De waarde van Gods Woord (7)

>> maandag 4 juni 2007

Het Woord van God is de bron van wijsheid
Het is een groot voordeel om wijs te zijn. Wijsheid is iets anders dan gewoon kennis van feiten. Sommige heel wijze mensen hebben nauwelijks een behoorlijke opleiding genoten. En er zijn ook mensen die hoog opgeleid zijn en veel feitenkennis hebben, maar die niet wijs zijn. Wijsheid is het inzicht in hoe er geleefd kan worden op een manier die beantwoordt aan de doelen waarvoor we geschapen zijn; de glorie van God en het welzijn van de mens. En aangezien we God verheerlijken door ons in Hem te verheugen, en het welzijn van de mens bepaald wordt door het delen van onze vreugde in God, is wijsheid de enige weg naar diepe, blijvende vreugde.

***

Het zal je niet verbazen dat deze vreugdeproducerende wijsheid door het Woord van God komt. In het vorige stukje zagen we dat Christus zelf in ons blijft wanneer Zijn woorden in ons blijven, en Paulus zegt dat in Hem 'al de schatten der wijsheid en kennis verborgen zijn' (Kol. 2:3). Dus Hij blijft in ons door Zijn Woord en met Hem komen 'al de schatten der wijsheid'. Paulus zegt het nog duidelijker in Kolossenzen 3:16: 'Het woord van Christus wone rijkelijk in u, zodat gij in alle wijsheid elkander leert en terechtwijst.' Het Woord van God brengt al deze 'wijsheid' in ons leven, zodat we elkaar kunnen helpen het Woord te kennen en ernaar te leven.
Eén van de uitdagingen die ik de mensen van onze gemeente vaak voorhoud - vooral de vrouwen - is dat ze het tot een van hun doelstellingen maken om later een oude wijsgeer te worden. Ik hou van de visies van oudere vrouwen, vol rijpe vruchten, die slechts voortkomen uit een lang leven, veel liefde en langdurige meditatie over het Woord van God. Dus veel jongere vrouwen verlangen ernaar dat oudere vrouwen, die ontzettend wijs zijn, de wijsheid met hen delen die God hen in de loop der jaren geschonken heeft. De vreugde van het geven en ontvangen van een geschenk als dit, is groot. Het is vreugde die voortkomt uit het Woord van God. Er is geen mooiere vreugde dan vreugde die veroorzaakt wordt door wijsheid. Daarom is het Woord van God kostbaarder dan al het andere op deze aarde.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 109-110.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven