Heilig en toch dichtbij

>> woensdag 29 maart 2006

Vandaag zijn we met Jezus ontdekken op dag 24. Deze dag heeft als titel: God wil wonen bij de mensen.

Toen ik daar vanavond zo over nadacht werd het me weer eens duidelijk dat God met geen enkele andere god is te vergelijken. God is zo uniek!

Want beseffen we wel welke God bij ons mensen wil wonen? Het is de God die zich in het Oude Testament vooral laat kennen als een heilige God! Lees maar eens wat er gebeurde bij de Sinai, toen God neerdaalde op de berg (Exodus 19:16-22 NBV):

16 Op de derde dag, bij het aanbreken van de morgen, begon het te donderen en te bliksemen, er hing een dreigende wolk boven de berg, en zeer luid weerklonk het geschal van een ramshoorn. Iedereen in het kamp beefde. 17 Mozes leidde het volk het kamp uit, God tegemoet. Aan de voet van de berg bleven ze staan. 18 De Sinai was volledig in rook gehuld, want de HEER was daarop neergedaald in vuur. De rook steeg op als de rook uit een smeltoven, en de berg trilde hevig. 19 Het geschal van de ramshoorn werd luider en luider. Mozes sprak, en God antwoordde met geweldig stemgeluid. 20 De HEER was op de top van de Sinai neergedaald. Hij vroeg Mozes naar hem toe te komen, en Mozes ging naar boven. 21 De HEER zei tegen Mozes: ‘Ga naar beneden en waarschuw het volk dat ze niet te dichtbij komen in de hoop de HEER te zien, want dan zullen velen van hen het leven verliezen. 22 Ook de priesters, die gewoonlijk wel in de nabijheid van de HEER mogen komen, moeten op eerbiedige afstand blijven, anders zal de toorn van de HEER tegen hen losbarsten.’
Ook het Nieuwe Testament heeft het over de heiligheid van God. Bijv. Hebreeƫn 12:29 zegt:
Onze God is een verterend vuur!
Als je dit eens goed op je in laat werken, dan is het toch verbazingwekkend dat juist die heilige God bij ons wonen wil? Hij is zo heilig en puur en zuiver. Hij kan de zonde absoluut niet verdragen. Als wij Hem werkelijk zouden zien in al zijn heerlijkheid... wij zouden verteerd worden. De zon is er niets bij. Die zuivere, pure en heilige heerlijkheid van God laat geen plaats voor de zonde. Die zonde moet worden weggebrand! Dat kan niet anders.

En toch maakt dit niet dat God een afstandelijke God is. Want God wil bij ons wonen, ja zelfs in ons wonen. En het kan ook! God heeft het zelf mogelijk gemaakt - door Jezus Christus. In verbondenheid met Hem kan het! Want in Christus ben ik een heilige! Wat een genade! Want wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld (Rom 8:1). Hij redt ons van de komende toorn (1 Thess 1:10). In Hem ben ik heilig en veilig!

Ik moest vandaag ook denken aan Dag 9 - Abba, Vader. Door de Geest van Christus is het zelfs mogelijk dat wij deze heilige God Abba oftewel Papa noemen! Dat is toch verbazingwekkend!

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven