Gezegende Kerst

>> donderdag 25 december 2008

Ik ben als een licht in de wereld gekomen, opdat ieder die in Mij gelooft, niet in de duisternis blijft.
Johannes 12:46 Telos
Bij deze wens ik iedereen een gezegende Kerst toe.

Lees meer...

Lloyd-Jones over geestelijke depressiviteit

>> woensdag 24 december 2008

Op kerkgeschiedenis.web-log.nl kun je een samenvatting lezen van het boek Oorzaken en Genezing van Geestelijke Depressiviteit, van de Britse prediker D. M. Lloyd-Jones, die ook wel bekend staat als de 'Doctor'. Ik heb er zelf ook al eens over geschreven en ik eindigde toen met de woorden: 'Als je zelf last hebt van overbezorgdheid of neerslachtigheid of als je zit te tobben over dingen uit je verleden of als je angst hebt voor de toekomst, dan is dit boek een echte aanrader.' En dat geldt nog steeds.

Lees meer...

Hij doet het om Zijnentwil

>> maandag 22 december 2008

Ik, Ik ben het, die uw overtredingen uitdelg om Mijnentwil en Ik gedenk uw zonden niet.
Jesaja 43:25 NBG

Lees meer...

Zijn in Christus - door geloof

>> maandag 15 december 2008

Afgelopen vrijdag schreef ik over een artikel in het RD over ds. Hans Burger en zijn proefschrift Being in Christ. Vandaag besteedt het ND er aandacht aan in het artikel Meer aandacht voor het leven hier en nu. Hans Burger hoopt vandaag op zijn proefschrift te promoveren.

Ook Jos Douma schrijft op zijn weblog naar aanleiding van deze gebeurtenis (zie zijn blog met de titel Hans Burger: Zijn in Christus, van vandaag). Wat hem betreft is deze dag 'een belangrijke dag voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (en voor alle kerken) ... Want Hans Burger levert een prestatie van formaat met deze diepgaande dissertatie over een buitengewoon cruciaal thema voor christelijke theologie en spiritualiteit.'

Graag wil ik hier ook de woorden citeren waar Jos Douma mee eindigt:

Hans Burger levert nu dus een diepgravende theologische studie over de thematiek van 'zijn in Christus'. Ik hoop meer dan van harte dat zijn boodschap gehoord gaat worden, niet alleen door theologen, maar via hen ook door allen die Christus aanbidden en willen genieten van en groeien in levende verbondenheid met hem! Ik hoop dat we ook wat uitkomen boven discussies die niet veel verder komen dan waar je het accent nu moet leggen: op de rechtvaardiging of op de heiliging, op de verzoening of de vernieuwing en die dan eindigen met de verzuchting dat het ook allemaal wel wat ingewikkeld is? Mijn verlangen is dat we mee door het boek van Burger we werkelijk in gesprek raken over de meest fundamentele werkelijkheid van ons christelijke leven: dat we, door geloof, in Christus zijn, en dat het in de gemeenschap met Christus zien en ervaren van de glorie van Christus ons leven raakt tot in de kern, en ons leven van binnenuit vormt en verandert dankzij de vergevende, genezende en bevrijdende genade van Christus. Zo zullen we samen groeien in het aanbidden en bewonderen van de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest, de enige ware God die leeft en regeert, nu en tot in eeuwigheid!
Ik deel dit verlangen van Jos Douma helemaal. Jos Douma noemt het zijn-in-Christus 'een buitengewoon cruciaal thema'. Hij heeft het over 'de meest fundamentele werkelijkheid van ons christelijke leven', namelijk: 'dat we, door geloof, in Christus zijn'. En dat werkt hij dan uit in het zien van de glorie van Christus, waardoor ons leven van binnenuit verandert, waardoor we groeien in aanbidding van de drie-enige God.

Waar ik even aandacht voor wil vragen is dat we 'door geloof' in Christus zijn. Dat vind ik zelf heel belangrijk. Want wat is dat nu precies: geloof? Kort geleden schreef ik daar nog een blog over met de titel Wat is waar geloof? Ik kwam toen uit op: 'Waar geloof is dus een omhelzen van Christus, wat er toe leidt dat je een nieuw leven gaat leiden, en dat zich uitwerkt in de liefde.' Dat omhelzen van Christus heeft dus alles te maken met het 'in Christus zijn'.

Toch hebben wij het vaak over dankbaarheid. 'Jezus is voor je zonden gestorven en daarom staat de rest van je leven in het teken van dankbaarheid.', zo begint het artikel in het ND, maar Hans Burger vroeg zich (met anderen) af: 'dankbaar zijn voor de vergeving van je zonden, maar wat nu verder?'

In zijn boek Toekomstige Genade gaat John Piper hier op in. Piper stelt dat dankbaarheid zelf ons niet kan, en ook niet behoort, te motiveren om heilig voor God te leven. Dankbaarheid kijkt naar het verleden: je bent dankbaar voor wat God in Christus voor jou aan het kruis heeft gedaan. Maar als je op dankbaarheid moet teren om God nu en in de toekomst te dienen en te eren en anderen lief te hebben, dan kan zo maar het idee ontstaan dat je God moet 'terugbetalen' door dankbaar te zijn.

Voor mij was het dan ook een echte eye-opener dat God het volk Israël in de Bijbel eigenlijk nooit ondankbaarheid verwijt. Nee, Hij verwijt hun geen ondankbaarheid, maar ongeloof, bijv. in Numeri 14:11 NBG, waar God zegt: 'hoelang zullen zij niet op Mij vertrouwen bij al de tekenen die Ik in zijn midden gedaan heb?' We lezen over 'een werk van geloof', niet over een 'werk van dankbaarheid' (2 Thess. 1:11 NBG), en we lezen over 'gehoorzaamheid van geloof' en niet over 'gehoorzaamheid van dankbaarheid' (Rom. 1:5 NBG). Piper werkt vervolgens in zijn boek uit dat wij alleen door geloof/vertrouwen in Jezus Christus God kunnen dienen en eren en anderen liefhebben. Anders gezegd: Zowel rechtvaardiging als heiliging vinden plaats door het geloof.

Wat is dan de rol van dankbaarheid? Piper zegt: dankbaarheid kijkt naar de genade die ons in het verleden verleend is, en zegt vervolgens tegen ons geloof: 'Kijk eens wat God allemaal gedaan heeft! Echt, Hij is trouw en goed en vol liefde! Je kunt Hem vertrouwen!' Zo roept de dankbaarheid ons op tot geloof in de genade die God ons nu en in de toekomst geeft. Dankbaarheid is dus niet onbelangrijk, maar het gaat dus om geloof en vertrouwen nú. Door dat geloof zijn en blijven we verbonden met Jezus, de Wijnstok. En alleen door dat geloof en die verbinding blijven wij in Hem en Hij in ons met zijn Geest. Alleen zo gaan wij vrucht dragen tot eer van God.

Mensen die een beetje bekend zijn met de Heidelbergse Catechismus zouden nu kunnen zeggen: aha, het is dus de schuld van de Catechismus! Daar leer je immers in Deel 3 'hoe ik God voor zo’n verlossing dankbaar moet zijn'? Dat was ook mijn eerste reactie toen ik Toekomstige Genade van Piper ging lezen, maar ik denk daar nu toch genuanceerder over. Dat is echter iets voor een volgende post.

Lees meer...

De liefde

De liefde is geduldig,
zij is vriendelijk,
de liefde is niet jaloers,
de liefde pronkt niet,
zij doet niet gewichtig,
zij handelt niet ongepast,
zij zoekt niet haar eigen belang,
zij wordt niet verbitterd,
zij rekent het kwaad niet toe,
zij verblijdt zich niet over de ongerechtigheid,
zij verheugt zich echter over de waarheid,
alle dingen bedekt zij,
alle dingen gelooft zij,
alle dingen hoopt zij,
alle dingen verdraagt zij.
1 Korintiërs 13:4-7 HSV

Lees meer...

'To be or not to be - in Christ, that's the question'

>> vrijdag 12 december 2008

Een kleine maand geleden, op 18 november om precies te zijn, schreef ds. Jos Douma op zijn weblog iets over een nieuw boek van zijn collega ds. Hans Burger. Hij schreef toen dat hij werd 'verrast met een zeer kloek boek, dat Hans Burger heeft geschreven over 'Being in Christ. A Biblical and Systematic Investigation in a Reformed Perspective'. Het gaat om zijn dissertatie die hij op 15 december in Kampen hoopt te verdedigen.'

Nu is er in het Reformatorisch Dagblad van vandaag aan deze dissertatie een artikel gewijd, onder de titel Om het hart van de christelijke identiteit. Daarin komt Hans Burger zelf aan het woord en hij geeft daar naar mijn mening een goed beeld van de situatie in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt - waar ik zelf ook lid van ben:

Ik proef in onze kerken iets van: Waar moeten we heen? Een malaise, een identiteitscrisis. In de vrijgemaakte kerken is er vanouds de angst voor subjectivisme. Maar wat zie je nu? Voor veel mensen is Jezus Iemand uit het verleden geworden - Die voor onze zonden is gestorven, maar verder? De notie van het zijn in Christus, het hebben van een levende relatie met Hem, leefde onder ons eigenlijk niet, kwam in preken te weinig aan de orde. Met als gevolg dat mensen het in de evangelische en charismatische hoek gingen zoeken.
Even verderop wordt hem de vraag gesteld: 'De notie "zijn in Christus" komt in uw kerkverband nauwelijks aan de orde, constateert u. Wat is uw advies?' Burger geeft dan naar mijn idee een duidelijk antwoord:
Ik bepleit een prediking waarin Christus in Zijn volle breedte wordt verkondigd. Het gaat erom dat Christus een gestalte in ons krijgt. Te veel is er in onze theologie sprake van een biografisch tekort: het leven van de gelovige komt te weinig in beeld. Wat ons óók vatbaar maakt voor de secularisatie. In Christus zijn is absoluut noodzakelijk, is ook een ervaringswerkelijkheid. To be or not to be, in Christ, that’s the question. Wat heb je anders nog te vertellen, ook aan mensen buiten de kerk? Juist hierin kunnen ook mensen in onze postmoderne cultuur een échte identiteit vinden.
Jos Douma kan zich hier helemaal in vinden:
... ook ik merk nog heel vaak hoezeer de geloofsbeleving van christenen als het gaat om het kennen van en leven met Christus is versmald tot alleen maar de vergeving van zonden: Jezus is een figuur uit het verleden die voor mijn zonden aan het kruis is gestorven. Deze eenzijdige, versmalde kennis en beleving van Christus leidt maar al te gemakkelijk tot een weinig vitaal geloofsleven omdat de kracht van het kennen van Christus in zijn volheid niet gekend en beleefd wordt.
Ook ikzelf, als ouderling van onze gemeente, kom het tegen dat mensen verlegen zijn met het 'zijn in Christus'. Terwijl het zo rijk is! Het besef van het 'in Christus zijn' geeft zo'n verdieping aan je geloofsleven. Johannes 15 bijv. laat zien wat dit allemaal betekent:
  • Zonder Hem kunnen wij niets doen (vers 5). Het zijn in Christus maakt dus alle verschil (vers 6). 'To be or not to be in Christ, that's (indeed) the question'.
  • We mogen alles vragen wat we maar willen en het zal ons ten deel vallen (vers 7). Onze wil zal namelijk steeds meer gaan overeenstemmen met Gods wil. Dit komt omdat zijn woorden in ons zijn; we zullen dan weten wat God wil.
  • We zullen veel vrucht dragen. 'In Hem zijn' geeft kracht en troost en moed, maar bovenal zal het liefde - dé vrucht van de Geest - uitwerken (vers 5, 8, 9vv).
  • Zijn blijdschap en vreugde zal in ons blijven en volkomen worden (vers 11, 26)
  • Zo zullen we de Vader eren, het hoofddoel van ons leven (vers 8).
Zowel Burger als Douma leggen de vinger dus bij een gemis. Naar mijn idee is dit niet een gebrek in de leer, zoals ds. Ton de Ruiter denkt. De Ruiter constateert ook een gemis, zo schreef Aad Kamsteeg, namelijk dat het 'onderwijs over persoonlijke levensheiliging in de vrijgemaakt-gereformeerde kerken onder het stof was geraakt'. Dat heeft alles te maken met het 'in Christus zijn' waar Burger het over heeft. Echter, Ton de Ruiter meent dat dit gemis ontstaan is vanwege de leer van de verzoening door voldoening. Door deze leer zou de heiliging en daarmee het 'Jezus in ons' secundair worden. Maar daar ben ik het niet mee eens. Nee, het probleem is niet de leer, maar dat wij eenzijdige accenten hebben gelegd op bepaalde punten van die leer. Effectief versmallen wij de doorwerking van de leer in het geloofsleven op die manier.

Ik ben blij met de aandacht die er is gekomen voor de persoon van Christus, voor het besef dat Hij niet alleen iemand van het verleden is, maar nu leeft en regeert aan de rechterhand van de Vader. Hij vergeeft én vernieuwt. Hij behoort heel ons leven te beïnvloeden en te doortrekken, zodat het steeds meer 'Christus in ons' wordt, zoals bijvoorbeeld verwoord in de Heidelbergse Catechismus in vraag en antwoord 76 over het Heilig Avondmaal, waar gevraagd wordt:
Wat betekent dat: het gekruisigd lichaam van Christus eten en zijn vergoten bloed drinken?

Dat wij met een gelovig hart heel het lijden en sterven van Christus aannemen en daardoor vergeving van zonden en eeuwig leven verkrijgen.
Maar dat is nog maar de helft, want dan volgt er dit:
Verder ook, dat wij door de Heilige Geest, die tegelijk in Christus en in ons woont, steeds meer met zijn heilig lichaam verenigd worden, en wel zo, dat wij, hoewel Christus in de hemel is en wij op aarde zijn, toch vlees van zijn vlees en been van zijn gebeente zijn; en ook zo, dat wij door één Geest eeuwig leven en geregeerd worden, zoals de leden van het lichaam door één ziel.
Het leven van een christen wordt dus gestempeld door een echte, levende omgang en verbondenheid met Christus. Zo krijgt Christus meer en meer gestalte in ons, tot eer van de Vader!

Lees meer...

Online zoeken in de HSV

>> donderdag 11 december 2008

Sinds kort is het mogelijk om online te zoeken in de Herziene Statenvertaling. Het was altijd al mogelijk om een bepaalde passage online te raadplegen op basis van Bijbelboek en hoofdstuknummer, maar nu kun je ook zoektermen ingegeven. Daarbij kun je wel of niet hoofdlettergevoelig zoeken, zoeken op exacte woordvolgorde, alle woorden of één of meerdere woorden, en het zoeken eventueel beperken tot het Oude of Nieuwe Testament of een specifiek Bijbelboek. Kijk maar eens op de website van de Herziene Statenvertaling. Klik vervolgens in de rechterkolom op Teksten, dan verschijnt een formulier waarmee je kunt zoeken.

Lees meer...

Wat verstaan we onder religieuze ervaring?

>> maandag 8 december 2008

Jos Douma schrijft op zijn weblog dat hij werd benaderd door een journalist van Trouw met de vraag of hij in de serie over 'Religieuze belevenissen' iets over zichzelf wilde vertellen. Jos stelt op zijn weblog daarbij de vraag: 'wat verstaan we in de kerken onder religieuze ervaring?' En dan vervolgt hij:

Wat mij betreft zou dat vooral in deze richting moeten gaan (en daarbij heb ik het een en ander geleerd van John Pipers boek Vechten voor vreugde): het gaat om verlangen naar vreugde en de vreugde van het verlangen zoals deze gericht is op de God die ons in Jezus Christus tegemoet komt.
En dan citeert Jos Douma Piper:
We zeggen allemaal wel eens dat het doel van ons streven vreugde is. Of we zeggen dat we gelukkig willen zijn. Dit zijn geen verkeerde of slechte beweringen. Een christen bedoelt: Ik streef ernaar om vreugde in God te vinden, zodat het oneindig waardige doel van het universum, God, alle mogelijke glorie uit mijn leven krijgt. 'Ik wil gelukkig zijn' kan een christelijke afkorting zijn van 'Ik wil Degene kennen, de Enige, die op zichzelf alles is waar ik ooit naar gehunkerd heb in al mijn verlangens om gelukkig te zijn.'
Toen ik dit las trof mij het zinnetje 'Ik streef ernaar om vreugde in God te vinden, zodat het oneindig waardige doel van het universum, God, alle mogelijke glorie uit mijn leven krijgt.' Het gaat om een speciale vreugde, namelijk in God, want God zelf is het doel - ja het oneindig waardige doel -, niet alleen van mijn leven, maar van het hele universum!

Vorige week was stond als vers van de week 1 Korintiërs 10:31 op deze weblog. Dat vers zegt: Doe alles tot eer van God. Ja, dat is mijn verlangen - mijn verlangen gewórden, moet ik zeggen - om Hem in alles te eren. Want Hij is het waard!

En van Piper, en via hem van C.S. Lewis, heb ik ook geleerd dat vreugde en eren helemaal bij elkaar horen. Want hoe kun je God nou eren als je niet blij met Hem bent? Daarom klopt het wat Piper zegt: Ik mag vreugde en blijdschap ervaren, in Hem, en zo krijgt Hij alle eer.
Niet dat wij heersen over uw geloof, maar wij zijn medewerkers aan uw blijdschap; ...
Paulus in 2 Korintiërs 1:24 HSV

Lees meer...

Doe álles tot eer van God!

Of u dan eet of drinkt of iets anders doet, doe alles tot eer van God.
1 Korintiërs 10:31 HSV

Lees meer...

De HEERE ondersteunt

>> maandag 1 december 2008

De stappen die een gezegende zet, worden door de HEERE bevestigd,
   Hij vindt vreugde in zijn weg.
Als hij valt stort hij niet neer,
   want de HEERE ondersteunt zijn hand.
Psalm 37:23-24 HSV

Lees meer...

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven