Ere zij God in de hoge!

>> dinsdag 8 januari 2008

En er waren herders in diezelfde streek, die zich ophielden in het open veld en ’s nachts de wacht hielden over hun kudde. En zie, een engel van de Heere stond bij hen en de heerlijkheid van de Heere omscheen hen en zij werden zeer bevreesd. En de engel zei tegen hen: Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, namelijk dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is; Hij is Christus, de Heere. En dit zal voor u het teken zijn: u zult het Kindje vinden in doeken gewonden en liggend in de kribbe. En plotseling was er bij de engel een menigte van de hemelse legermacht, die God loofde en zei: Eer zij aan God in de hoogste hemelen, en vrede op aarde, in mensen een welbehagen.
Lukas 2:8-14 HSV
Wat een spectakel moet dat geweest zijn. Stel je het eens voor: het is nacht - en een nacht toen, daar in Israël was een pikdonkere nacht, zoals je misschien wel eens hebt meegemaakt op een vakantie - en je bent herder. Even verderop hoor je het zachte geluid van de schapen; voor je flakkert zachtjes een vuur. En dan, plotseling, staat daar iemand die wel licht lijkt te geven. Je zou toch aan een geestverschijning, een spook denken. Geen wonder dat de engel zegt: Wees niet bevreesd! Ik verkondig u grote blijdschap, goed en verheugend nieuws! De langverwachte Zaligmaker, de Messias is geboren!

Dat donker van die nacht is tekenend voor onze situatie. Wij zijn mensen die van nature in de duisternis leven, ja van nature hebben wij de duisternis liever dan het licht (Joh. 3:19). Maar God laat het licht schijnen in het donker van de nacht. Het waarachtige licht, dat ieder mens verlicht was komende in de wereld (Joh. 1:9). Dat laat God hier groots aankondigen. Een grote hemelse legermacht zingt het uit: Eer zij aan God! Vrede op aarde! In mensen een welbehagen!

Dat licht moet ook gaan schijnen in ons hart, waar het van nature donker is. Als je van harte gelooft in Jezus, dan mag je weten dat wat je kunt lezen in 2 Kor. 4:6 met je gebeurd is: 'Want God, Die gezegd heeft dat het licht uit de duisternis zou schijnen, Hij is het Die in onze harten geschenen heeft tot verlichting met de kennis van de heerlijkheid van God in het aangezicht van Jezus Christus.'

Als God in je hart geschenen heeft, dan roep je het uit: Eer zij aan God! Dan heb je weet van vrede met God (Rom. 5:1), en dan verwonder je je over de liefde van God voor deze wereld, waar Hij zijn Zoon voor over had.
There were shepherds abiding in the field, keeping watch over their flock by night.
And lo, the angel of the Lord came upon them, and the glory of the Lord shone round about them, and they were sore afraid.
And the angel said unto them: 'Fear not, for behold, I bring you good tidings of great joy, which shall be to all people. For unto you is born this day, in the city of David, a Saviour, which is Christ the Lord.'
And suddenly there was with the angel a multitude of the heav'nly host, praising God and saying:
'Glory to God in the highest, and peace on earth, goodwill towards men.'

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven