Bijbelstudie-software
>> vrijdag 24 maart 2006
Ik gebruik naast de bijbelvertalingen-sites die ik eerder noemde de volgende software:
e-sword
Dit is mijn favoriet! Het is een geweldig mooi stukje software en helemaal gratis! Je kunt er allerlei modules voor downloaden, die ook (vrijwel allemaal) gratis zijn, zoals:
- Bijbelvertalingen, waaronder de Statenvertaling
- Diverse commentaren
- Woordenboeken
- Kaartjes
Wat mij het meest aanspreekt is de zoekfunctionaliteit en de TSK (Treasury of Scripture Knowledge) module, waarmee je een schat aan tekstverwijzingen krijgt. Hierdoor gaat de bijbel echt open!
Wel is het een volledig engelstalig produkt, uitgezonderd de Statenvertaling. Dat is overigens ook de enige nederlandstalige vertaling, want daar liggen geen auteursrechten meer op. Dus geen NBG, NBV etc. Daarvoor moet je naar www.biblija.net.
Verder kun je zelf aantekeningen maken, je kunt bijbelgedeeltes onderstrepen, arceren, vet maken etc. Ook biedt e-sword een compare mode en een parallelle view, waardoor je goed vertalingen kunt vergelijken.
Zie voor meer info: www.e-sword.net
The Word
Volledig heet dit 'In the beginning was the Word'. Ook gratis. Ook hier is de Statenvertaling in opgenomen. The Word heeft echter verder geen extra modules, zoals e-sword. Wel is het relatief eenvoudig om zelf een vertaling toe te voegen omdat het bestandsformaat gewoon ASCII is. Zo heb ik zelf de NBG en de Telos vertalingen die ik in PDF vorm heb (van de MultiMedema bijbel) omgezet naar ASCII en in The Word gehangen.
The Word biedt goede zoekopties en je kunt ook zelf aantekeningen maken, teksten arceren, onderstrepen, vet maken etc. Mooi is ook de parallelle view, waardoor je gemakkelijk bijbelvertalingen kunt vergelijken.
Zie voor meer info: http://www.the-word.gr
ISA (Interlineair Scripture Analyzer)
Dit is een bijzonder produkt omdat het je ontzettend veel inzicht geeft in de grondtekst van de Bijbel. Van elk vers geeft deze software een engelse en een nederlandse (NBG) interlineaire vertaling. Dat geeft soms rare zinnen, maar het wordt wel goed duidelijk wat er in de grondtekst precies staat.
Ook dit produkt kent goede zoekmogelijkheden, maar dan niet zozeer op nederlandstalige woorden, maar vanuit de grondtekst. Je kunt dat zien waar hetzelfde woord nog meer wordt gebruikt bijvoorbeeld.
Zie voor meer info: www.scripture4all.org
0 reactie(s):
Een reactie posten