'Theology can conquer biology'

>> maandag 8 januari 2007

Vandaag las ik de site van desiringGod een lezing van John Piper, die hij een paar dagen geleden heeft gehouden op Passion07, waar zo'n 22.000 jongeren van 18-25 bij elkaar waren om na te denken over Jesaja 26:8 waar staat:

Ook in de weg van uw gerichten hebben wij U verwacht, o HERE; naar uw naam en naar uw gedachtenis ging ons zielsverlangen uit.
En vanuit het besef wat het betekent om verzadigd te zijn met God, willen ze de glorie van God als een echo laten klinken op elke campus van de wereld.

De titel van Piper's lezing is: How to Deal with the Guilt of Sexual Failure for the Glory of Christ and His Global Cause. Dat is een hele mond vol, maar de kern van zijn verhaal gaat over hoe je satan's aanklachten kunt weerstaan als je in zonden bent gevallen, en dan specifiek sexuele zonden. Piper laat zien hoe belangrijk het is om te leven uit het geloof. En dat je dus ook weet wat je gelooft. Tegenwoordig leven we in een tijd waarin het gevoel vaak een belangrijkere rol speelt dan kennis. Als iets goed voelt dan is het ook wel goed... Maar kennis is cruciaal als het gaat om het geloofsleven.

Het gaat dan om kennis van de Bijbel, van theologie. Het gaat om kennis van wie God in Christus voor ons is. Kennis van rechtvaardiging door het geloof alleen. Weten, beseffen dat rechtvaardiging niet alleen vergeving van zonden inhoudt, maar ook dat Jezus' gerechtigheid ons wordt toegerekend. Als we zicht hebben op deze dingen, als we werkelijk tot ons laten doordringen wat dat betekent, dan hebben we een geweldig wapen tegen de satan die ons probeert te laten wegzinken in schuld. Het is goed om je te bedenken wat in Kolossenzen 2:13:14 staat: 'En Hij heeft u, toen u dood was in de misdaden en de voorhuid van uw vlees, samen met Hem levend gemaakt door u al uw misdaden te vergeven, en het handschrift dat tegen ons getuigde, uit te wissen. Dit handschrift was met zijn inzettingen tegen ons gericht, en Hij heeft dat uit het midden weggenomen door het aan het kruis te nagelen.' Het bewijs is weg! Aan het kruis genageld. Satan heeft nog veel wapens, maar dit wapen niet meer. Hij kan ons niet veroordelen, niet verdoemen. Satan kan ons alleen maar laten verdoemen, als er sprake is van onvergeven zonden. Maar die zijn op het kruis gespijkerd.

Piper noemt kennis de ballast in de boot waardoor deze stabiel blijft:
When I say theology can conquer biology and justification can conquer fornication (overspel) I mean that a deep and growing biblical knowledge of God and Christ and the cross and salvation and faith and how God does it all for the glory of Christ can give such ballast to the boat of your life that the wind of temptation will not be able to tip it over so easily. The reason this is not a popular remedy for temptation today is because it is not a quick fix. It’s the work of a lifetime.
Geloofskennis opdoen duurt dus je hele leven, en kost moeite. Maar het is de moeite waard!

Piper laat ook duidelijk zien dat het niet om verstandelijke kennis alleen gaat. Kennis moet samengaan met passie:
Knowing how your punishment for sin has already happened in Christ and knowing how your perfect righteousness before God has already been achieved in Christ, and holding fast to these truths with heartfelt passion, is a tremendous weapon against the devil, when he rises to tell you that your sexual failures rule you out of Christ’s mission and condemn you to a life of meaningless, middle-class, American prosperity.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven