Hij zetelt aan Gods rechterhand

>> donderdag 17 mei 2007

Vandaag op Hemelvaartsdag wil ik even stilstaan bij wat de brief aan de Hebreeën ons onderwijst over de waarde van Jezus' hemelvaart. In deze brief gaat het onder meer over het hogepriester-ambt van de Here Jezus. Maar waaruit blijkt dat Jezus nu dé Hogepriester is? Dat lezen we in hoofdstuk 8:1:

De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterzijde van de troon van de Majesteit in de hemelen.
Het bijzondere en unieke aan Jezus is dus dat Hij zich heeft gezet aan Gods rechterhand. Dat 'zitten aan Gods rechterhand' komt meerdere keren terug in deze brief:

***

Hij is de afstraling van Gods heerlijkheid en de afdruk van Zijn wezen en Hij draagt alle dingen door Zijn krachtige woord. Nadat Hij de reiniging van onze zonden door Zichzelf tot stand gebracht heeft, heeft Hij plaatsgenomen aan de rechterhand van de Majesteit in de hoogte. (1:3)

En tegen wie van de engelen heeft Hij ooit gezegd: Zit aan Mijn rechterhand, totdat Ik Uw vijanden neergelegd heb als een voetbank voor Uw voeten? (1:13)

Maar deze Priester is, nadat Hij één slachtoffer voor de zonden geofferd had, tot in eeuwigheid gezeten aan de rechterhand van God. (10:12)

Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht en zit nu aan de rechterzijde van de troon van God. (12:2)
De rechterhand of rechterzijde van God betekent de hoogste en meeste eervolle plaats die je je maar kunt voorstellen. In de Bijbel wordt het woord rechterhand vaak in die betekenis gebruikt. Je ziet dat bijv. in de geschiedenis van Jakob die de beide zonen van Jozef zegent. Jozef wil dat de eerstgeborene, Manasse, de grootste zegen krijgt. Maar Jakob doet het - bewust - andersom, waardoor Efraïm, de jongste, de grootste zegen krijgt. Je kunt het lezen in Genesis 48.
Ook lezen we in de Bijbel over de 'rechterhand van God' als teken van macht en kracht. Bijvoorbeeld in het lied van Mozes in Exodus 15: 'Uw rechterhand, HEERE, was heerlijk in macht; Uw rechterhand, HEERE, verpletterde de vijand' (vers 6) en: 'U strekte Uw rechterhand uit, en de aarde verzwolg hen' (vers 12). Nu, die macht en kracht zijn Christus gegeven, zoals Hij zelf zei: 'Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde' (Matteüs 28:18). De positie die daarbij hoort is het zitten aan Gods rechterhand. Het is dus de rechtmatige positie van Christus. In Filippenzen 2:9 lezen we: 'Daarom heeft God Hem ook bovenmate verhoogd...' Waarom dat zo is? Dat lezen we net daarvoor:
Die, hoewel Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft God gelijk te zijn, maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en de mensen gelijk te worden. En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden tot de dood, ja, tot de kruisdood. (Filippenzen 2:6-8)
God heeft Hem dus verhoogd, omdat Hij dat verdiend heeft. Hij heeft zijn werk aan het kruis voor eens en voor altijd volbracht. In de brief aan de Hebreeën wordt dat zo verwoord:
deze Priester is, nadat Hij één slachtoffer voor de zonden geofferd had, tot in eeuwigheid gezeten aan de rechterhand van God. (10:12)
Maar juist op die meest eervolle plaats, waar Hij zit die alle macht heeft ontvangen, zit onze Hogepriester, onze Middelaar. Op die positie bemiddelt Hij voor ons. Hij bidt, Hij pleit daar voor ons:
Want Christus is niet binnengegaan in het heiligdom dat met handen gemaakt is en dat een afschaduwing is van het ware, maar in de hemel zelf, om nu voor het aangezicht van God te verschijnen voor ons (9:24)
En:
Hij, omdat Hij blijft tot in eeuwigheid, heeft een Priesterschap dat niet op anderen overgaat. Daarom kan Hij ook volkomen zalig maken wie door Hem tot God gaan, omdat Hij altijd leeft om voor hen te pleiten. Want zo'n Hogepriester hadden wij nodig: heilig, onschuldig, onbesmet, afgescheiden van de zondaren en boven de hemelen verheven. (7:24-26)
Dat is geweldig nieuws! Want hoe zou God naar Hem niet luisteren?

Teksten overgenomen uit de Herziene Statenvertaling (www.herzienestatenvertaling.nl)

0 reactie(s):

Blogarchief

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven