Gods vissers

>> zondag 17 december 2006

1 Hierna openbaarde Jezus Zichzelf aan de zee van Tiberias opnieuw aan de discipelen. En Hij openbaarde Zich als volgt: 2 Er waren bijeen Simon Petrus en Thomas, ook Didymus genoemd, en Nathanaël, die uit Kana in Galilea afkomstig was, en de zonen van Zebedeüs, en twee anderen van Zijn discipelen. 3 Simon Petrus zei tegen hen: Ik ga vissen. Zij zeiden tegen hem: Wij gaan met u mee. Zij gingen naar buiten, en gingen meteen aan boord van het schip; en in die nacht vingen zij niets.
Johannes 21:1-3 HSV
Let op de armoede van de eerste discipelen van Christus. Ze zijn met hun eigen handen aan het werk om in hun tijdelijke behoeften te voorzien. Werkzaam als visser, een van de nederigste beroepen. Geen goud, geen zilver, geen landerijen, geen inkomsten. Let er op dat sommigen van de zeven apostelen hier genoemd, ook aan het vissen waren toen Jezus het voor het eerst tot apostelen riep.

Deze armoede is het bewijs voor de goddelijke oorsprong van het christendom. Deze mannen, deze vissers, behoorden tot de grondleggers van de machtige Kerk van Christus die zich over vrijwel heel de wereld heeft verspreid. Ze kwamen uit een donkere uithoek, maar keerden de wereld ondersteboven. Eenvoudige, ongeletterde mannen waren het die de confrontatie aangingen met de hoogontwikkelde stelsels van de antieke wijsbegeerte. Door de prediking van het kruis brachten ze die wijsbegeerte tot zwijgen. Dit waren de mannen die in Efeze, Athene en Rome de heidense tempels leeg lieten stromen en grote menigten tot een nieuw en beter geloof leidden. De rede en het gezonde verstand leiden tot slechts één conclusie: Niets kan de opkomst van het christendom verklaren dan de rechtstreekse tussenkomst van God.
(Vrij naar Ryle's overdenking)
8 Toen zei Petrus, vervuld met de Heilige Geest, tegen hen: Leiders van het volk en oudsten van Israël! 9 Wanneer wij vandaag gerechtelijk verhoord worden over de weldaad aan een zieke man, waardoor hij gezond geworden is, 10 laat het dan bij u allen en bij heel het volk Israël bekend zijn dat door de Naam van Jezus Christus, de Nazarener, Die u gekruisigd hebt, maar Die God uit de doden opgewekt heeft, dat door Hem deze man hier gezond voor u staat. 11 Deze Jezus is de steen die door u, de bouwers, veracht werd, maar Die de hoeksteen geworden is. 12 En de zaligheid is in geen ander, want er is onder de hemel geen andere Naam onder de mensen gegeven waardoor wij zalig moeten worden. 13 Toen zij nu de vrijmoedigheid van Petrus en Johannes zagen en merkten dat zij ongeleerde en eenvoudige mensen waren, verwonderden zij zich en herkenden zij hen als mensen die bij Jezus geweest waren.
Handelingen 4:8-13 HSV

0 reactie(s):

Blogarchief

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven