Een Kind is ons geboren!

>> dinsdag 25 december 2007

Het volk dat in duisternis wandelt,
   zal een groot licht zien.
Zij die wonen in het land van de schaduw van de dood,
   over hen zal een licht schijnen.
Want een Kind is ons geboren,
   een Zoon is ons gegeven,
en de heerschappij rust
   op Zijn schouder.
En men noemt Zijn Naam
   Wonderlijk, Raadsman,
Sterke God,
   Eeuwige Vader,
Vredevorst.
Jesaja 9:1 en 9:5 HSV
Ook hier gaat het over de tegenstelling tussen duisternis en licht. In Jesaja 9:1 gaat het over een volk dat in het donker leeft, een volk waar de dood zijn schaduw over werpt. Het betreft het gebied van de stammen Nafthali en Zebulon, in het noorden van Israël, het 'Galilea der heidenen'. Nafthali en Zebulon hadden de Kanaänieten daar niet volledig verdreven (Richt. 1:30,33); er zijn dus altijd heidense invloeden gebleven. Ook was het gebied ver verwijderd van de tempel, waar de wet werd onderwezen, het woord van God. Dat woord is volgens Psalm 119:105 'een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad.' Wijk je daar vanaf, ja, dan zul je 'gedreven worden, het donker in' (Jes. 8:22).

Mattheüs laat in zijn Evangelie duidelijk zien dat het licht waar het hier in Jesaja 9 over gaat, Jezus is:
'Hij verliet Nazareth en ging wonen in Kapernaüm, dat aan de zee lag, in het gebied van Zebulon en Nafthali, opdat vervuld zou worden wat door de profeet Jesaja gesproken werd toen hij zei: Land Zebulon en land Naftali, gebied aan de weg naar de zee en over de Jordaan, Galilea van de heidenen, het volk dat in duisternis zat, heeft een groot licht gezien; en voor hen die zaten in het land en de schaduw van de dood, is een licht opgegaan. Van toen af begon Jezus te prediken en te zeggen: Bekeer u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen' (Mat. 4:13-17).

Het is tekenend dat Jezus juist daar in die uithoek van Israël begint met de oproep tot bekering. Niet in Jeruzalem, het religieuze centrum, waar de tempel stond, maar in een afgelegen, geminachte streek. Hierin zie je iets van het hart van deze Koning, deze Heerser: 'de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren was' (Luk. 19:20). Hij gaat juist het donkerste gebied in, om daar Zijn licht te verspreiden.

Dat licht, dat is ook de aankondiging van het Koninkrijk der hemelen. Dat rijk waar Hijzelf Koning van is geworden toen Hij naar de hemel voer en plaats nam aan de rechterhand van God de Vader. Dat rijk dat er nu al is in je hart, als je gelooft (Luk. 17:21). En dat hier op aarde zal komen als de Vader Jezus' vijanden gemaakt heeft tot een voetbank onder zijn voeten. Daar zal het nooit meer duister worden, 'want de heerlijkheid van God verlicht haar, en het Lam is haar lamp' (Openb. 21:23).

Want een Kind is ons geboren,

ruim 2000 jaar geleden

een Zoon is ons gegeven,

Hij is de Zoon des Mensen; Hij is de Zoon van God;

en de heerschappij rust op Zijn schouder.

Hij is Koning over alle koningen en Heer over alle heren;

En men noemt Zijn Naam

Hij is uitermate verhoogd en ontving de naam boven alle naam;

Wonderlijk,

Hij is Degene die komen zou, blijkens de vele wonderen die Hij deed;

Raadsman,

Hij is de Wijsheid van God;

Sterke God,

Hij is het Woord dat God was; het Licht dat de duisternis niet heeft gegrepen;

Eeuwige Vader,

Hij is de laatste Adam, Vader en Hoofd van de nieuwe schepping;

Vredevorst.

Hij is onze vrede met God.

The people that walked in darkness have seen a great light; and they that dwell in the land of the shadow of death, upon them hath the light shined.
For unto us a Child is born, unto us a Son is given, and the government shall be upon His shoulder; and His name shall be called: Wonderful, Counsellor, The Mighty God, The Everlasting Father, The Prince of Peace.

0 reactie(s):

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven