Zie, hier is uw God!

>> dinsdag 18 december 2007

Klim jij op een hoge berg, vreugdebode Sion!,
verhef met kracht je stem,
vreugdebode Jeruzalem,-
verhef die en vrees niet!-
zeg tot de steden van Juda:
zie, hier is uw God!-
Sta op, word verlicht,
want je licht is gekomen:
de glorie van de Ene is over je opgegaan!
Want zie, het duister bedekt wel de aarde
en donkerheid de natiën,-
maar over jou zal de Ene opdagen,
zijn glorie wordt over jou zichtbaar.
Volkeren zullen op weg gaan naar jouw licht,
koningen naar de glans van jouw dageraad.
Jesaja 40:9, 60:1-3 NB
Jesaja wordt soms wel het vijfde evangelie genoemd. Evangelie, dat betekent: blijde boodschap. Precies dat komen we hier in Jesaja 40:9 en 60:1-3 tegen. Het gaat hier over een vreugdebode. Iemand die 'goed nieuws', een 'blijde boodschap' brengt. En deze boodschap moet met kracht klinken en ver reiken. Vandaar dat de vreugdebode wordt opgeroepen op een hoge berg te klimmen. Dit nieuws moet de wereld over. Iedereen moet het horen. Want het gaat hier over iets ontzagwekkends: God zélf is gekomen!

Het is bijzonder om in het evangelie van Lukas 1 en 2 (uit de HSV) te lezen hoe deze profetieën zijn uitgekomen. Je ziet duidelijk de overeenkomsten met wat Jesaja lange tijd daarvoor al heeft mogen zien, bijvoorbeeld:
  • Zacharias zingt dat 'de Opgang uit de hoogte naar ons omgezien heeft, om te verschijnen aan hen die gezeten zijn in duisternis en schaduw van de dood' (Luk. 1:78-79). Woorden die overeenkomen met die uit Jesaja 60:2-3.
  • Jesaja 40:9 zie je terugkomen in Lukas 2:9-10: 'En zie, een engel van de Heere stond bij [de herders] en de heerlijkheid van de Heere omscheen hen en zij werden zeer bevreesd. En de engel zei tegen hen: Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, namelijk dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is; Hij is Christus, de Heere.' Let erop, dat de engel zegt: 'Wees niet bang! Ik breng verblijdend nieuws.' En even later zien we dat de herders het goede nieuws gaan doorvertellen: 'Toen zij Het gezien hadden, maakten zij overal bekend wat aan hen over dit Kind verteld was' (Luk. 2:17). De steden van Juda kregen het te horen: 'Daar in Bethlehem is de Zaligmaker, de Messias, geboren! God zelf is in het vlees verschenen'.
  • Ook de oude Simeon zingt een lied. Als hij Jezus ziet dan looft hij God met de woorden: 'mijn ogen hebben Uw zaligheid gezien, die U bereid hebt voor de ogen van alle volken, een licht om de heidenen te verlichten en om Uw volk Israël te verheerlijken' (Luk. 2:30-31). Net als in Jesaja 60 komen hier de volken in beeld en wordt over Jezus gesproken als 'een licht om de heidenen te verlichten'.
Ja, het is zoals Jezus zelf zegt: 'Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben' (Joh. 8:12). Jezus zegt ook tegen zijn discipelen: 'U bent het licht van de wereld' (Mat. 5:14). Hij zei tegen hen: 'u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde' (Hand. 1:8). Je ziet: het goede nieuws begint in Jeruzalem en het verspreidt zich over Judea en Samaria en uiteindelijk heel de aarde.

Ook jij, als je christen bent, bent licht voor de wereld. Dat ben je niet uit jezelf. Je bent dat alleen door Christus. Paulus bijv. zegt: 'u was voorheen duisternis, maar nu bent u licht in de Heere' (Ef. 5:8). Als je beseft dat het nu, in deze tijd, onze opdracht is het licht van Christus te verspreiden en te laten schijnen, dan zie je dat deze teksten uit Jesaja 40 en 60 ons ook nu nog heel wat hebben te zeggen: God wil ook mij gebruiken om zijn licht te verspreiden. En ik besef weer dat er nog zoveel mensen in het diepe donker van de zonde leven. Ik word opgeroepen om als de herders te zijn, om bergen te beklimmen en mijn stem te verheffen en niet bang te zijn, maar het uit te roepen: 'Kom naar het Licht der wereld en volg Hem! Zie, hier is uw God!'
O thou that tellest good tidings to Zion, get thee up into the high mountain. O thou that tellest good tidings to Jerusalem, lift up thy voice with strength, lift it up, be not afraid, say unto the cities of Judah: 'Behold your God!'
Arise, shine, for thy light is come, and the glory of the Lord is risen upon thee. For behold, darkness shall cover the earth, and gross darkness the people. But the Lord shall arise upon thee, and His glory shall be seen upon thee. And the gentiles shall come to thy light, and kings to the brightness of thy rising.

0 reactie(s):

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven