De waarde van Gods Woord (9)

>> donderdag 5 juli 2007

Het Woord van God stelt ons in staat de duivel te verslaan
De duivel is echt en verschrikkelijk. Hij is veel sterker dan wij zijn. Zijn doel is ons te bedriegen en te vernietigen. 'Die was een mensenmoorder van den beginne en staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij naar zijn aard, want hij is een leugenaar en de vader der leugen' (Joh. 8:44). Toch is hij ontegenzeggelijk verslagen door de dood en opstanding van Jezus. De Bijbel zegt dat Jezus mens is geworden, zodat 'Hij door zijn dood hem, die de macht over de dood had, de duivel, zou onttronen' (Heb. 2:14). De verwoesting was onmiskenbaar, maar nog niet volledig. Omdat het bloed van Christus heeft gevloeid voor onze zonden, kan de duivel degenen die in Christus zijn niet vernietigen. Dit komt doordat zijn beschuldigingen niet langer kloppen. Het enige wat nog tot de hel kan leiden, zijn niet vergeven zonden. Maar door het kruis is ons volledige vergeving geschonken. Daarom kan de duivel ons alleen doden, niet verdoemen.

***

Ja, zoveel macht heeft hij. Jezus zei tegen de gemeente van Smyrna: 'Wees niet bevreesd voor hetgeen gij lijden zult. Zie, de duivel zal sommigen uwer in de gevangenis werpen, opdat gij verzocht wordt, en gij zult een verdrukking hebben van tien dagen. Wees getrouw tot de dood en Ik zal u geven de kroon des levens' (Op. 2:10). Waar schuilt de overwinning hierin? Johannes zegt in Openbaring 12:11 tegen ons: 'En zij hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad, tot in de dood.' Door erop te vertrouwen dat al hun zonden door Jezus' bloed vergeven waren en door zelfs tot in de dood aan hun geloof vast te houden, versloegen ze de duivel.
De duivel wordt overwonnen wanneer zijn plan om het geloof te ondermijnen, mislukt. En die mislukking is veroorzaakt door het kruis van Christus en het Woord van God. Johannes, die het werk van de duivel zo goed kende, zei in zijn eerste brief: 'Ik heb u geschreven, jongelingen, want gij zijt sterk en het woord God blijft in u en gij hebt de boze overwonnen' (1 Joh. 2:14). Het Woord van God is de kracht die de duivel verslaat. Zo ging het ook toen Jezus in de woestijn was. Bij elke verleidingspoging van de duivel citeerde Hij uit de Schrift (Mat. 4:4,7,10). Als Jezus zelf het Woord van God was en demonen kon bevelen zodat ze Hem zouden gehoorzamen (Marc. 1:27), maar Hij toch op de Schrift vertrouwde om de verleidingen van de duivel af te weren, dan moeten wij dat ook doen.
(...)
Als je dus macht over de duivel wilt en als je wilt ontsnappen aan de strik van zijn bedrog en de vernietiging van je geloof, doe dan wat Jezus deed en wat de heiligen deden: koester het Woord van God en gebruik het als zwaard tegen je vijand.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 111-113.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven