Ken de aard van het kwaad in je hart

>> donderdag 19 februari 2009

John Piper schreef vandaag op de blog van desiringgod.org een mooi commentaar met de titel Knowing the Nature of Your Evil. Ik vind het een erg waardevol stukje, daarom heb ik het maar even vertaald:

Het is belangrijk dat wij de aard van het kwaad dat in ons hart zit kennen.

Denk je dat de essentie van jouw slechtheid ligt in het niet gehoorzamen van geboden? Dat is een goed startpunt. Maar het is niet de essentie van jouw slechtheid. Geboden benoemen eenvoudigweg het kwaad en zijn vruchten, en vertellen ons het niet te doen.

De essentie van onze slechtheid is dat wij iets anders verkiezen boven God (Romeinen 1:23; 2:23). Geboden creëren niet de gelegenheid om kwaad te doen. Geboden benoemen het.

Nog lang voordat ons gezegd wordt om niet te begeren, begeren we al. Ongehoorzaam zijn aan het gebod ‘Gij zult niet begeren’, is niet hetzelfde als het kwaad van het begeren. Eerst is er het kwaad van het begeren, en vervolgens gaat het samen met de overtreding van het gebod om niet te begeren.

Paulus zei: ‘ook de begeerte zou ik niet gekend hebben, als de wet niet gezegd had: ‘U zult niet begeren’.’ (Romeinen 7:7 Telos). Dat wil zeggen: Ik zou niet afweten van de ernst van mijn slechtheid als God het niet had benoemd in de wet.

Maar het overtreden van de wet is niet de essentie van mijn slechtheid. De essentie van mijn slechtheid is het verlangen naar iets boven God, nog voordat enig gebod het benoemt.

Eén reden waarom het belangrijk is dit te weten, is dat het van invloed is op de manier waarop je streeft naar verandering. Als je denkt dat de essentie van je slechtheid gelegen is in het overtreden van geboden, dan zal je focus om te veranderen liggen in het houden van de geboden.

Dat is echter gedoemd om te mislukken en wel om twee redenen. Als we er goed in zijn, dan denken we dat we zijn veranderd, maar de essentie van onze slechtheid blijft. Als we er niet goed in kunnen worden, worden we wanhopig en stoppen we ermee.

Maar als we beseffen dat de essentie van onze slechtheid niet ligt in het overtreden van geboden, maar in het verkiezen van iets anders boven God, dan zal onze focus om te veranderen liggen in een verandering van het hart. Dat is hoopvol, want God heeft beloofd: ‘Ik zal hun één hart geven en een nieuwe geest in hun binnenste, en Ik zal het hart van steen uit hun lichaam verwijderen en hun een hart van vlees geven’ (Ezechiël 11:19).

Dat is de inhoud van het nieuwe verbond dat Jezus heeft gekocht met zijn bloed (Lukas 22:20). We ontvangen het door geloof.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven