Hij komt om te zuiveren

>> dinsdag 4 december 2007

Zie, Ik zend mijn bode, die voor mijn aangezicht de weg bereiden zal; plotseling zal tot zijn tempel komen de Here, die gij zoekt, namelijk de Engel des verbonds, die gij begeert. Zie, Hij komt, zegt de HERE der heerscharen. Doch wie kan de dag van zijn komst verdragen, en wie zal bestaan, als Hij verschijnt? Want Hij zal zijn als het vuur van de smelter en als het loog van de blekers. Hij zal zitten, het zilver smeltend en reinigend. Hij zal de zonen van Levi reinigen, Hij zal hen louteren als goud en als zilver, opdat zij de HERE in gerechtigheid offer brengen.
Maleachi 3:1-3 NBG
Dreigende taal. En dat was nodig ook als je Maleachi leest. De HERE komt in hoofdstuk 1 en 2 met verschillende aanklachten die eigenlijk allemaal neerkomen op: 'U veracht Mij, u ontheiligt Mijn Naam.' Er werden kreupele en zieke dieren geofferd. De wet werd niet goed onderwezen. Er was ontrouw in het huwelijk en vermenging met andere godsdiensten. Maleachi zegt: 'U vermoeit de HERE met uw woorden.' Blijkbaar had men allemaal excuses, wilde men het allemaal goedpraten.

Maar dan komt bovenstaande tekst. Net als in Jesaja 40 lezen we over een boodschapper, een heraut, die ervoor moet zorgen dat de weg in orde is. Maar de taal is hier dreigender: ze moeten goed weten dat de Here plotseling zal komen. Hij kan er elk moment zijn. Wees dus voorbereid! Ook de priesters kunnen er niet omheen: de Here zal naar zijn tempel toe gaan. Daar waar op dit moment kreupele en zieke dieren worden geofferd. Waar de priesters verkeerd onderwijs geven over Gods wet. Ook daar moet het nodige aangepakt worden.

En dan klinkt de vraag van Maleachi: Wie zal de dag van zijn komst verdragen? Ja, het volk wist van de beloofde Messias, verlangde naar zijn komst. Maar begrijpen ze wel dat zijn komst ook oordeel betekent? Oordeel voor hen die niet van harte de HERE dienen? De Messias komt namelijk ook om te zuiveren en te beproeven. Hij wil zien of het echt allemaal goud is wat er blinkt. Alle vuilheid en onreinheid zal weggedaan worden, zodat de gewaden schoon zijn en er sprake zal zijn van puur goud en zilver. Er zal ook weer zuiver onderwijs gegeven worden en er zullen rechtvaardige offers gebracht worden. Dat wil zeggen: offers uit liefde gebracht.

Nu kun je bij dat zuiveren denken aan goede en slechte mensen en in de context van het Bijbelboek Maleachi gaat het ook over 'het onderscheid (...) tussen wie God dient, en wie Hem niet dient.' (Mal. 3:18). Maar ik moet hier ook denken aan het onderscheid tussen de oude en de nieuwe mens. Wij mogen belijden dat met Christus onze oude mens is mee-gekruisigd (Rom. 6:6). God rekent niet meer met onze oude mens. Die is voor Hem dood in Christus. Tegelijk is het wel zo dat Jezus zelf door de Heilige Geest met ons bezig is. Namelijk met een zuiveringsproces, een proces van heiliging, van steeds meer gaan lijken op Hem. Dat is soms een pijnlijk proces. Petrus schrijft in zijn eerste brief: 'Geliefden, laat de vuurgloed, die tot beproeving dient, u niet bevreemden, alsof u iets vreemds overkwame' (1 Petr. 4:12). Het hoort erbij. Het betekent dat God zelf met je bezig is.

Maar daarin zijn we niet passief. Deze tekst roept ons op om ons voor te bereiden op de komst van de Messias. Elke dag hebben we strijd te voeren tegen ons vlees, onze oude natuur. Die strijd moeten we wel aangaan. Dat betekent soms pijnlijke keuzes maken. Maar bedenk dan Wie het is, die er aankomt: Hij die zelf het zwaarste oordeel heeft gedragen. Een oordeel dat eigenlijk jijzelf had moeten dragen. Ja, wie zal de dag van zijn komst verdragen? Zij die in Christus Jezus zijn. In Hem ben je veilig!
The Lord, whom ye seek, shall suddenly come to His temple, ev’n the messenger of the covenant, whom ye delight in: Behold, He shall come, saith the Lord of Hosts.
But who may abide the day of His coming, and who shall stand when He appeareth?
For He is like a refiner’s fire. And He shall purify the sons of Levi, that they may offer unto the Lord an offering in righteousness.

0 reactie(s):

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven