God met ons

>> dinsdag 11 december 2007

Zie, de maagd zal zwanger worden en een Zoon baren, en u zult Hem Immanuel noemen; vertaald betekent dat: God met ons.
Mattheüs 1:27 HSV
Sta eens even stil bij de impact van deze tekst op de eerste lezers van het evangelie van Mattheüs. Mattheüs vertelt over Jozef die van plan is Maria te verlaten, omdat hij gemerkt heeft dat ze zwanger is. Maar een engel vertelt hem in een droom dat Maria zwanger is uit de Heilige Geest, en dat ze een Zoon zal baren, en dat Jozef Hem Jezus moet noemen. Mattheüs zegt dan: 'Dit alles is gebeurd opdat vervuld werd wat door de Heere gesproken is, door de profeet', en haalt dan Jesaja 7:14 aan. Uit de context van Jesaja 7:14 blijkt dat het daar gaat over een teken dat God zelf zou geven aan het huis van David, omdat koning Achaz God niet om een teken wilde vragen.

Mattheüs zegt hier dus: God heeft dat teken nú - aan Jozef, zoon van David - gegeven: Maria is zwanger geworden terwijl ze nog maagd is. Zij is dus die maagd en de Zoon die ze zal baren, dat zal Immanuël zijn. En die naam is hier vol betekenis. Deze Zoon zal werkelijk 'God met ons' zijn! Hij is immers ontvangen uit de Heilige Geest! Het gaat hier in deze tekst dus over het grote geheimenis, het mysterie van de godsvrucht: 'God is geopenbaard in het vlees' (1 Tim. 3:16).

Ook in Johannes 1:14 lezen we dat het Woord vlees geworden is. Maar daar staat ook dat Hij 'onder ons heeft gewoond'. We mogen ook vertalen: 'Hij is onder ons zijn tent komen opslaan' (Willibrordvertaling). Zo is met de eerste komst van de Messias een grote stap gezet in de richting van het uiteindelijke doel van 'God met ons', waarvan we lezen in Openbaring 21:3: 'En ik hoorde een luide stem vanuit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn.' God wil bij ons wonen, Hij wil zijn tent bij ons opslaan, Hij wil heel persoonlijk met ons omgaan. Laten we uitzien naar die dag waarop dat ten volle werkelijkheid zal worden en het uitroepen: Kom Heere Jezus!
Behold, a virgin shall conceive, and bear a son and shall call His name: Emmanuel, 'God with us'.

0 reactie(s):

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven