Lloyd-Jones over zelfonderzoek

>> vrijdag 3 april 2009

Op de weblog van Adrian Warnock vond ik een citaat van Martyn Lloyd-Jones over zelfonderzoek. Ik vind het een mooi citaat, daarom heb ik het maar even vertaald. Lloyd-Jones staat wel bekend als The Doctor. Voordat hij predikant werd was hij namelijk arts. Maar juist als predikant kon hij met de precisie van een goede arts 'geestelijke diagnoses stellen' én mensen de 'juiste behandeling voorschrijven' om ze te helpen geestelijk gezond te worden.

Het is één ding om de waarheid te geloven, het is iets heel anders om die waarheid toe te passen. We hebben inderdaad de waarheid gehoord, en het aanvankelijk toegepast, anders zouden we helemaal geen christenen zijn. Maar is het mogelijk voor ons ... om door te gaan, tevreden met slechts het luisteren naar of het lezen van de waarheid, en het nooit op onszelf toe te passen, of onszelf in het licht ervan te onderzoeken. Is dit niet een van de meeste verontrustende mogelijkheden in het christelijke leven?

... lees over het leven van wie er dan ook maar ooit door God is gebruikt ... in verband met een opwekking, en u zult altijd zien dat het iemand was die zichzelf had onderzocht en die over zichzelf verontrust was geworden. Dit heeft hem altijd geleid tot God en tot het gebed - zijn verbazing over zichzelf. Maar als we onszelf niet onderzoeken, zullen we nooit werkelijk bidden, en zullen we ons leven alleen maar aan de oppervlakte leven. Nu, hoe weinig horen we over zelfonderzoek! O, we geloven in het houden van stille tijd, een kort moment lezen in de Schriften, een gehaast gebed, en dan we hebben alles gedaan. Maar waar is het zelfonderzoek? Hoeveel gesprekken gaan er over het doden van het vlees? (Kolossenzen 3:5, Romeinen 8:13)

... sta toe dat de waarheid u doorzoekt ... pas het op uzelf toe ... predik tot uzelf ... praat tegen uzelf ... overpeins deze dingen ... overtuig uzelf ... laat uzelf er niet onder uitkomen. Maar ... houdt daar geen halt ... sta de Schriften toe u naar de Heer Jezus Christus te leiden, en naar de reiniging van Zijn bloed. Met andere woorden, iedere christen die depressief is en pessimistisch en naar binnen gericht faalt om de leer van de rechtvaardiging door het geloof alleen toe te passen. Als u halt houdt bij uw zonden, als u halt houdt bij het stof en de zak en het as, dan zeg ik u dat u niet schriftuurlijk bent. U moet vandaar verder gaan en naar Hem kijken en opnieuw de waarheid op uzelf toepassen. U moet er zeker van zijn dat u eindigt in een gesteldheid van dankbaarheid en lof, met een besef dat uw zonden bedekt en uitgewist zijn en dat u vernieuwd bent en dat u weer in staat bent om verder te gaan.

David Martyn Lloyd-Jones, Revival (Westchester, Illinois, Crossway Books, 1987), pp. 80-83.

0 reactie(s):

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven