NGB Artikel 4 - De canonieke boeken

>> woensdag 5 juli 2006

Wij onderscheiden in de Heilige Schrift twee delen: het Oude en het Nieuwe Testament. Dit zijn canonieke boeken, waartegen niets valt in te brengen.
Hiertoe worden in Gods kerk gerekend: de boeken van het Oude Testament: de vijf boeken van Mozes, namelijk Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium; Jozua, Richteren, Ruth, 1 en 2 Samuel, 1 en 2 Koningen, 1 en 2 Kronieken, Ezra, Nehemia, Ester, Job, de Psalmen van David, de drie boeken van Salomo, namelijk Spreuken, Prediker en Hooglied; de vier grote profeten: Jesaja, Jeremia (met de Klaagliederen), Ezechiël en Daniël; vervolgens de twaalf kleine profeten: Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggai, Zacharia en Maleachi.
De boeken van het Nieuwe Testament: de vier evangelisten Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes; de Handelingen der Apostelen; de dertien brieven van de apostel Paulus, namelijk aan de Romeinen, twee aan de Korintiërs, aan de Galaten, aan de Efeziërs, aan de Filippenzen, aan de Kolossenzen, twee aan de Tessalonicenzen, twee aan Timoteüs, aan Titus, aan Filemon; de brief aan de Hebreeën; de zeven overige brieven, namelijk de brief van Jakobus, twee brieven van Petrus, drie van Johannes, de brief van Judas; de Openbaring van de apostel Johannes.
Eigenlijk zijn deze artikelen over de Bijbel uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis weer helemaal actueel! Zoals al genoemd bij artikel 3: Het Boek van God - de Bijbel - wordt aangevallen. Ging het in het vorige artikel over de Auteur van de Bijbel, in dit en het volgende artikel gaat het over wat er nu wel en niet precies tot de Bijbel behoort. Want niet alleen de Bijbel als geheel wordt aangevallen, ook de echtheid en betrouwbaarheid van de afzonderlijke Bijbelboeken staat onder druk: 'Misschien is God dan wel Auteur, maar dan toch niet van alle Bijbelboeken?' Of: 'Misschien zijn er nog wel meer boeken geïnspireerd door God?' Daarom is het goed om precies te weten welke boeken er nu werkelijk Gods Woord zijn en welke niet.

De Bijbel zelf geeft handvatten om te bepalen welke boeken erin thuis horen. In Matteüs 23:34-35 lezen we dat Jezus zegt:
34 Daarom, zie, Ik zend tot u profeten en wijzen en schriftgeleerden. Van hen zult gij sommigen doden en kruisigen en van hen zult gij anderen geselen in uw synagogen en vervolgen van stad tot stad, 35 opdat over u kome al het rechtvaardige bloed, dat vergoten werd op de aarde van het bloed van Abel, de rechtvaardige, tot het bloed van Zacharias, de zoon van Berekja, die gij vermoord hebt tussen het tempelhuis en het altaar.
Over Abel wordt gesproken in Genesis, het eerste bijbelboek. Over Zacharias wordt gesproken in 2 Kronieken 24. Nu is 2 Kronieken het laatste bijbelboek in de Hebreeuwse Bijbel (die heeft een andere bijbelboek-volgorde dan wij gewend zijn). Jezus haalt hier dus het volledige Oude Testament aan!

Verder weten we dat de schrijvers van het Nieuwe Testament allemaal heel dicht bij Jezus en/of de apostelen stonden:
  • Matteüs was een van de twaalf apostelen van Jezus (Luk 6:15).
  • Markus was een neefje van Barnabas (Kol 4:10) en reisde ook met Paulus en Barnabas mee (Hand 12:25). Petrus kende deze Markus ook (Hand 12:11-12) en beschouwde hem als zijn zoon (1 Pet 5:13).
  • Lukas was een goede vriend van Paulus (Kol 4:14).
  • Johannes was de discipel die Jezus liefhad (Joh 19:26).
  • Paulus was zelf door Jezus geroepen op de weg naar Damascus (Hand 9:3-5).
  • Jakobus was of een discipel van Jezus (Mat 10:3), of zijn broer (Mat 13:55).
  • Judas was weer een broer van Jakobus (Jud :1).
  • Het enige bijbelboek waarvan men niet zeker weet wie de auteur is, is het boek Hebreeën. In mijn Statenvertaling staat dat Paulus de auteur is, en naar mijn idee zou dat goed kunnen gezien bepaalde overeenkomsten met de brieven van Paulus, maar zeker is het niet.
Andere belangrijke teksten zijn voor wat betreft de betrouwbaarheid en echtheid van het Nieuwe Testament zijn:
  • Joh 14:26 - de Trooster, de heilige Geest, die de Vader zenden zal in mijn naam, die zal u alles leren en u te binnen brengen al wat Ik u gezegd heb (Het gaat hier over de evangeliën).
  • Joh 15:26,27 - Wanneer de Trooster komt, die Ik u zenden zal van de Vader, de Geest der Waarheid, die van de Vader uitgaat, zal deze van Mij getuigen; en gij moet ook getuigen, want gij zijt van het begin aan met Mij. (Dit gaat over de Handelingen der Apostelen).
  • Joh 16:13a - doch wanneer Hij komt, de Geest der waarheid, zal Hij u de weg wijzen tot de volle waarheid; (Dit gaat over de brieven van het Nieuwe Testament).
  • Joh 16:13b - want Hij zal niet uit Zichzelf spreken, maar al wat Hij hoort, zal Hij spreken en de toekomst zal Hij u verkondigen. (Openbaring).
  • 2 Pet 3:16 - evenals in alle brieven, wanneer hij over deze dingen spreekt. Daarin is een en ander moeilijk te verstaan, wat de onkundige en onstandvastige lieden tot hun eigen verderf verdraaien, evenals trouwens de overige schriften. (Hier noemt Petrus de brieven van Paulus dus indirect ook schriften. Daarmee stelde Petrus de brieven van Paulus op één lijn met het Oude Testament).
  • Rom 16:26 - (...) mijn evangelie en de prediking van Jezus Christus (...) thans geopenbaard en door profetische schriften volgens bevel van de eeuwige God tot bewerking van gehoorzaamheid des geloofs bekendgemaakt onder alle volken (Hier noemt Paulus zijn eigen brieven - en die van de andere apostelen - profetische schriften).
  • 1 Tim 5:18 - Immers, de Schrift zegt: Gij zult een dorsende os niet muilbanden, en: De arbeider is zijn loon waard. (Hier haalt Paulus Lukas 10:7 aan. Hij ziet dus het bijbelboek van Lukas als de Schrift).
Alle aangehaalde Bijbelteksten komen uit de NBG vertaling 1951.

0 reactie(s):

Blogarchief

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven