Kerk waar ben je?

>> maandag 2 oktober 2006


Afgelopen zaterdag ben ik naar een congres van DTEG (Deputaatschap Toerusting Evangeliserende Gemeenten) geweest. Naar aanleiding van de veranderende samenleving, waarin steeds meer mensen niet meer geloven, werd deze vraag gesteld: 'Kerk waar ben je?'

Stefan Paas had een boeiende inleiding onder de titel 'Kerk en toetreder'. Zijn punt was dat we als kerken teveel denken in termen van lidmaatschap: je bent lid, of niet. Terwijl de werkelijkheid dynamischer is. Als je de weg bekijkt van iemand die niets met het geloof te maken heeft tot volledig toegewijd christen, dan zitten daar veel stapjes, of fasen tussen. Zijn pleidooi was dan ook dat we moeten nadenken over hoe we mensen, afhankelijk van waar ze staan, of hoe ver ze zijn in het geloof, moeten aanspreken en toerusten. Vanwege het denken in termen van lidmaatschap is onze praktijk vaak dat we weinig structureel aandacht hebben voor onderwijs en toerusting van hen die we nu leden noemen. Terwijl het leven één groot leerproces is.

Ik vind dit een heel mooie manier om tegen de gemeente aan te kijken: dat we meer oog hebben voor hen die interesse hebben en meer willen weten, maar die we nu nog geen lid kunnen noemen. Verder dat we aandacht moeten blijven geven aan onderwijs en toerusting, ook als mensen al gedoopt zijn en/of belijdenis hebben gedaan. Tegelijk denk ik dat we als kerken daar nog wel naar toe moeten groeien.

Na Stefan Paas waren er diverse workshops. Ik heb deelgenomen aan de workshop van ds. Jacob Glas uit Maastricht. Deze workshop zet me wel aan het denken over de vraag welke ruimte wij hebben in Christus om andere mensen te bereiken. Hij legde dat uit aan de hand van een model, een driehoek: Christus is ons middelpunt, de Bijbel is ons uitgangspunt, de traditie (=geloofsoverdracht) is ons vertrekpunt, en de context is ons richtpunt. Ds. Glas stelt: als het middelpunt, het uitganspunt en het vertrekpunt stevig verankerd zijn, dan hebben we alle ruimte om ons te richten op de context: het richtpunt.
Nog een mooie spreuk gehoord, om over na te denken: "Traditie is het levende geloof van de gestorvenen, traditionalisme is het dode geloof van hen die nu leven."

's Middags was er een korte forumdiscussie tussen ds. Ton de Ruiter uit Enkhuizen, docent Kees Haak uit Kampen, en Arie de Rover over o.m. de vraag 'Kerk waar ben je'. Een verslag daarvan (en meer) kun je lezen in het ND van vandaag.

Ook 's middags waren er workshops. Jan Holtland had het over veranderingsprocessen in de kerk, en waar je tijdens zo'n proces op moet letten. Zelf ben ik lid van een Commissie Visie-ontwikkeling in onze gemeente, dus voor mij was dit interessante materie. Enerzijds werd ik door deze workshop bevestigd dat we als Commissie op de goede weg zijn, anderzijds werd ook duidelijk waar we op moeten (blijven) letten als Commissie.

Aan het eind van het congres was er nog een terugblik door een aantal mensen waarna de sluiting was.

Al met al een mooie, inspirerende dag.

1 reactie(s):

Anoniem 3/10/06 09:52  

Mooi stuk!
Je site is echt vooruit gegaan, volgeling!
Liefs Kim
http://www.viswife.tk

Blogarchief

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven