Het zwaard van de Geest

>> woensdag 8 november 2006

In onze gemeente hebben we een zgn. Gesprek & Gebed team. Ons doel is onze broers en zussen te stimuleren tot gesprek en gebed naar aanleiding van de preek of bijv. een lied waardoor mensen geraakt kunnen worden.
Gisteravond hadden we als team een avond om toegerust en bemoedigd te worden. We zijn nu ongeveer anderhalf jaar bezig en we hebben gemerkt dat het enthousiasme waar we mee begonnen zijn wat afgenomen is. Soms hebben we te maken teleurstelling of zijn we ongeduldig.
Ik was gevraagd om in verband hiermee vanuit de Bijbel te laten zien hoe je daar mee om moet gaan. Ik heb dat gedaan door te benadrukken dat we te maken hebben met een heel concrete strijd:

Want satan wil helemaal niet dat wij ons ervoor inzetten dat anderen dichter bij God en bij elkaar komen. Hij wil niet dat wij als gemeente op een vertrouwelijke manier met de HERE en met elkaar omgaan. En we moeten bedenken dat satan heel goed op de hoogte is van onze zwakke plekken. En juist op die plekken valt hij ons aan.
Een van die zwakke plekken is ons denken. En hij weet duivels goed hoe hij ons op dat gebied kan manipuleren. Hij is de sluwe slang, de vader van de leugen! Hij strooit er mee, en ze lijken verdacht veel op de waarheid. Dat vraagt om scherp onderscheidingsvermogen.
Dat onderscheidingsvermogen heb je niet zomaar. Daarom heb ik vooral aandacht gevraagd voor de waarheid van Gods woord, het zwaard van de Geest. Maar daar hoort nog wel wat bij. Het is ook noodzakelijk om te bidden en wel om de Geest van wijsheid van openbaring. Het is immers de Geest die ons in de waarheid leidt. Ook vroeg ik nadrukkelijk aandacht voor geloof. Want Gods beloften moeten in geloof aangenomen en toegeëigend worden.
Zo kwam ik op 4 woorden uit die je niet los van elkaar kunt zien:
Woord en Geest.
Geloof en gebed.
Alle vier moeten ze worden ingezet in de strijd. Aan de ene kant tegen de satan die je allerlei leugens probeert te laten geloven. Aan de andere kant voor het geloof in Gods beloften.
Maar zoals ik al zei, ik heb vooral nadruk gelegd op de waarheid van Gods woord, het zwaard van de Geest. Ik heb voorbeelden gegeven van hoe je dat zwaard kunt hanteren als je te maken hebt met concrete aanvallen van de duivel, bijvoorbeeld als je te maken hebt met negatieve gevoelens of gedachten:
Tegenover satans woorden moeten we volgens Efeze 6:17 het woord van God stellen, het zwaard van de Geest.
We moeten onze gedachten laten vullen met dat Woord, zo leren we de waarheid kennen.
Iemand zei eens: ‘We moeten tegen onszelf prediken’.
‘Het woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard (…) en het schift overleggingen en gedachten van het hart.’ (Hebreeën 4:12)

Satan fluistert: ‘Zeg nou zelf. Het heeft geen zin. Kijk nou toch eens: wat levert het op?’
Maar de Bijbel roept ons op geduld te hebben en trouw te zijn:
‘Goed is de HERE voor wie Hem verwachten’ (Klaagliederen 3:25).
‘Ja, allen die U verwachten, worden niet beschaamd’ (Psalm 25:3)
En als we geneigd zijn te geloven dat er toch niets verandert, laten we daar dan Gods Woord tegenover stellen:
‘Wentel uw weg op de HERE en vertrouw op Hem, en Hij zal het maken’ (Psalm 37:5)
Zie je het niet meer zitten? Ben je teleurgesteld? Moedeloos, ongeduldig of verbitterd? Ga met die gedachten en gevoelens naar Christus toe, maak ze 'krijgsgevangene onder de gehoorzaamheid aan Christus' (2 Kor 10:5). Schuil bij de HERE. Grijp naar zijn woord. Preek tegen jezelf. En val aan. Geloof God. Kijk naar de vreugde die voor je ligt. God heeft 'ons kostbare en zeer grote beloften' (2 Petr 1:4) geschonken. Groter dan alles wat satan je voorspiegelt.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven