De vraag is dus: stellen we al ons vertrouwen op Hem? Of verloochenen we Hem?

0 reactie(s):

Blogarchief

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven