Geestrijk leven
>> vrijdag 12 mei 2006
Vandaag in de bijlage Het Katern van het ND een recensie van het boek Geestrijk leven, door dr. C.G. Geluk. Geestrijk leven is het vervolg op Meer dan genoeg van H. ten Brinke, J.W. Maris e.a. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: dit boek wil ik lezen!
De afgelopen weken heb je al wel aan mijn posts kunnen merken dat de discussie over de Geest (zoals de doop in of met de Geest en de gaven van de Geest) mij aardig bezighoudt. Het gaat dan ook om best belangrijke dingen denk ik. Onderwerpen waar wij als gereformeerden ook niet altijd een antwoord op hebben. Dit boek kan echter een belangrijke bijdragen leveren aan deze discussie. Dr. C.G. Geluk schrijft over Geestrijk leven het volgende:
Dit boek ... zie ik als een belangrijke gereformeerde bijdrage aan de bezinning op het werk van de heilige Geest. Daar was dringend behoefte aan.
De charismatische visie houdt een versmalling in als het gaat om het werk van de Geest. Deze visie oefent sterk invloed uit op het denken van velen die in de lijn van de Reformatie willen staan en die vanwege deze invloed ongemerkt op een andere lijn overstappen. Geestrijk leven biedt in dit kader goed onderricht en een goed tegenwicht terwijl de schrijvers tegelijk openstaan voor het bijzondere werk van de Geest.Vervolgens somt hij 7 punten op waaruit het gereformeerde karakter van het boek blijkt:
- Geen oppervlakkige maar "zorgvuldige exegese op basis van het gereformeerde devies 'Sola Scriptura'".
- De Drie-eenheid vormt de inzet: "we kunnen niet over de Geest spreken zonder de Vader en de Zoon".
- God is souverein: "wij kunnen God nooit voorschrijven wat Hij moet doen en wat Hij moet geven."
- Focus op Christus: "vol zijn van de Geest is vol zijn van Christus. Groeien in de Geest is groeien in Christus."
- Gereformeerde vroomheid wordt niet gekenmerkt "door een verlangen naar meer van de Geest, maar naar de ervaring van Gods liefde van eeuwigheid en naar het -helaas onbereikbare- heilige. Dit gaat samen met besef van zonde en de rijkdom van Gods genade. In deze vroomheid gaat het ook om het praktisch leven. Als christen ben je pelgrim, maar je verliest deze wereld niet uit het oog."
- De betekenis en het belang van de gemeente wordt benadrukt: "Het 'meer van de Geest' komt daar tot uitdrukking waar kinderen van God elkaar liefhebben, trouw zijn en vasthouden."
- Er is een duidelijke prioriteit: "eerst het gewone, dan het bijzondere." "Eerst de vrucht, dan de gaven. De vrucht van de Geest is de liefde. De liefde tekent de grondhouding van Christus. Ze dient ook onze grondhouding te tekenen. Deze liefde is dienend." Ontbreekt deze grondhouding, "dan hebben we in ons omgaan met de gaven van de Geest alleen maar onszelf op het oog."
0 reactie(s):
Een reactie posten