Verlangen naar God

>> maandag 2 april 2007

Sinds een paar weken heb ik het boek Verlangen naar God (Desiring God in het engels) van John Piper in huis. In dit boek legt hij uit wat hij verstaat onder het begrip christen-hedonisme. Heel kort komt het hier op neer: wij verheerlijken God door van Hem te genieten. Dat werkt John Piper op verschillende manieren uit. Aan de hand van allerlei bijbelteksten laat hij zien dat dit werkelijk is wat de Bijbel leert. Wij hebben echter onder invloed van een aantal filosofen, zoals Emanuël Kant, geleerd dat echte liefde volledig belangeloos is. John Piper is het daar niet mee eens. Hij wijst onder meer op Jezus zelf. 'Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen en de schande veracht' (Hebreeën 12:2 HSV). John Piper legt dan ook wat echte liefde is. Hij zegt: 'Liefde is overvloeiende blijdschap in God'. Die blijdschap is ons deel, daar mogen wij ook naar verlangen. Maar tegelijk werkt de liefde zo, dat wij graag willen dat anderen in die blijdschap delen. Piper zegt het als volgt:

Liefde is overvloeiende blijdschap in God waardoor we anderen helpen. Van dat overstromen worden we ons meer bewust wanneer we verlangen naar blijdschap in de blijdschap van anderen. Onze blijdschap in God wordt verdubbeld wanneer zij overvloeit naar anderen. Als blijdschap in God niet ons uiteindelijke doel zou zijn, dan zouden we afgoden vereren en zouden we anderen nooit kunnen helpen. Daarom is het verlangen naar vreugde een onmisbaar motief bij iedere goede daad. En wie probeert los te komen van het verlangen naar volkomen en eeuwige vreugde, kan niet van anderen houden en kan ook niet van God houden.
Let wel: Piper bedoelt hier met vreugde uiteindelijk dus niets anders dan vreugde in God zelf! Vreugde in de Gever, en niet in zijn gaven. Als je dan ook bedenkt dat God verheerlijkt wordt door onze blijdschap in Hem, en als die blijdschap zo overvloeit dat wij anderen willen laten delen in die blijdschap en anderen vinden ook die vreugde, dan wordt God des te meer geëerd!

Ik vind dit een enorme les: leren blij te zijn in de blijdschap van anderen, omdat zo onze God wordt verheerlijkt. Ik merk dat dat bij mij niet vanzelf gaat. Dat betekent dus dat ik op dat punt teveel op mij zelf gericht ben. John Piper zou het echter zo zeggen: Je verlangt nog veel te weinig naar echte blijdschap, blijdschap in God namelijk!

NB. Het boek Verlangen naar God is ook in het engels online te lezen.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven