De waarde van Gods Woord (8)

>> maandag 18 juni 2007

Het Woord van God geeft ons cruciale waarschuwingen
Psalm 19 roemt de voordelen van het Woord van God explicieter dan enig ander bijbelgedeelte. En dit is de climax: 'Kostelijker zijn zij dan goud, ja dan veel fijn goud; en zoeter dan honig, ja, dan honigzeem uit de raat. Ook laat uw knecht zich daardoor ernstig vermanen; in het houden ervan ligt rijke beloning' (vers 11-12).
Als we volmaakt zicht hadden op wat goed en fout is, als we de toekomst kenden en alle consequenties van al het gedrag en alle gebeurtenissen, dan zouden we misschien geen waarschuwingen nodig hebben. Maar we zijn blind voor vele dingen en kennen de toekomst niet, zoals God die wel kent. We moeten er vaak voor gewaarschuwd worden dat iets wat we dreigen te doen, dom is. Wat worden ons veel vreugdevernietigende keuzes bespaard als we acht slaan op de waarschuwingen in de Bijbel! Uit genade heeft God ons een boek gegeven dat ons niet alleen naar het juiste pad wijst, maar dat ons ook waarschuwt wanneer we op het punt staan het verkeerde pad te nemen.
(...)

***

De Bijbel staat vol met waarschuwingen die leven geven en vreugde schenken. Hoeveel mensen met geslachtsziekten zouden hiervoor behoed zijn als ze acht hadden geslagen op de waarschuwing: 'Vliedt de hoererij' (1 Kor. 6:18)! Hoeveel mensen met longkanker zouden dit hebben kunnen voorkomen door acht te slaan op de waarschuwing om nergens aan verslaafd te raken, dus ook niet aan nicotine (1 Kor. 6:12)! Hoeveel mensen zouden nu niet in de gevangenis zitten als ze geluisterd hadden naar de waarschuwing: 'Gij zult niet doodslaan', of 'Gij zult niet stelen', of 'Gij zult geen vals getuigenis spreken' (Ex. 20:13, 15, 16)! Hoeveel mensen hebben hun eigen leven verwoest door niet te luisteren naar de overduidelijke waarschuwing: 'Maar wie rijk willen zijn, vallen in verzoeking, in een strik, en in vele dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. Want de wortel van alle kwaad is de geldzucht. Door daarnaar te haken zijn sommigen van het geloof afgewaald en hebben zich met vele smarten doorboord' (1 Tim. 6:9-10)!
Wat zijn de waarschuwingen van God toch genadevol! Ze zijn de bron van onuitgesproken vreugde voor degenen die er het goede hart van de Grote Dokter in zien. Hij kent de manier om elke vorm van pijn en verdriet te voorkomen. Gaat jouw verlangen dieper dan wat de wereld te bieden heeft? Sla dan het Woord van God open en lees al die goede waarschuwingen.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 110-111.

1 reactie(s):

Niels 19/9/07 21:07  

Dag 'volgeling', ik ga proberen de komende jaren steeds meer toe te voegen, hoewel je zult begrijpen dat het vertaalwerk behoorlijke klussen zijn. Ik blijf jouw blog ook zeker volgen en die link lijkt me niet meer dan terecht...


groeten, Niels

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven