Gods heerlijkheid geopenbaard

>> dinsdag 20 november 2007

Een stem van de roepende in de woestijn:
Bereidt de weg des HEEREN,
maakt recht in de wildernis een baan voor onze God!
Alle dalen zullen verhoogd worden,
en alle bergen en heuvels zullen vernederd worden;
en wat krom is, dat zal recht,
en wat hobbelachtig is, dat zal tot een vallei gemaakt worden.
En de heerlijkheid des HEEREN zal geopenbaard worden;
en alle vlees tegelijk zal zien,
dat de mond des HEEREN het gesproken heeft.
Jesaja 40:3-5 SV77
Ineens wordt de taal beeldend. Je hoort iemand luid roepen en je ziet hem staan: een heraut in een woest landschap. Hij kondigt het aan en roept het uit: 'Bereid de weg van de HEERE, maak een rechte baan voor onze God!' Alles moet aan de kant, elke oneffenheid moet uit de weg, er mag zich geen enkele ongerechtigheid langs de weg bevinden, de weg moet er keurig netjes uitzien, want de HEERE onze God komt eraan!

We maken hier in het Oude Testament - honderden jaren voordat het plaatsvindt - al kennis met Johannes de Doper. Hij predikte de doop van bekering tot vergeving van zonden. Bekeren dat is: je oude zondige manier van leven de rug toekeren, en je omkeren naar een leven in dienst van God. Die zonden staan namelijk tussen God en jou in. Die barrières moeten eerst uit de weg geruimd. Er moet ruim baan komen in ons hart voor deze God.

Maar dat kunnen we niet zelf. God zelf moet dat doen. En Hij deed het ook, door zijn Zoon, Jezus de Messias. Hij maakte de weg vrij naar de Vader. 'Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof tot deze genade waarin wij staan', zegt Paulus in Rom. 5:2. Ja, Jezus zelf is de volmaakte Weg!

Zo zien we in Hem Gods heerlijkheid. Alleen door Jezus de Messias kunnen we vrij in en uit lopen bij de Vader. Het is allemaal Gods werk, dat dat nu mogelijk is. Ten tijde van Jesaja was dit nog een onvervulde belofte, maar de apostel Johannes schrijft later: 'En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben Zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader), vol van genade en waarheid.' (Joh. 1:14 HSV). De belofte is uitgekomen! Het Woord van God staat vast!

Tegelijk laat Jesaja 40:5 ook óns vooruit kijken. want er staat: 'álle vlees zal het zien...' De Messias zal nóg een keer komen. Dezelfde Johannes schrijft namelijk ook: 'Zie, Hij komt met de wolken en elk oog zal Hem zien...' (Openb. 1:7). Laten we uitkijken naar 'de openbaring van Zijn heerlijkheid' (1 Petr. 4:13), want dat staat zeker te gebeuren. De mond des HEEREN heeft het gesproken!
The voice of him that crieth in the wilderness: Prepare ye the way of the Lord, make straight in the desert a highway for our God.
Ev’ry valley shall be exalted, and ev’ry mountain and hill made low, the crooked straight, and the rough places plain.
And the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together, for the mouth of the Lord hath spoken it.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven