Geschreven om te geloven

>> zaterdag 30 december 2006

24 Dit is de discipel die van deze dingen getuigt en deze dingen beschreven heeft; en wij weten dat zijn getuigenis waar is. 25 En er zijn nog veel andere dingen die Jezus gedaan heeft. Als die ieder afzonderlijk beschreven zouden worden, dan zou, denk ik, de wereld zelf de geschreven boeken niet kunnen bevatten. Amen.
Johannes 21:24-25 HSV
Over het laatste vers van het Johannes-evangelie is veel gespeculeerd. Kan dit letterlijk genomen worden of moeten we het figuurlijk verstaan? Heeft Jezus werkelijk zoveel dingen gedaan, dat als ze worden opgeschreven, de wereld die boeken niet zou kunnen bevatten?

Het is in de Bijbel niet ongebruikelijk om bepaalde dingen extra te benadrukken. Bijv. in Numeri 13:33 waar de Israëlieten zichzelf als sprinkhanen zien in vergelijking tot de reuzen die in het land Kanaän woonden. Waarschijnlijk moeten het slot van Johannes zo ook lezen.

Maar belangrijker is dat we hier beseffen dat, hoewel Jezus nog veel meer heeft gedaan (en om dat te beschrijven zouden veel meer boeken nodig zijn), wij aan datgene wat in de Bijbel is opgenomen genoeg hebben. Johannes heeft zijn evangelie geschreven met een doel: 'opdat u gelooft dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat u, gelovend, het leven hebt in Zijn Naam' (Joh. 20:31). Dat is de vraag die naar ons toekomt: Geloven wij dit?

(Vrij naar Ryle's overdenking)
10 Maar ú hebt mij nagevolgd in mijn onderwijs, levenswandel, levensopvatting, geloof, geduld, liefde, volharding, 11 in mijn vervolgingen en lijden, zoals deze mij overkomen zijn in Antiochië, in Ikonium en in Lystre. Wat heb ik al niet aan vervolgingen doorstaan, en uit die alle heeft de Heere mij verlost. 12 En ook allen die godvruchtig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden. 13 Maar slechte mensen en bedriegers zullen van kwaad tot erger voortgaan: zij verleiden en worden verleid. 14 Blijft u echter bij wat u geleerd hebt en waarvan u verzekerd bent, omdat u weet van wie u het geleerd hebt, 15 en u van kindsbeen af de Heilige Schriften kent, die u wijs kunnen maken tot zaligheid door het geloof in Christus Jezus. 16 De hele Schrift is door God ingegeven en is nuttig om te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, 17 opdat de mens die God dient, volmaakt moge zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust.
2 Timotheüs 3:10-17 HSV

0 reactie(s):

Blogarchief

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven