Een Kind is ons geboren!

>> dinsdag 25 december 2007

Het volk dat in duisternis wandelt,
   zal een groot licht zien.
Zij die wonen in het land van de schaduw van de dood,
   over hen zal een licht schijnen.
Want een Kind is ons geboren,
   een Zoon is ons gegeven,
en de heerschappij rust
   op Zijn schouder.
En men noemt Zijn Naam
   Wonderlijk, Raadsman,
Sterke God,
   Eeuwige Vader,
Vredevorst.
Jesaja 9:1 en 9:5 HSV
Ook hier gaat het over de tegenstelling tussen duisternis en licht. In Jesaja 9:1 gaat het over een volk dat in het donker leeft, een volk waar de dood zijn schaduw over werpt. Het betreft het gebied van de stammen Nafthali en Zebulon, in het noorden van Israël, het 'Galilea der heidenen'. Nafthali en Zebulon hadden de Kanaänieten daar niet volledig verdreven (Richt. 1:30,33); er zijn dus altijd heidense invloeden gebleven. Ook was het gebied ver verwijderd van de tempel, waar de wet werd onderwezen, het woord van God. Dat woord is volgens Psalm 119:105 'een lamp voor mijn voet, een licht op mijn pad.' Wijk je daar vanaf, ja, dan zul je 'gedreven worden, het donker in' (Jes. 8:22).

Mattheüs laat in zijn Evangelie duidelijk zien dat het licht waar het hier in Jesaja 9 over gaat, Jezus is:
'Hij verliet Nazareth en ging wonen in Kapernaüm, dat aan de zee lag, in het gebied van Zebulon en Nafthali, opdat vervuld zou worden wat door de profeet Jesaja gesproken werd toen hij zei: Land Zebulon en land Naftali, gebied aan de weg naar de zee en over de Jordaan, Galilea van de heidenen, het volk dat in duisternis zat, heeft een groot licht gezien; en voor hen die zaten in het land en de schaduw van de dood, is een licht opgegaan. Van toen af begon Jezus te prediken en te zeggen: Bekeer u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen' (Mat. 4:13-17).

Het is tekenend dat Jezus juist daar in die uithoek van Israël begint met de oproep tot bekering. Niet in Jeruzalem, het religieuze centrum, waar de tempel stond, maar in een afgelegen, geminachte streek. Hierin zie je iets van het hart van deze Koning, deze Heerser: 'de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren was' (Luk. 19:20). Hij gaat juist het donkerste gebied in, om daar Zijn licht te verspreiden.

Dat licht, dat is ook de aankondiging van het Koninkrijk der hemelen. Dat rijk waar Hijzelf Koning van is geworden toen Hij naar de hemel voer en plaats nam aan de rechterhand van God de Vader. Dat rijk dat er nu al is in je hart, als je gelooft (Luk. 17:21). En dat hier op aarde zal komen als de Vader Jezus' vijanden gemaakt heeft tot een voetbank onder zijn voeten. Daar zal het nooit meer duister worden, 'want de heerlijkheid van God verlicht haar, en het Lam is haar lamp' (Openb. 21:23).

Want een Kind is ons geboren,

ruim 2000 jaar geleden

een Zoon is ons gegeven,

Hij is de Zoon des Mensen; Hij is de Zoon van God;

en de heerschappij rust op Zijn schouder.

Hij is Koning over alle koningen en Heer over alle heren;

En men noemt Zijn Naam

Hij is uitermate verhoogd en ontving de naam boven alle naam;

Wonderlijk,

Hij is Degene die komen zou, blijkens de vele wonderen die Hij deed;

Raadsman,

Hij is de Wijsheid van God;

Sterke God,

Hij is het Woord dat God was; het Licht dat de duisternis niet heeft gegrepen;

Eeuwige Vader,

Hij is de laatste Adam, Vader en Hoofd van de nieuwe schepping;

Vredevorst.

Hij is onze vrede met God.

The people that walked in darkness have seen a great light; and they that dwell in the land of the shadow of death, upon them hath the light shined.
For unto us a Child is born, unto us a Son is given, and the government shall be upon His shoulder; and His name shall be called: Wonderful, Counsellor, The Mighty God, The Everlasting Father, The Prince of Peace.

Lees meer...

Zie, hier is uw God!

>> dinsdag 18 december 2007

Klim jij op een hoge berg, vreugdebode Sion!,
verhef met kracht je stem,
vreugdebode Jeruzalem,-
verhef die en vrees niet!-
zeg tot de steden van Juda:
zie, hier is uw God!-
Sta op, word verlicht,
want je licht is gekomen:
de glorie van de Ene is over je opgegaan!
Want zie, het duister bedekt wel de aarde
en donkerheid de natiën,-
maar over jou zal de Ene opdagen,
zijn glorie wordt over jou zichtbaar.
Volkeren zullen op weg gaan naar jouw licht,
koningen naar de glans van jouw dageraad.
Jesaja 40:9, 60:1-3 NB
Jesaja wordt soms wel het vijfde evangelie genoemd. Evangelie, dat betekent: blijde boodschap. Precies dat komen we hier in Jesaja 40:9 en 60:1-3 tegen. Het gaat hier over een vreugdebode. Iemand die 'goed nieuws', een 'blijde boodschap' brengt. En deze boodschap moet met kracht klinken en ver reiken. Vandaar dat de vreugdebode wordt opgeroepen op een hoge berg te klimmen. Dit nieuws moet de wereld over. Iedereen moet het horen. Want het gaat hier over iets ontzagwekkends: God zélf is gekomen!

Het is bijzonder om in het evangelie van Lukas 1 en 2 (uit de HSV) te lezen hoe deze profetieën zijn uitgekomen. Je ziet duidelijk de overeenkomsten met wat Jesaja lange tijd daarvoor al heeft mogen zien, bijvoorbeeld:
  • Zacharias zingt dat 'de Opgang uit de hoogte naar ons omgezien heeft, om te verschijnen aan hen die gezeten zijn in duisternis en schaduw van de dood' (Luk. 1:78-79). Woorden die overeenkomen met die uit Jesaja 60:2-3.
  • Jesaja 40:9 zie je terugkomen in Lukas 2:9-10: 'En zie, een engel van de Heere stond bij [de herders] en de heerlijkheid van de Heere omscheen hen en zij werden zeer bevreesd. En de engel zei tegen hen: Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, namelijk dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is; Hij is Christus, de Heere.' Let erop, dat de engel zegt: 'Wees niet bang! Ik breng verblijdend nieuws.' En even later zien we dat de herders het goede nieuws gaan doorvertellen: 'Toen zij Het gezien hadden, maakten zij overal bekend wat aan hen over dit Kind verteld was' (Luk. 2:17). De steden van Juda kregen het te horen: 'Daar in Bethlehem is de Zaligmaker, de Messias, geboren! God zelf is in het vlees verschenen'.
  • Ook de oude Simeon zingt een lied. Als hij Jezus ziet dan looft hij God met de woorden: 'mijn ogen hebben Uw zaligheid gezien, die U bereid hebt voor de ogen van alle volken, een licht om de heidenen te verlichten en om Uw volk Israël te verheerlijken' (Luk. 2:30-31). Net als in Jesaja 60 komen hier de volken in beeld en wordt over Jezus gesproken als 'een licht om de heidenen te verlichten'.
Ja, het is zoals Jezus zelf zegt: 'Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben' (Joh. 8:12). Jezus zegt ook tegen zijn discipelen: 'U bent het licht van de wereld' (Mat. 5:14). Hij zei tegen hen: 'u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde' (Hand. 1:8). Je ziet: het goede nieuws begint in Jeruzalem en het verspreidt zich over Judea en Samaria en uiteindelijk heel de aarde.

Ook jij, als je christen bent, bent licht voor de wereld. Dat ben je niet uit jezelf. Je bent dat alleen door Christus. Paulus bijv. zegt: 'u was voorheen duisternis, maar nu bent u licht in de Heere' (Ef. 5:8). Als je beseft dat het nu, in deze tijd, onze opdracht is het licht van Christus te verspreiden en te laten schijnen, dan zie je dat deze teksten uit Jesaja 40 en 60 ons ook nu nog heel wat hebben te zeggen: God wil ook mij gebruiken om zijn licht te verspreiden. En ik besef weer dat er nog zoveel mensen in het diepe donker van de zonde leven. Ik word opgeroepen om als de herders te zijn, om bergen te beklimmen en mijn stem te verheffen en niet bang te zijn, maar het uit te roepen: 'Kom naar het Licht der wereld en volg Hem! Zie, hier is uw God!'
O thou that tellest good tidings to Zion, get thee up into the high mountain. O thou that tellest good tidings to Jerusalem, lift up thy voice with strength, lift it up, be not afraid, say unto the cities of Judah: 'Behold your God!'
Arise, shine, for thy light is come, and the glory of the Lord is risen upon thee. For behold, darkness shall cover the earth, and gross darkness the people. But the Lord shall arise upon thee, and His glory shall be seen upon thee. And the gentiles shall come to thy light, and kings to the brightness of thy rising.

Lees meer...

God met ons

>> dinsdag 11 december 2007

Zie, de maagd zal zwanger worden en een Zoon baren, en u zult Hem Immanuel noemen; vertaald betekent dat: God met ons.
Mattheüs 1:27 HSV
Sta eens even stil bij de impact van deze tekst op de eerste lezers van het evangelie van Mattheüs. Mattheüs vertelt over Jozef die van plan is Maria te verlaten, omdat hij gemerkt heeft dat ze zwanger is. Maar een engel vertelt hem in een droom dat Maria zwanger is uit de Heilige Geest, en dat ze een Zoon zal baren, en dat Jozef Hem Jezus moet noemen. Mattheüs zegt dan: 'Dit alles is gebeurd opdat vervuld werd wat door de Heere gesproken is, door de profeet', en haalt dan Jesaja 7:14 aan. Uit de context van Jesaja 7:14 blijkt dat het daar gaat over een teken dat God zelf zou geven aan het huis van David, omdat koning Achaz God niet om een teken wilde vragen.

Mattheüs zegt hier dus: God heeft dat teken nú - aan Jozef, zoon van David - gegeven: Maria is zwanger geworden terwijl ze nog maagd is. Zij is dus die maagd en de Zoon die ze zal baren, dat zal Immanuël zijn. En die naam is hier vol betekenis. Deze Zoon zal werkelijk 'God met ons' zijn! Hij is immers ontvangen uit de Heilige Geest! Het gaat hier in deze tekst dus over het grote geheimenis, het mysterie van de godsvrucht: 'God is geopenbaard in het vlees' (1 Tim. 3:16).

Ook in Johannes 1:14 lezen we dat het Woord vlees geworden is. Maar daar staat ook dat Hij 'onder ons heeft gewoond'. We mogen ook vertalen: 'Hij is onder ons zijn tent komen opslaan' (Willibrordvertaling). Zo is met de eerste komst van de Messias een grote stap gezet in de richting van het uiteindelijke doel van 'God met ons', waarvan we lezen in Openbaring 21:3: 'En ik hoorde een luide stem vanuit de hemel zeggen: Zie, de tent van God is bij de mensen en Hij zal bij hen wonen, en zij zullen Zijn volk zijn, en God Zelf zal bij hen zijn en hun God zijn.' God wil bij ons wonen, Hij wil zijn tent bij ons opslaan, Hij wil heel persoonlijk met ons omgaan. Laten we uitzien naar die dag waarop dat ten volle werkelijkheid zal worden en het uitroepen: Kom Heere Jezus!
Behold, a virgin shall conceive, and bear a son and shall call His name: Emmanuel, 'God with us'.

Lees meer...

Hij komt om te zuiveren

>> dinsdag 4 december 2007

Zie, Ik zend mijn bode, die voor mijn aangezicht de weg bereiden zal; plotseling zal tot zijn tempel komen de Here, die gij zoekt, namelijk de Engel des verbonds, die gij begeert. Zie, Hij komt, zegt de HERE der heerscharen. Doch wie kan de dag van zijn komst verdragen, en wie zal bestaan, als Hij verschijnt? Want Hij zal zijn als het vuur van de smelter en als het loog van de blekers. Hij zal zitten, het zilver smeltend en reinigend. Hij zal de zonen van Levi reinigen, Hij zal hen louteren als goud en als zilver, opdat zij de HERE in gerechtigheid offer brengen.
Maleachi 3:1-3 NBG
Dreigende taal. En dat was nodig ook als je Maleachi leest. De HERE komt in hoofdstuk 1 en 2 met verschillende aanklachten die eigenlijk allemaal neerkomen op: 'U veracht Mij, u ontheiligt Mijn Naam.' Er werden kreupele en zieke dieren geofferd. De wet werd niet goed onderwezen. Er was ontrouw in het huwelijk en vermenging met andere godsdiensten. Maleachi zegt: 'U vermoeit de HERE met uw woorden.' Blijkbaar had men allemaal excuses, wilde men het allemaal goedpraten.

Maar dan komt bovenstaande tekst. Net als in Jesaja 40 lezen we over een boodschapper, een heraut, die ervoor moet zorgen dat de weg in orde is. Maar de taal is hier dreigender: ze moeten goed weten dat de Here plotseling zal komen. Hij kan er elk moment zijn. Wees dus voorbereid! Ook de priesters kunnen er niet omheen: de Here zal naar zijn tempel toe gaan. Daar waar op dit moment kreupele en zieke dieren worden geofferd. Waar de priesters verkeerd onderwijs geven over Gods wet. Ook daar moet het nodige aangepakt worden.

En dan klinkt de vraag van Maleachi: Wie zal de dag van zijn komst verdragen? Ja, het volk wist van de beloofde Messias, verlangde naar zijn komst. Maar begrijpen ze wel dat zijn komst ook oordeel betekent? Oordeel voor hen die niet van harte de HERE dienen? De Messias komt namelijk ook om te zuiveren en te beproeven. Hij wil zien of het echt allemaal goud is wat er blinkt. Alle vuilheid en onreinheid zal weggedaan worden, zodat de gewaden schoon zijn en er sprake zal zijn van puur goud en zilver. Er zal ook weer zuiver onderwijs gegeven worden en er zullen rechtvaardige offers gebracht worden. Dat wil zeggen: offers uit liefde gebracht.

Nu kun je bij dat zuiveren denken aan goede en slechte mensen en in de context van het Bijbelboek Maleachi gaat het ook over 'het onderscheid (...) tussen wie God dient, en wie Hem niet dient.' (Mal. 3:18). Maar ik moet hier ook denken aan het onderscheid tussen de oude en de nieuwe mens. Wij mogen belijden dat met Christus onze oude mens is mee-gekruisigd (Rom. 6:6). God rekent niet meer met onze oude mens. Die is voor Hem dood in Christus. Tegelijk is het wel zo dat Jezus zelf door de Heilige Geest met ons bezig is. Namelijk met een zuiveringsproces, een proces van heiliging, van steeds meer gaan lijken op Hem. Dat is soms een pijnlijk proces. Petrus schrijft in zijn eerste brief: 'Geliefden, laat de vuurgloed, die tot beproeving dient, u niet bevreemden, alsof u iets vreemds overkwame' (1 Petr. 4:12). Het hoort erbij. Het betekent dat God zelf met je bezig is.

Maar daarin zijn we niet passief. Deze tekst roept ons op om ons voor te bereiden op de komst van de Messias. Elke dag hebben we strijd te voeren tegen ons vlees, onze oude natuur. Die strijd moeten we wel aangaan. Dat betekent soms pijnlijke keuzes maken. Maar bedenk dan Wie het is, die er aankomt: Hij die zelf het zwaarste oordeel heeft gedragen. Een oordeel dat eigenlijk jijzelf had moeten dragen. Ja, wie zal de dag van zijn komst verdragen? Zij die in Christus Jezus zijn. In Hem ben je veilig!
The Lord, whom ye seek, shall suddenly come to His temple, ev’n the messenger of the covenant, whom ye delight in: Behold, He shall come, saith the Lord of Hosts.
But who may abide the day of His coming, and who shall stand when He appeareth?
For He is like a refiner’s fire. And He shall purify the sons of Levi, that they may offer unto the Lord an offering in righteousness.

Lees meer...

Allesomvattende opschudding

>> dinsdag 27 november 2007

Want alzo zegt de HEERE der heerscharen: Nog eens, een weinig tijds zal het zijn; en Ik zal de hemelen, en de aarde, en de zee, en het droge doen beven. Ja, Ik zal al de heidenen doen beven, en zij zullen komen tot de Wens aller heidenen, en Ik zal dit huis met heerlijkheid vervullen, zegt de HEERE der heerscharen.
Haggaï 2:7-8 SV77
Let eens op de context waarin deze woorden klinken. Het volk dat uit de ballingschap is teruggekeerd kijkt naar de puinhopen van de verwoeste tempel. Een maand eerder was het volk door Haggaï aangespoord om te beginnen met de herbouw van de tempel. Nu mag Haggaï hen bemoedigen. De HEERE zegt tegen Zerubbabel, de landvoogd, tegen Jozua, de hogepriester en tegen heel het volk: 'Wees sterk en werk! Want Ik ben met u.' En Hij wijst ze op de belofte die Hij deed bij de uittocht uit Egypte: 'Zij zullen Mij een heiligdom maken, ... Ik zal in het midden van de kinderen van Israël wonen, en Ik zal hun tot een God zijn' (Exodus 25:8 en 29:45). Dat is het grote doel van God! Hij wil bij zijn volk wonen, Hij wil hun God zijn!

En dan komen ineens de woorden van vers 7 en 8. Er opent zich een wijds perspectief. Het gaat ineens niet meer over een klein volkje in een stad in opbouw ergens in een klein landje, in een uithoek van de wereld. Nee, God betrekt de hele schepping erbij: de hemel en de aarde, het droge en de zee. Er staat iets groots te gebeuren! Iets wat alle volken zal aangaan. En als het gebeurt zal alles op zijn grondvesten staan te schudden. Het zal wereldwijd impact hebben. Maar waar gaat dit dan over?

Aan het eind van vers 8 lezen we: 'Ik zal dit huis met heerlijkheid vervullen'. En: 'De heerlijkheid van dit laatste huis zal groter worden, dan van het eerste', zo lezen we even verder in vers 10. Maar ... dit kan niet slaan op de tempel die het volk aan het herbouwen is! Geen enkele beschrijving van deze tempel haalt het bij de beschrijvingen van de tempel van Salomo. Het gaat hier dan ook niet om een stenen tempel, maar om de Messias, Jezus Christus. In Johannes 2:19-21 lezen we dan ook dat, als Jezus zegt: 'Breekt deze tempel af en binnen drie dagen zal Ik hem doen herrijzen', Hij daarmee zijn lichaam bedoelt. En 'in Hem woont heel de volheid van de Godheid lichamelijk', zegt Kolossenzen 2:9. Het gaat hier dus in bedekte termen over Christus.

Nu wordt ook dat wereldwijde perspectief duidelijk. De komst van de Messias, Jezus Christus, is niet alleen van belang voor het volk Israël, maar voor heel de wereld! Hij is de zoon van Abraham (Matteüs 1:1). In Hem is de belofte aan Abraham, dat in hem alle volken gezegend zullen worden, vervuld. Het Evangelie van Jezus Christus gaat sinds de uitstorting van de Heilige Geest heel de aarde over en heeft een levensgrote impact op miljoenen mensen. Christus kwam om vrede te brengen, vrede met God. De band met God is door Hem weer hersteld. Zodat God weer kan wonen bij zijn volk.

Maar ook déze profetie reikt nog verder. In Hebreeën 12:26-27 lezen we: 'Zijn stem bracht indertijd de aarde aan het wankelen. Nu echter heeft Hij openlijk betuigd: Nog eenmaal zal Ik niet alleen de aarde, maar ook de hemel doen beven. Dit "nog eenmaal" wijst op de verandering van de dingen die kunnen wankelen als van dingen die gemaakt zijn, opdat de dingen die onwankelbaar zijn, zouden blijven.' Hier wordt verwezen naar Haggaï 2:7. Er komt een moment dat alle gemaakte (of geschapen) dingen zullen wankelen. Namelijk als Jezus terugkomt. Dan zal er sprake zijn van een letterlijk beven en schudden. Alleen het onwankelbare zal dan blijven, het Koninkrijk van God dat nu al baan breekt. Dan zal juist Gods huis overeind blijven staan, de Gemeente, het Lichaam van Christus, omdat Hij, Christus, het fundament is.
Thus saith the Lord of Hosts: Yet once, a little while, and I will shake the heav’ns, and the earth, the sea, and the dry land, and I will shake all nations; and the desire of all nations shall come.

Lees meer...

Gods heerlijkheid geopenbaard

>> dinsdag 20 november 2007

Een stem van de roepende in de woestijn:
Bereidt de weg des HEEREN,
maakt recht in de wildernis een baan voor onze God!
Alle dalen zullen verhoogd worden,
en alle bergen en heuvels zullen vernederd worden;
en wat krom is, dat zal recht,
en wat hobbelachtig is, dat zal tot een vallei gemaakt worden.
En de heerlijkheid des HEEREN zal geopenbaard worden;
en alle vlees tegelijk zal zien,
dat de mond des HEEREN het gesproken heeft.
Jesaja 40:3-5 SV77
Ineens wordt de taal beeldend. Je hoort iemand luid roepen en je ziet hem staan: een heraut in een woest landschap. Hij kondigt het aan en roept het uit: 'Bereid de weg van de HEERE, maak een rechte baan voor onze God!' Alles moet aan de kant, elke oneffenheid moet uit de weg, er mag zich geen enkele ongerechtigheid langs de weg bevinden, de weg moet er keurig netjes uitzien, want de HEERE onze God komt eraan!

We maken hier in het Oude Testament - honderden jaren voordat het plaatsvindt - al kennis met Johannes de Doper. Hij predikte de doop van bekering tot vergeving van zonden. Bekeren dat is: je oude zondige manier van leven de rug toekeren, en je omkeren naar een leven in dienst van God. Die zonden staan namelijk tussen God en jou in. Die barrières moeten eerst uit de weg geruimd. Er moet ruim baan komen in ons hart voor deze God.

Maar dat kunnen we niet zelf. God zelf moet dat doen. En Hij deed het ook, door zijn Zoon, Jezus de Messias. Hij maakte de weg vrij naar de Vader. 'Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof tot deze genade waarin wij staan', zegt Paulus in Rom. 5:2. Ja, Jezus zelf is de volmaakte Weg!

Zo zien we in Hem Gods heerlijkheid. Alleen door Jezus de Messias kunnen we vrij in en uit lopen bij de Vader. Het is allemaal Gods werk, dat dat nu mogelijk is. Ten tijde van Jesaja was dit nog een onvervulde belofte, maar de apostel Johannes schrijft later: 'En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond (en wij hebben Zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader), vol van genade en waarheid.' (Joh. 1:14 HSV). De belofte is uitgekomen! Het Woord van God staat vast!

Tegelijk laat Jesaja 40:5 ook óns vooruit kijken. want er staat: 'álle vlees zal het zien...' De Messias zal nóg een keer komen. Dezelfde Johannes schrijft namelijk ook: 'Zie, Hij komt met de wolken en elk oog zal Hem zien...' (Openb. 1:7). Laten we uitkijken naar 'de openbaring van Zijn heerlijkheid' (1 Petr. 4:13), want dat staat zeker te gebeuren. De mond des HEEREN heeft het gesproken!
The voice of him that crieth in the wilderness: Prepare ye the way of the Lord, make straight in the desert a highway for our God.
Ev’ry valley shall be exalted, and ev’ry mountain and hill made low, the crooked straight, and the rough places plain.
And the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together, for the mouth of the Lord hath spoken it.

Lees meer...

Wat een heerlijke boodschap!

>> dinsdag 13 november 2007

Troost, troost Mijn volk, zal uw God zeggen.
Spreekt naar het hart van Jeruzalem,
en roept haar toe,
dat haar strijd vervuld is,
dat haar ongerechtigheid verzoend is,
dat zij van de hand des HEEREN dubbel ontvangen heeft
voor al haar zonden.
Jesaja 40:1-2 SV77
Deze verzen geven ons een kijkje in het hart van God en we zien hier dat dat een hart vol liefde is. Het afvallige Israël moest in ballingschap, maar God spreekt het aan met 'Mijn volk' en noemt zichzelf 'uw God'. Hij is zijn volk niet vergeten. Integendeel! God geeft zijn profeten een opdracht: 'Ga mijn volk troosten! Er is goed nieuws: Jeruzalems moeiten zijn voorbij, er is verzoening, het is genoeg geweest. Er breekt een nieuwe tijd aan.'

Die nieuwe tijd is echt en volledig gekomen in Jezus Christus. Hij is 'de vertroosting van Israël' (Luk. 2:25). De woorden uit Jesaja doen me denken aan de woorden van Jezus aan het kruis: 'Het is volbracht' (Joh. 19:30). Nieuw-testamentisch kun je hier lezen dat Christus zelf aan het woord is en tegen zijn apostelen zegt: 'Ga mijn volk, mijn verloren schapen, troosten. Verkondig het evangelie: dat hun moeiten voorbij zijn, dat hun ongerechtigheden verzoend zijn, dat het allemaal volbracht is! Ik heb dat allemaal voor mijn rekening genomen.' Wat een heerlijke boodschap!
Comfort ye, comfort ye, My people, saith your God. Speak ye comfortably to Jerusalem, and cry unto her, that her warfare is accomplish’d, that her iniquity is pardon’d.

Lees meer...

Een belijdenis - een geheimenis

>> dinsdag 6 november 2007

En buiten alle twijfel: groot is het geheimenis van de godsvrucht:
      God is geopenbaard in het vlees,
      is gerechtvaardigd in de Geest,
      is gezien door de engelen,
      is gepredikt onder de heidenen,
      is geloofd in de wereld,
      is opgenomen in heerlijkheid.
In Hem zijn al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen.
1 Tim 3:16, Kol 2:3 HSV
De versie van de Messiah die ik thuis heb, begint met een gesproken introductie. Prachtige woorden uit 1 Timotheüs 3 en Kolossenzen 2, die meteen de toon zetten van het hele muziekstuk. Deze verzen zijn een soort belijdenis en geven op een hele compacte manier een aantal feiten over Jezus de Christus. Geen droge feiten, maar - zoals de tekst het zegt - een groot geheimenis. Woorden en zinnen om uit het hoofd te leren, over te mediteren en op je hart te dragen!
And without controversy
Great is the mystery of Godliness:
God was manifested in the flesh,
Justified by the Spirit, seen of angels,
Preached among the Gentiles,
Believed on in the world,
Received up in glory.
In whom are hid all the treasures of Wisdom and knowledge.

Lees meer...

Richting Kerst: Messiah

>> vrijdag 2 november 2007

Hoewel het officieel nog geen Advent is, wil ik de komende tijd al wel graag toeleven naar Kerst en me daarbij richten op Christus, het licht voor de wereld, in wie God zijn heerlijkheid heeft getoond. Ik wil dat graag doen aan de hand van Bijbelteksten uit de Messiah van Händel. Het is mijn bedoeling om wekelijks bovenaan mijn blog een stukje uit de Messiah weer te geven.

Lees meer...

Rijkelijk beloond!

Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten.
Matteüs 5:11-12 NBV

Lees meer...

Genadige kritiek

Regelmatig kijk ik ook op Engelstalige blogs. Een daarvan is Adrian's Blog, waar ik al eens eerder naar heb verwezen. Gisteren heeft hij op zijn blog een clip geplaatst van de voorganger van Mars Hill Church, Mark Driscoll. In die clip gaat Driscoll in op het welvaartsevangelie van voorganger Joel Osteen. Adrian wijst er in zijn post op dat Driscoll helder en duidelijk en gefundeerd kritiek levert op de prediking van Joel Osteen, maar dat hij dit tegelijkertijd op een genadige manier doet.

Ik wil graag naar de post van Adrian en de clip van Mark Driscoll verwijzen. Te meer omdat de kerk van Mars Hill Church en Mark Driscoll staan voor een kerk die enerzijds vasthoudt aan de volle waarheid van de Bijbel en dus als orthodox bestempeld kan worden. Anderzijds zijn ze erg vernieuwend bezig waar het de vorm betreft. Zelf zeggen ze dat ze de ene hand gesloten houden en de andere hand open. De gesloten hand staat voor die dingen die onopgeeflijk zijn. Ze zullen daar geen water bij de wijn doen. Het gaat ze om de volle waarheid van Gods Woord. De open hand staat voor de waarden die kunnen en mogen veranderen. Dan gaat het dus om vormen en manieren die je als kerk mag inzetten om het evangelie zo dicht mogelijk bij de mensen te brengen. Ik denk dat de clip wat dit betreft boekdelen spreekt.

Hier de link naar de post op Adrian's Blog.

Lees meer...

Zonde is erger dan de satan

>> woensdag 24 oktober 2007

Wees nuchter en waak; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, op zoek naar wie hij zou kunnen verslinden. Bied weerstand aan hem, vast in het geloof, omdat u weet dat hetzelfde lijden ook aan uw broederschap in de wereld opgelegd wordt.
1 Petrus 5:8-9 HSV

Vandaag zat ik te lezen in hoofdstuk 26 van John Piper's boek Toekomstige genade. John Piper geeft in dat hoofdstuk helder onderwijs over waar satan zich op richt om ons de vernieling in te helpen. Inzicht daarin, kan ons juist helpen om weerstand te bieden. Daarom citeer ik graag een gedeelte uit dat hoofdstuk hier:

***
De twee grote vijanden van onze ziel zijn de zonde en satan. De zonde is de ergste vijand, omdat de enige manier waarop satan ons kan vernietigen, is door ons te doen zondigen. (...)
En dat is ook precies wat zijn doel is. Al zijn andere listen - zoals ziekte en een visum dat we zijn kwijtgeraakt en enge geluiden en groene spoken en verscheidene vormen van intimidatie - als deze dingen kunnen ons uiteindelijk geen kwaad berokkenen, tenzij ze ons tot zonde brengen. (...)
Het enige dat ons zal veroordelen op de oordeelsdag is niet-vergeven zonde - niet ziekte, of nood, of vervolging, of intimidatie, of verschijningen, of nachtmerries. Satan weet dat. Daarom richt hij zich er niet primair op om christenen bang te maken door middel van vreemde verschijnselen (hoewel dat ook genoeg gebeurt), maar om christenen te bevuilen door waardeloze bevliegingen en slechte gedachten.

Maar satan weet ook nog iets anders - en veel beter, denk ik, dan veel christenen weten - namelijk dat alle zonde een gevolg is van het niet leven uit het geloof in de toekomstige genade (zie Romeinen 14:23). Dit betekent dat het allereerste doel van satan de vernietiging van het geloof is. Het geloof in de toekomstige genade is de brond van radicale gerechtigheid. Het is de wortel van de liefde en van alle leven dat Christus verheerlijkt. Satan weet dit. Daarom richt hij al zijn inspanningen op de een of andere manier op het voorkomen of vernietigen van geloof in de toekomstige genade.

(...) Het is logisch dat juist datgene wat satan wil vernietigen, nu juist ook het middel is waardoor we aan zijn inspanningen weerstand kunnen bieden. Daarom zegt Petrus: 'Wederstaat hem, vast in het geloof.' En daarom zegt Paulus dat 'het schild des geloofs ... al de brandende pijlen van de boze kan doden' (Efeziërs 6:16). De beste manier om de satan te dwarsbomen, is juist datgene te versterken, dat hij het meest probeert te vernietigen.

John Piper in Toekomstige Genade, blz. 293-294

Lees meer...

Hij laat u niet in de steek

Wees sterk en moedig, wees niet bang en heb geen schrik voor hen, want de HEER uw God trekt zelf met u mee: Hij laat u nooit alleen, Hij laat u niet in de steek.
Deuteronomium 31:6 WV95

Lees meer...

De dood zal verslonden worden

>> vrijdag 12 oktober 2007

Verslinden zal hij de dood, voor immer,
en afwissen zal mijn Heer, de Ene, de tranen
     van elks aanschijn;
de smaad van zijn gemeente
zal hij wegdoen van over heel de aarde,
zó heeft de Ene gesproken!
Jesaja 25:8 NB

Lees meer...

Water en vuur schaden je niet

>> vrijdag 5 oktober 2007

Als u door water trekt ben Ik bij u,
als u door rivieren trekt, overspoelen ze u niet.
Moet u door vuur heen, dan zult u zich niet branden,
en de vlammen verwonden u niet.
Want Ik ben de HEER uw God,
de Heilige van Israël, uw redder;
Jesaja 43:2-3 WV95

Lees meer...

Onder Zijn vleugels

>> woensdag 26 september 2007

Hij zal u redden van de strik van de vogelvanger,
van de zeer verderfelijke pest.
Hij zal u bedekken met Zijn veren,
onder Zijn vleugels zult u schuilen,
Zijn trouw is een schild, een groot schild.
Psalm 91:3-4 HSV

Lees meer...

Het zwaard dat de hebzucht dood

>> woensdag 19 september 2007

Gisteravond zat ik te lezen in het boek Toekomstige Genade van John Piper. Ik las hoofdstuk 17 dat als titel heeft: Geloof in de toekomstige genade versus hebzucht.

Graag wil ik het eind van dit hoofdstuk hier citeren. Als ik voor mezelf spreek dan onderschat ik hebzucht regelmatig. Ik vermoed dat we dat allemaal doen. Maar de Bijbel is heel duidelijk hierover. Kol. 3:5 (NBV) windt er geen doekjes om: 'hebzucht is afgoderij'. Laat dat eens goed tot je doordringen! Hebzucht is dus zonde, zowel tegen het eerste (U zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben) als tegen het laatste gebod (U zult niet begeren).

***

Als je goed 1 Tim. 6 leest dan valt op dat Paulus in vers 11 tegen Timoteüs zegt: 'vlucht voor deze dingen' (HSV). Met 'deze dingen' doelt Paulus op wat hij daarvoor in vers 9 schreef: 'Maar wie rijk willen worden, vallen in verzoeking en in een strik en in veel dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang.' Dit is precies waar wij in deze tijd en in deze maatschappij mee te maken hebben. Op TV, in de krant, in de reclamefolders - overal en allerlei manieren wordt ingespeeld op onze verlangens om te hebben en te krijgen: een nieuwe inrichting, een ander huis, een mooie auto, een nieuwe PC, een digitale camera, nieuwe kleren, een hogere rente. Het eigenlijke probleem zit niet in deze dingen, maar ze kunnen wel een verzoeking voor ons worden. Ons hart kan er niet goed mee omgaan. Paulus zegt daarom: Vlucht voor de 'dwaze en schadelijke begeerten' anders zink je weg in verderf en ondergang! Wees in plaats daarvan tevreden - in God.

Wanneer je de hebzucht ziet aankomen (in een televisiereclame, of een kerstcatalogus, of een aankoop van de buurman), ren er dan van weg, zoals je zou wegrennen voor een brullende, uitgehongerde leeuw die uit de dierentuin is ontsnapt. Maar waar ren je dan naartoe?

Je rent naar het wapenarsenaal van het geloof en neemt vlug de gebedsmantel van Psalm 119:36 en slaat deze om je heen: 'Neig mijn hart tot uw getuigenissen en niet tot winstbejag.' Met andere woorden: 'Schenk me de toekomstige genade van een sterke invloed op mijn hart, die me honger naar uw waarheid kan geven, want die kan de macht naar mijn honger van dingen verbreken.' Zonder de toekomstige genade van God, zullen onze harten geld najagen. We moeten bidden, dat Hij onze harten zal neigen tot zijn woord, waarin de overwinning op de hebzucht wordt beloofd.
Nadat we deze gebedsmantel hebben aangetrokken, moeten we snel twee zwaarden, een lang en een kort, uit de wapenrusting van Gods woord tevoorschijn halen, die door de Heilige Geest speciaal gemaakt zijn om de hebzucht te vellen. En we moeten bij de deur standhouden. Wanneer de leeuw van de hebzucht zijn dodelijke gezicht vertoont, laten we hem het korte zwaard zien, namelijk 1 Timoteüs 6:6: 'De godsvrucht brengt grote winst, indien zijn gepaard gaat met tevredenheid.'
We prediken dit aan onze ziel en werpen dit naar de aanvallende hebzucht. 'GROTE winst! Grote winst in godsvrucht met tevredenheid! Blijf waar je bent, leeuw van de hebzucht. Ik heb grote winst, wanneer ik tevreden in God rust. Hij is nu mijn rijkdom en zal dat ook tot het einde toe zijn. Dit is mijn geloof in de toekomstige genade. Wegwezen!'
Als de leeuw dan toch aanhoudt pak je het lange zwaard (Hebreeën 13:5-6): 'Laat uw wijze van doen onbaatzuchtig zijn, weest tevreden met wat gij hebt. Want Hij heeft gezegd: Ik zal u geenszins begeven, Ik zal u geenszins verlaten. Daarom kunnen wij met vertrouwen zeggen: De Here is mij een helper, ik zal niet vrezen; wat zou een mens mij doen?' Vertrouwend op deze alles-verzadigende belofte van toekomstige genade, stoot je deze in de borst van de leeuw van de hebzucht. Je doet precies wat Paulus in Kolossenzen 3:5 zegt: 'Doodt de hebzucht.'
Broeders en zusters, alle hebzucht is ongeloof tegenover de toekomstige genade. Leer toch samen met mij hoe we het zwaard van de Geest kunnen gebruiken om de goede strijd van het geloof te strijden en de toekomstige genade van het eeuwige leven te kunnen grijpen!
John Piper in Toekomstige genade, blz. 208-209.

Lees meer...

John Piper in het Nederlands

Gisteren ontdekte ik een veelbelovende weblog. Sinds begin augustus is Niels van Donselaar begonnen met verlangennaargod.blogspot.com. Hij plaatst daar - zoals de ondertitel van zijn blog zegt - 'materiaal uit de bediening van John Piper in de Nederlandse taal'. Ik vind het geweldig dat op deze manier preken en artikelen van John Piper toegankelijker worden gemaakt.

Trouwe lezers van volgeling's kijk weten dat ik geregeld iets schrijf over of citeer van John Piper. Daarbij moet ik soms een stukje vertalen uit het Engels, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik zie dat Niels van Donselaar ook zelf artikelen en preken heeft vertaald. Mijn complimenten!

Ik hoop en bid dat God de artikelen op de weblog van Niels zal gebruiken om meer Nederlanders te laten ontdekken hoe geweldig goed het is om God te verheerlijken en dat er geen tegenstelling is tussen God eren en ons geluk. Het gaat er namelijk om dat wij ons diepste geluk vinden in Hem. Zoals John Piper het zelf zo vaak zegt: 'God wordt het meest verheerlijkt in ons, als wij het meest tevreden zijn in Hem.'

Lees meer...

Wat een zegen!

>> vrijdag 14 september 2007

Gezegend is de man die op de HERE vertrouwt,
wiens betrouwen de HERE is;
hij toch zal zijn als een boom, aan het water geplant,
die zijn wortels tot aan een beek uitslaat,
en het niet merkt, als er hitte komt,
maar welks loof groen blijft,
die in een jaar van droogte geen zorg heeft
en niet nalaat vrucht te dragen.
Jeremia 17:7-8 NBG

Lees meer...

Vakantie impressie

>> vrijdag 7 september 2007

Hieronder een kleine impressie van onze vakantie in Bretagne.

Lees meer...

Welzalig ben je als je je verwachting op Hém stelt

>> dinsdag 4 september 2007

Welzalig is hij die de God van Jakob als zijn Helper heeft,
die zijn verwachting stelt op de HEERE, zijn God
Psalm 146:5 HSV

Lees meer...

Vakantie

>> dinsdag 31 juli 2007

Volgende week hopen wij af te reizen naar Bretagne, Frankrijk. Het is de bedoeling dat we daar zo'n 3 weken doorbrengen. Lekker kamperen met onze vouwwagen en genieten van de omgeving, het strand, de zon, de wind, en uiteraard elkaar als gezin. Een vakantie is voor mij ook altijd weer een periode van intensiever contact met God.
Ook op mijn weblog hou ik vakantie: Ik heb besloten tijdens de hele maand augustus ook hier rust te houden. Ik hoop in september de draad weer op te kunnen pakken.

Iedereen een goede tijd gewenst, waar je je ook bevindt, en Gods zegen.

Lees meer...

De HERE is goed

>> maandag 30 juli 2007

De HERE is goed,
een sterkte ten dage der benauwdheid;
Hij kent hen die bij Hem schuilen.
Nahum 1:7 NBG

Lees meer...

Je wordt niet boven je krachten beproefd

Jos Douma heeft vandaag op tijdmetjezus.nl een prachtige overdenking staan. Eén waarin ik me herken en waar ik op dit moment veel kracht uit put, nu ik door een best wel moeilijke periode heen ga. Het is zó waar wat Jos hier zegt: 'Onze eerste strijd in beproeving is altijd de strijd tegen deze duivelse gedachten. We moeten leren om onze gedachten te richten op de betrouwbare woorden van God'.

U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.
1 Korintiërs 10:13

(Dag 27) Kracht in beproeving
Als je beproefd wordt vanwege moeilijkheden in je leven, is de verleiding groot om te denken dat je het toch niet aankunt en dat vechten geen zin heeft. Maar God belooft aan zijn kinderen dat hij er bij zal zijn in onze beproevingen. Dat is precies waar de duivel ons aan wil laten twijfelen: 'De Heer zal je vast niet helpen. Denk niet dat hier iets goeds uit voort kan komen.' Onze eerste strijd in beproeving is altijd de strijd tegen deze duivelse gedachten. We moeten leren om onze gedachten te richten op de betrouwbare woorden van God: in Christus is er altijd een uitweg, in hem is er altijd nieuw leven, in hem is er altijd weer meer kracht dan je ooit had gedacht.

Leer me geloven, Heer, dat het volkomen waar is dat ik in Christus elke beproeving kan doorstaan.

Lees meer...

Een mens lijdt dikwijls 't meest

>> vrijdag 27 juli 2007

Een mens lijdt dikwijls 't meest
Door 't lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
Als vrees voor allerlei gevaar.
Doch komt het eens in huis,
Dan helpt God altijd weer
En geeft Hij kracht naar kruis.

Lees meer...

Geestelijke depressiviteit

>> dinsdag 24 juli 2007

Een paar weken geleden gaf ik aan dat ik in een moeilijke periode zit. Het gaat nu wel beter, maar de onrust blijft. Dat is vervelend, maar ik weet gelukkig dat dit erbij hoort. Bij mij ijlt dat altijd nog een poos na. Het maakt het echter ook wel lastig en het kost veel energie: de onrust zelf wordt soms ook een oorzaak van zorgen, en zo zit je dan in een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitkomt.

Ongeveer anderhalve week geleden heb ik een boek gekocht van Dr. D. Martyn Lloyd-Jones, een van mijn favoriete schrijvers cq. predikers. Het boek heet 'Oorzaken en Genezing van Geestelijke Depressiviteit'. Ik heb het meteen gelezen, ja verslonden bijna. Nu ben ik er voor de tweede keer in begonnen en ga ik er in een wat rustiger tempo doorheen. Wat een schitterend boek is dit zeg!

***

In de typische Lloyd-Jones-stijl wordt dit onderwerp besproken. Hij begint met een algemene beschouwing, wat je als een soort inleiding of samenvatting zou kunnen zien. Vervolgens gaat hij dieper op allerlei aspecten en oorzaken in en laat hij duidelijk vanuit de Bijbel zien hoe we daar mee om behoren te gaan. Zo gaat het onder meer over:
  • Het juiste zicht op de leer van de rechtvaardiging (hoofdstuk 2);
  • De juiste verhouding tussen geest/verstand en hart en wil (hoofdstuk 4);
  • Dingen uit het verleden die ons neerslachtig kunnen maken, zoals een bepaalde zonde (hoofdstukken 5 en 6);
  • Angst voor de toekomst (hoofdstuk 7);
  • Gevoelens en hoe daar mee om te gaan (hoofdstuk 8);
  • Dat het goed is om bezig te blijven en niet bij de pakken neer te zitten (hoofdstuk 14);
  • Discipline (hoofdstuk 15);
  • Het nut van beproevingen en kastijding (hoofdstukken 16 en 17);
  • En zo nog meer onderwerpen.

In het eerste hoofdstuk behandelt Lloyd-Jones Psalm 42:6 en 12, waar (in de Statenvertaling) staat:
6. Wat buigt gij u neer, o mijn ziel! en zijt onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem nog loven voor de verlossingen van Zijn aangezicht.
12. Wat buigt gij u neer, o mijn ziel! en wat zijt gij onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem nog loven; Hij is de menigvuldige Verlossing van mijn aangezicht, en mijn God.
Lloyd-Jones gaat onder meer kort in op het verschil tussen vers 6 en 12 (iets dat overigens alleen in de Statenvertaling opvalt). Maar hij legt vooral de nadruk op het feit dat de Psalmist hier tegen zichzelf praat, tegen zijn eigen ziel:
Hij gaat met zichzelf een gesprek voeren (...) Naar mijn gevoel is de grote moeilijkheid bij geestelijke depressiviteit dat we teveel tegen onszelf laten praten, in plaats dat we onszelf aanspreken. Hetzelfde geldt ook als we ons ongelukkig voelen. Meestal komt dat omdat we teveel naar onszelf luisteren in plaats dat we onszelf aanspraken. Dat kan 's ochtends na het ontwaken al beginnen. U hebt die bepaalde gedachte helemaal niet zelf opgeroepen, maar er wordt tegen u gepraat en u wordt stilgezet bij de problemen van de vorige dag. Iemand praat u dat aan. Wie? Dat bent uzelf! De oplossing waar deze man (de psalmist) mee komt is dat we niet langer naar onszelf gaan luisteren, maar dat we tegen onszelf gaan praten. Wat buigt gij u neder, o mijn ziel? vraagt hij. Zijn ziel maakte hem neergebogen, trachtte hem te verbrijzelen. Maar hij gaat daar tegen in en zegt: Zelf, luister eens goed, ik zal ook eens wat zeggen! Begrijpt u wat ik bedoel? Het belangrijkste geheim voor een gezond geestelijk leven is te weten hoe zichzelf aan te pakken. (...) We moeten (...) tegen onszelf zeggen: Hoop op God, in plaats van verder te modderen.
D. Martyn Lloyd-Jones in Oorzaken en Genezing van Geestelijke Depressiviteit, blz. 19,20
Als je zelf last hebt van overbezorgdheid of neerslachtigheid of als je zit te tobben over dingen uit je verleden of als je angst hebt voor de toekomst, dan is dit boek een echte aanrader.

Lees meer...

De HEERE zal mij een licht zijn

>> maandag 23 juli 2007

Verblijd u niet over mij, o mijn vijandin!
wanneer ik gevallen ben, zal ik weer opstaan;
wanneer ik in duisternis zal gezeten zijn,
zal de HEERE mij een licht zijn.
Micha 7:8 SV77

Lees meer...

NGB Artikel 13 - Gods voorzienigheid

>> maandag 16 juli 2007

Wij geloven dat deze goede God, nadat Hij alle dingen geschapen had, ze niet aan zichzelf heeft overgelaten, of aan het toeval of het lot heeft prijsgegeven1, maar ze overeenkomstig zijn heilige wil zo leidt en regeert, dat in deze wereld niets gebeurt zonder zijn beschikking2. Toch is God niet de bewerker van de zonde die gedaan wordt, en evenmin draagt Hij er de schuld van3. Want zijn macht en goedheid zijn zó groot en gaan ons begrip zó te boven, dat Hij zijn werk zeer goed en rechtvaardig beschikt en doet, ook al handelen de duivelen en goddelozen onrechtvaardig4. En al wat in zijn doen het menselijk verstand te boven gaat, willen wij niet nieuwsgierig onderzoeken, verder dan ons begrip reikt. Maar in alle ootmoed en eerbied aanbidden wij de rechtvaardige beslissingen van God, die voor ons verborgen zijn5. Wij stellen ons ermee tevreden, dat wij leerlingen van Christus zijn, om slechts te leren wat Hij ons onderwijst door zijn Woord, zonder deze grenzen te overschrijden6.
Deze leer schenkt ons een onuitsprekelijke troost, als wij erdoor leren verstaan dat ons niets bij toeval kan gebeuren, maar dat alles ons alleen overkomt door de beschikking van onze goedertieren hemelse Vader. Hij waakt over ons met een vaderlijke zorg, terwijl Hij zó over alle schepselen heerst, dat niet één haar van ons hoofd — want die zijn alle geteld — en niet één musje ter aarde zal vallen zonder de wil van onze Vader (Mat 10:29,30). Hierop stellen wij ons vertrouwen, omdat wij weten dat Hij de duivelen en al onze vijanden in toom houdt en zij ons zonder zijn toelating en wil niet kunnen schaden7.
Daarom verwerpen wij de verfoeilijke dwaling van de epicureeërs, die zeggen dat God Zich nergens mee bemoeit en alles aan het toeval overlaat.
Met het vorige artikel heeft de NGB een begin gemaakt met te spreken over Gods werken, Zijn daden. De artikelen daarvoor gingen voornamelijk over wie God is en dat Hij zich openbaart als een Drieënig God: Vader, Zoon en Geest. Maar nu gaat de blik dus naar wat God allemaal heeft gedaan. Zijn daden laten namelijk zien Wie Hij is en hoe Hij is. Zo stonden we in het vorige artikel stil bij datgene waar de Bijbel mee begint: Gods schepping. De schepping laat Gods goedheid en liefde zien: Hij heeft de schepping (en dus ook ons) gewild. Hij genoot ervan. De schepping laat ook zien dat God groot en machtig en majesteitelijk is: Hij is soeverein. Hij bepaalde alles. Het werd zoals het Hem goeddacht en dat was aan het eind van de 6e dag, toen de mens geschapen was, 'zeer goed'.

Artikel 13 gaat vervolgens in op Gods voorzienigheid en zet daarmee beide lijnen voort: God is goed en God is soeverein. Om met dat laatste te beginnen: Hij bepaalde niet alleen hoe alles geschapen en geordend werd, maar Hij bepaalt ook hier en nu de loop van de dingen. Hij regeert en leidt de dingen zo 'overeenkomstig zijn heilige wil (...), dat in deze wereld niets gebeurt zonder zijn beschikking'. Daarmee is dit artikel meteen wel een heel moeilijk artikel voor veel mensen, omdat het heel dichtbij komt. Het gaat ineens over 'hier en nu'. Het gaat over grote dingen die in de wereld gebeuren: overstromingen, oorlogen, overeenkomsten tussen landen, vredesoverleg, en noem maar op. Maar het gaat ook over kleine dingen. Het gaat ook over mij. Over mijn leven. Over wat mij allemaal overkomt. En daarbij maakt dit artikel op meerdere manieren duidelijk dat God goed is. Dit is een artikel dat vraagt om geloof!

Diep in mij zit een stemmetje dat altijd vragen stelt, dat altijd sceptisch is: Is dit echt zo? Bestuurt God de wereld en mijn leven zoals hier beschreven staat? Staat dit echt in de Bijbel? Of interpreteren we de Bijbel soms niet goed op dit punt? Dat wat betreft Gods soevereiniteit. Maar daarachter zitten andere vragen: Is God dan wel echt goed, als Hij ook de moeilijke dingen als oorlogen, overstromingen, ziekten bestuurt? Is God wel echt liefde als hij mij moeilijkheden te dragen geeft?


***

Ik beken dat ik het daar best moeilijk mee kan hebben. Mijn gevoel zegt me dat dit niet kan. Wat betreft Gods soevereiniteit kan ik niet bevatten dat er zo'n groot Wezen is dat, in de chaos van alles wat er in de wereld gebeurt, op zowel macro- als microniveau, het overzicht heeft. En dat niet alleen, maar ook Hij alles zo bestuurt dat het uiteindelijk goed te noemen is. Dat het uiteindelijk Hem behaagt.

En toch geloof ik dat dit artikel gelijk heeft. De Bijbel is namelijk glashelder hierover. Lees de bijbelteksten hieronder maar eens goed door, bijv. die uit Spreuken. En zo botst de waarheid van Gods woord met mijn denk- en gevoelskader. Dat is moeilijk, maar ik wil me wel laten vormen door Gods woord.

Maar het volgende is dat God tegelijk ook goed is. En dat kan ik niet goed met elkaar rijmen. Ook daarin moet ik me laten vormen door de Bijbel.
Want denk je eens in als God wel soeverein is, dus alles regeert en bestuurt, maar niet goed zou zijn. Dat maakt van God een onbetrouwbare God. Hij zou -eerbiedig gesproken- een monster zijn. Niet te vertrouwen. En daarmee geen God.
Andersom: als Hij wel goed is, maar niet soeverein, dan is God wel een God die met ons meelijdt, die wel het goede wil, maar het niet kan bewerken voor ons. God zou dan voor verrassingen kunnen komen te staan. Ook dan kunnen we Hem niet vertrouwen. En ook dan zou Hij geen God zijn.
Die gedachte kom ik zelf nog wel eens tegen: God is liefde, dus Hij heeft geen hand in het kwaad. Toch is dat niet de waarheid van de Bijbel. De Bijbel leert ons wel dat God zelf geen zonde doet, maar Hij laat de zonde wel toe en geeft het een plek in de tijd. Hij kan het ook ten goede gebruiken. Denk aan de geschiedenis van Jozef die werd verkocht door zijn broers.

En zo brengt ook dit artikel mij op de knieën voor God. Want zo openbaart God zich in Zijn Woord: Hij is goed en Hij is soeverein. Hij regeert en Hij regeert goed. Hij is Koning, en Hij is mijn Vader. Hij is echt te vertrouwen.

1
Maar Hij antwoordde hun: Mijn Vader werkt tot nu toe en Ik werk ook. (Joh 5:17)

Deze, de afstraling zijner heerlijkheid en de afdruk van zijn wezen, die alle dingen draagt door het woord zijner kracht, heeft, na de reiniging der zonden tot stand gebracht te hebben, Zich gezet aan de rechterhand van de majesteit in den hoge (Heb 1:3)

2
Onze God is in de hemel, Hij doet al wat Hem behaagt. (Psa 115:3)

De mens heeft overleggingen des harten, maar het antwoord der tong is van de HERE. (...) Het hart des mensen overdenkt zijn weg,
maar de HERE bestiert zijn gang. (...) Het lot wordt in de schoot geworpen,
maar elke beslissing daarvan is van de HERE. (Spr 16:1,9,33)

Het hart van de koning is in de hand des HEREN als waterbeken,
Hij leidt het overal heen, waar het Hem behaagt. (Spr 21:1)

(...) Hem, die in alles werkt naar de raad van zijn wil (Ef 1:11)

Welaan dan, gij, die zegt: Vandaag of morgen gaan wij op reis naar die en die stad, wij zullen er een jaar doorbrengen, zaken doen en winst maken; 14 gij, die niet (eens) weet, hoe morgen uw leven zijn zal! Want gij zijt een damp, die voor een korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt; 15 in plaats van te zeggen: Indien de Here wil, zullen wij leven en dit of dat doen. (Jak 4:13-15)

3
Laat niemand, als hij verzocht wordt, zeggen: Ik word van Godswege verzocht. Want God kan door het kwade niet verzocht worden en Hijzelf brengt ook niemand in verzoeking. (Jak 1:13)

Want al wat in de wereld is: de begeerte des vlezes, de begeerte der ogen en een hovaardig leven, is niet uit de Vader, maar uit de wereld. (1 Joh 2:16)

4
en zeide: Naakt ben ik uit de schoot mijner moeder gekomen, naakt zal ik daarheen wederkeren. De HERE heeft gegeven, de HERE heeft genomen, de naam des HEREN zij geloofd. (Job 1:21)

Wee Assur, die de roede van mijn toorn is en in welks hand mijn gramschap is als een stok. (Jes 10:5)

die het licht formeer en de duisternis schep, die het heil bewerk en het onheil schep; Ik, de HERE, doe dit alles. (Jes 45:7)

Wordt de bazuin in een stad geblazen, zonder dat de inwoners opschrikken? Geschiedt er een ramp in een stad, zonder dat de HERE die bewerkt? (Amos 3:6)

deze, naar de bepaalde raad en voorkennis van God uitgeleverd, hebt gij door de handen van wetteloze mensen aan het kruis genageld en gedood. (Hand 2:23)

Want inderdaad zijn in deze stad vergaderd tegen uw heilige knecht Jezus, die Gij gezalfd hebt, Herodes zowel als Pontius Pilatus met de heidenen en de volken van Israël, om te doen al wat uw hand en uw raad tevoren bepaald had, dat geschieden zou. (Hand 4:27,28)

5
(Micha) zeide: Daarom, hoor het woord des HEREN. Ik zag de HERE op zijn troon zitten, terwijl het ganse heer des hemels aan zijn rechter- en aan zijn linkerhand stond. 20 En de HERE zeide: wie zal Achab verleiden, zodat hij optrekt en sneuvelt te Ramot in Gilead? De een zeide dit en de ander dat. 21 Toen trad er een geest naar voren en stelde zich voor de HERE en zeide: ik zal hem verleiden. De HERE vroeg hem: waarmede? 22 Hij antwoordde: ik zal heengaan en een leugengeest worden in de mond van al zijn profeten. Toen zeide Hij: gij moet hem verleiden, en gij zult er ook toe in staat zijn; ga heen en doe het. 23 Nu dan, zie, de HERE heeft een leugengeest gegeven in de mond van al deze profeten van u, en de HERE heeft onheil over u besloten. (1 Kon 22:19-23)

En daar zij het verwerpelijk achtten God te erkennen, heeft God hen overgegeven aan een verwerpelijk denken om te doen wat niet betaamt (Rom 1:28)

En daarom zendt God hun een dwaling, die bewerkt, dat zij de leugen geloven (2 Tes 2:11)

6
De verborgen dingen zijn voor de HERE, onze God, maar de geopenbaarde zijn voor ons en onze kinderen voor altijd, opdat wij al de woorden dezer wet volbrengen. (Deu 29:29)

Dit, broeders, heb ik op mijzelf en Apollos overgebracht om uwentwil, opdat gij uit ons (voorbeeld) zoudt leren niet te gaan boven hetgeen geschreven staat, opdat niet iemand uwer zich vóór de een en tegen de ander opblaze. (1 Kor 4:6)

7
Dus zijt gij het niet, die mij hierheen gezonden hebt, maar God; Hij heeft mij gesteld tot Farao’s vader en tot heer over geheel zijn huis en tot heerser in het gehele land Egypte. (Gen 45:8)

Gij hebt wel kwaad tegen mij gedacht, maar God heeft dat ten goede gedacht, ten einde te doen, zoals heden het geval is: een groot volk in het leven te behouden. (Gen 50:20)

Maar de koning sprak: Wat heb ik met u te doen, zonen van Seruja? Laat hem mij maar vervloeken! Wanneer de HERE tot hem zegt: vervloek David, – wie zal dan zeggen: waarom doet gij dat? (2 Sam 16:10)

Wij weten nu, dat [God] alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn. (...) Want ik ben verzekerd, dat noch dood noch leven, noch engelen noch machten, noch heden noch toekomst, noch krachten, noch hoogte noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods, welke is in Christus Jezus, onze Here. (Rom 8:28,38,39)
Alle aangehaalde bijbelteksten komen uit de NBG vertaling 1951.

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (10)

Het Woord van God is, daarom, de bron van grote en eeuwige vreugde
We hebben tenminste negen redenen gezien waarom dit zo is. Nu zien we dat God, in de Bijbel, zegt dat dit zo is. De wijze en godvrezende man wendt zich af van de raad van de bozen, met al hun beloften van genot en ontdekt dat 'Aan des Heren wet zijn welgevallen heeft, en diens wet overpeinst bij dag en bij nacht. Want hij is als een boom, geplant aan waterstromen, die zijn vrucht geeft op zijn tijd, welks loof niet verwelkt; - al wat hij onderneemt, gelukt' (Ps. 1:2-3). de liefhebbers van Gods Woord prijzen de kostbaarheid van de Bijbel en de vreugde die eruit voortvloeit. Ze zeggen dat het de meest waardevolle aardse dingen overstijgt, goud en zilver; en ze zeggen dat de smaak ervan op de tong van het hart en de geest zoeter dan honing is en dat de rijkdom ervan als het beste voedsel is.

***

De wet van uw mond is mij beter dan duizenden stukken goud en zilver. (Ps. 119:72)

Ik verblijd mij over uw woord als iemand die rijke buit vindt. (Ps. 119:162)

Daarom heb ik uw geboden lief, meer dan goud, ja dan fijn goud; (Ps. 119:127)

Hoe aangenaam zijn uw redenen voor mijn verhemelte, meer dan honig voor mijn mond. (Ps. 119:103)

Het gebod zijner lippen deed ik niet wijken, in mijn binnenste verborg ik de woorden van zijn mond. (Job 23:12)

Zo vaak uw woorden gevonden werden, at ik ze op, uw woord was mij tot vreugde en blijdschap mijns harten; want uw naam is over mij uitgeroepen, HERE, God der heerscharen. (Jer. 15:16)

De conclusie is: 'Hoe lief heb ik uw wet! Zij is mijn overdenking de ganse dag' (Ps. 119:97).

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 113-114.

Lees meer...

De HEERE is mijn licht en mijn heil

Een psalm van David.
De HEERE is mijn licht en mijn heil,
     voor wie zou ik vrezen?
De HEERE is mijn levenskracht,
     voor wie zou ik verschrikt zijn?
Psalm 27:1 HSV

Lees meer...

Veilig rustend in Uw armen, Heer

>> vrijdag 6 juli 2007

Zorgen en angst: ze kunnen me soms zo neerdrukken dat ik me op niets anders meer kan richten. Op dit moment zit ik in zo'n periode. Vandaag in de auto, onderweg naar mijn werk, heb ik Opwekking 606 gedraaid. De titel is: 'Veilig rustend in Uw armen, Heer / O, hart vol zorg'. Net als Psalm 42, spreek je hiermee jezelf aan, waarbij de blik weer wordt gericht op Jezus. Dat heb ik soms zo nodig.

Veilig, veilig, veilig rustend in Uw armen, Heer. (2x)

O, hart vol zorg, wat drukt je neer?
Is het de last die je opneemt telkens weer?
Geef Hem je lasten, want Hij is trouw.
Jezus Zelf, Hij zorgt voor jou.

Jezus zelf, Hij zorgt voor jou.
Er is geen last te zwaar, die Hij niet dragen zou.
Geef Hem je zorgen, want Hij is trouw;
en geloof in zijn liefde ook voor jou.

En ik prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand.

O hart vol angst, wat buigt je neer?
Bedenk in tijd van beproeving des te meer:
Geef Hem je zorgen, want Hij is trouw;
Jezus Zelf, Hij zorgt voor jou.

Jezus zelf, Hij zorgt voor jou.
Er is geen last te zwaar die Hij niet dragen zou.
Geef Hem je zorgen, want Hij is trouw.
En geloof in zijn liefde, ook voor jou.

En ik prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand.

Veilig, veilig, veilig rustend in Uw armen, Heer. (4x)

En ik prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand.

Prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand. (2x)

Opwekking nr. 606

Wat buigt gij u neder, o mijn ziel,
en zijt gij onrustig in mij?
Hoop op God, want ik zal Hem nog loven,
mijn Verlosser en mijn God!
(Psalm 42:6 NBG)

Lees meer...

Wie kan tegen zijn?

>> donderdag 5 juli 2007

Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn?
Romeinen 8:31b NBV

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (9)

Het Woord van God stelt ons in staat de duivel te verslaan
De duivel is echt en verschrikkelijk. Hij is veel sterker dan wij zijn. Zijn doel is ons te bedriegen en te vernietigen. 'Die was een mensenmoorder van den beginne en staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij naar zijn aard, want hij is een leugenaar en de vader der leugen' (Joh. 8:44). Toch is hij ontegenzeggelijk verslagen door de dood en opstanding van Jezus. De Bijbel zegt dat Jezus mens is geworden, zodat 'Hij door zijn dood hem, die de macht over de dood had, de duivel, zou onttronen' (Heb. 2:14). De verwoesting was onmiskenbaar, maar nog niet volledig. Omdat het bloed van Christus heeft gevloeid voor onze zonden, kan de duivel degenen die in Christus zijn niet vernietigen. Dit komt doordat zijn beschuldigingen niet langer kloppen. Het enige wat nog tot de hel kan leiden, zijn niet vergeven zonden. Maar door het kruis is ons volledige vergeving geschonken. Daarom kan de duivel ons alleen doden, niet verdoemen.

***

Ja, zoveel macht heeft hij. Jezus zei tegen de gemeente van Smyrna: 'Wees niet bevreesd voor hetgeen gij lijden zult. Zie, de duivel zal sommigen uwer in de gevangenis werpen, opdat gij verzocht wordt, en gij zult een verdrukking hebben van tien dagen. Wees getrouw tot de dood en Ik zal u geven de kroon des levens' (Op. 2:10). Waar schuilt de overwinning hierin? Johannes zegt in Openbaring 12:11 tegen ons: 'En zij hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad, tot in de dood.' Door erop te vertrouwen dat al hun zonden door Jezus' bloed vergeven waren en door zelfs tot in de dood aan hun geloof vast te houden, versloegen ze de duivel.
De duivel wordt overwonnen wanneer zijn plan om het geloof te ondermijnen, mislukt. En die mislukking is veroorzaakt door het kruis van Christus en het Woord van God. Johannes, die het werk van de duivel zo goed kende, zei in zijn eerste brief: 'Ik heb u geschreven, jongelingen, want gij zijt sterk en het woord God blijft in u en gij hebt de boze overwonnen' (1 Joh. 2:14). Het Woord van God is de kracht die de duivel verslaat. Zo ging het ook toen Jezus in de woestijn was. Bij elke verleidingspoging van de duivel citeerde Hij uit de Schrift (Mat. 4:4,7,10). Als Jezus zelf het Woord van God was en demonen kon bevelen zodat ze Hem zouden gehoorzamen (Marc. 1:27), maar Hij toch op de Schrift vertrouwde om de verleidingen van de duivel af te weren, dan moeten wij dat ook doen.
(...)
Als je dus macht over de duivel wilt en als je wilt ontsnappen aan de strik van zijn bedrog en de vernietiging van je geloof, doe dan wat Jezus deed en wat de heiligen deden: koester het Woord van God en gebruik het als zwaard tegen je vijand.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 111-113.

Lees meer...

Niets te vrezen!

>> woensdag 27 juni 2007

De HEER staat mij bij: ik heb niets te vrezen!
Wat kan een mens mij aandoen?
Psalm 118:6 WV95

Lees meer...

'Ikzelf ben het'

>> dinsdag 19 juni 2007

Ik, Ikzelf ben het die u bemoedigt;
en wie bent u, dat u bang bent voor een sterfelijk mens,
en voor een mensenkind, dat als gras vergaat?
Jesaja 51:12 WV95

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (8)

>> maandag 18 juni 2007

Het Woord van God geeft ons cruciale waarschuwingen
Psalm 19 roemt de voordelen van het Woord van God explicieter dan enig ander bijbelgedeelte. En dit is de climax: 'Kostelijker zijn zij dan goud, ja dan veel fijn goud; en zoeter dan honig, ja, dan honigzeem uit de raat. Ook laat uw knecht zich daardoor ernstig vermanen; in het houden ervan ligt rijke beloning' (vers 11-12).
Als we volmaakt zicht hadden op wat goed en fout is, als we de toekomst kenden en alle consequenties van al het gedrag en alle gebeurtenissen, dan zouden we misschien geen waarschuwingen nodig hebben. Maar we zijn blind voor vele dingen en kennen de toekomst niet, zoals God die wel kent. We moeten er vaak voor gewaarschuwd worden dat iets wat we dreigen te doen, dom is. Wat worden ons veel vreugdevernietigende keuzes bespaard als we acht slaan op de waarschuwingen in de Bijbel! Uit genade heeft God ons een boek gegeven dat ons niet alleen naar het juiste pad wijst, maar dat ons ook waarschuwt wanneer we op het punt staan het verkeerde pad te nemen.
(...)

***

De Bijbel staat vol met waarschuwingen die leven geven en vreugde schenken. Hoeveel mensen met geslachtsziekten zouden hiervoor behoed zijn als ze acht hadden geslagen op de waarschuwing: 'Vliedt de hoererij' (1 Kor. 6:18)! Hoeveel mensen met longkanker zouden dit hebben kunnen voorkomen door acht te slaan op de waarschuwing om nergens aan verslaafd te raken, dus ook niet aan nicotine (1 Kor. 6:12)! Hoeveel mensen zouden nu niet in de gevangenis zitten als ze geluisterd hadden naar de waarschuwing: 'Gij zult niet doodslaan', of 'Gij zult niet stelen', of 'Gij zult geen vals getuigenis spreken' (Ex. 20:13, 15, 16)! Hoeveel mensen hebben hun eigen leven verwoest door niet te luisteren naar de overduidelijke waarschuwing: 'Maar wie rijk willen zijn, vallen in verzoeking, in een strik, en in vele dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang. Want de wortel van alle kwaad is de geldzucht. Door daarnaar te haken zijn sommigen van het geloof afgewaald en hebben zich met vele smarten doorboord' (1 Tim. 6:9-10)!
Wat zijn de waarschuwingen van God toch genadevol! Ze zijn de bron van onuitgesproken vreugde voor degenen die er het goede hart van de Grote Dokter in zien. Hij kent de manier om elke vorm van pijn en verdriet te voorkomen. Gaat jouw verlangen dieper dan wat de wereld te bieden heeft? Sla dan het Woord van God open en lees al die goede waarschuwingen.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 110-111.

Lees meer...

Vrees niet voor het lijden

>> woensdag 13 juni 2007

Vrees niet voor wat je gaat lijden;
zie, de duivel zal sommigen van u
in de gevangenis werpen,
om u op de proef te stellen,
en ge zult een verdrukking hebben
van tien dagen;
wees getrouw tot in de dood
en ik zal je geven de kroon des levens;
Openbaring 2:10 NB

Lees meer...

De zegekrans van het leven

>> dinsdag 5 juni 2007

Gelukkig de mens die standhoudt in de beproeving. Heeft hij de toets doorstaan, dan zal hij de zegekrans van het leven ontvangen, die God beloofd heeft aan wie Hem liefhebben.
Jakobus 1:12 WV95

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (7)

>> maandag 4 juni 2007

Het Woord van God is de bron van wijsheid
Het is een groot voordeel om wijs te zijn. Wijsheid is iets anders dan gewoon kennis van feiten. Sommige heel wijze mensen hebben nauwelijks een behoorlijke opleiding genoten. En er zijn ook mensen die hoog opgeleid zijn en veel feitenkennis hebben, maar die niet wijs zijn. Wijsheid is het inzicht in hoe er geleefd kan worden op een manier die beantwoordt aan de doelen waarvoor we geschapen zijn; de glorie van God en het welzijn van de mens. En aangezien we God verheerlijken door ons in Hem te verheugen, en het welzijn van de mens bepaald wordt door het delen van onze vreugde in God, is wijsheid de enige weg naar diepe, blijvende vreugde.

***

Het zal je niet verbazen dat deze vreugdeproducerende wijsheid door het Woord van God komt. In het vorige stukje zagen we dat Christus zelf in ons blijft wanneer Zijn woorden in ons blijven, en Paulus zegt dat in Hem 'al de schatten der wijsheid en kennis verborgen zijn' (Kol. 2:3). Dus Hij blijft in ons door Zijn Woord en met Hem komen 'al de schatten der wijsheid'. Paulus zegt het nog duidelijker in Kolossenzen 3:16: 'Het woord van Christus wone rijkelijk in u, zodat gij in alle wijsheid elkander leert en terechtwijst.' Het Woord van God brengt al deze 'wijsheid' in ons leven, zodat we elkaar kunnen helpen het Woord te kennen en ernaar te leven.
Eén van de uitdagingen die ik de mensen van onze gemeente vaak voorhoud - vooral de vrouwen - is dat ze het tot een van hun doelstellingen maken om later een oude wijsgeer te worden. Ik hou van de visies van oudere vrouwen, vol rijpe vruchten, die slechts voortkomen uit een lang leven, veel liefde en langdurige meditatie over het Woord van God. Dus veel jongere vrouwen verlangen ernaar dat oudere vrouwen, die ontzettend wijs zijn, de wijsheid met hen delen die God hen in de loop der jaren geschonken heeft. De vreugde van het geven en ontvangen van een geschenk als dit, is groot. Het is vreugde die voortkomt uit het Woord van God. Er is geen mooiere vreugde dan vreugde die veroorzaakt wordt door wijsheid. Daarom is het Woord van God kostbaarder dan al het andere op deze aarde.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 109-110.

Lees meer...

God zien

>> vrijdag 1 juni 2007

Op Davidium.nl, de weblog van David Heek, staat een post met de titel 'Oog in oog met Jehova'. David Heek schrijft daar over een ontmoeting met Jehova getuigen, waarbij een cruciaal verschil aan het licht komt. Jehova getuigen maken namelijk onderscheid tussen twee soorten gelovigen: uitverkorenen (ook wel gezalfden genoemd), die ooit God zullen zien en niet-uitverkorenen, die God niet zullen zien. Deze laatsten zullen wel in het paradijs komen, maar God zien, dat zit er voor hen niet in.

David haalt 1 Korintiërs 13:10-12 aan waar staat dat we straks oog in oog met God staan. Hieronder volgen nog een aantal verwijzingen naar teksten waar je meer over 'God zien' kunt lezen.

Job 19:25-27
Matteüs 5:8
Hebreeën 12:14
1 Johannes 3:2
Openbaring 22:3-4

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (6)

Het Woord van God is de sleutel tot een verhoord gebed
Jezus zei: 'Indien gij in mij blijft en mijn woorden in u blijven, vraagt wat gij maar wilt, en het zal u geworden' (Joh. 15:7). De woorden van Jezus moeten in ons blijven om onze gebeden effectief te maken.
De beste manier om te zien wat het betekent om de woorden van Jezus in ons te houden, is door te kijken naar wat Jezus hier een paar verzen eerder over zei. In vers 5 zegt Hij: 'Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht.' Merk de overeenkomst op. In vers 7 zegt Hij: 'Indien gij in Mij blijft en mijn woorden in u blijven', en in vers 5 zegt Hij: 'Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem...' In vers 5 blijft Jezus zelf in ons, wanneer wij in Hem blijven. Maar in vers 7 blijven Zijn woorden in ons, wanneer wij in Hem blijven. Ik denk dat het doel van deze verandering is om ons te laten zien hoe Jezus in ons blijft, namelijk, door Zijn woorden die in ons blijven.
Maar deze vergelijking werpt ook licht op wat het betekent als de woorden van Jezus in ons blijven. De woorden van Jezus in ons laten blijven betekent: Jezus zelf in ons laten blijven. Het betekent dat we Jezus verwelkomen in ons leven en dat we ruimte voor Hem maken, niet als een stille gast zonder een eigen mening of opdrachten, maar als een overheersende gast wiens woorden, prioriteiten, principes en beloften meer voor ons betekenen dan wat ook.
(...)

***

Jezus (...) wil niet dat wij de omgang met Hem door Zijn woorden vervangen door het denken aan Zijn woorden. Hij wil dat wij het Woord overpeinzen, zodat we omgang met Hem kunnen hebben. We horen de woorden van Jezus als de woorden die gesproken worden door een levende persoon. Het is een bewuste daad van je geest om te denken aan een levende persoon wanneer je Zijn woorden tot je neemt. Dat betekent het om Zijn woorden in ons te laten blijven.
(...)
De reden dat het in ons blijven van de woorden van Christus resulteren in verhoorde gebeden is dat het ons verandert in het soort mensen dat houdt van waar Hij van houdt, waardoor we vragen om dingen die naar Zijn wil zijn. Dit is geen absolute waarheid. Het ontwikkelt zich. Hoe beter we de levende Christus leren kennen door met Hem te communiceren via Zijn Woord, hoe meer onze verlangens geestelijk worden, zoals Zijn verlangens, in plaats van alleen wereldse. Dit is wat David bedoelde toen hij in Psalm 37:4 zei: 'Verlustig u in de Here; dan zal Hij u geven de wensen van uw hart.' (...) Ons verlustigen in de Here - door Zijn naam te eren, Zijn koninkrijk te zoeken en Zijn wil te doen - zal al onze natuurlijke verlangens veranderen in verlangens die op God gericht zijn. Dat is wat er gebeurt wanneer het Woord van God in ons blijft.
(...)
Eén van de bewijzen hiervoor staat in 1 Joh. 5:14: 'En dit is de vrijmoedigheid die wij tegenover Hem hebben, dat Hij, indien wij iets bidden naar zijn wil, ons verhoort.' Gebed is niet bedoeld voor de bevrediging van onze natuurlijke verlangens. Het is voor de bevrediging van onze verlangens, wanneer deze zo gereinigd en doordrenkt zijn van Christus en Zijn woord, dat ze overeenkomen met Zijn plannen. Dit gebeurt meer en meer als het Woord van Christus in ons blijft.
Wanneer de woorden van Jezus in ons blijven, bereiden ze ons voor op een gebed dat vrucht draagt. 'Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht' (Joh. 15:5). (...) De sleutel tot krachtig gebed is iemand worden die God niet gebruikt voor zijn eigen wensen, maar voor doelen die er geheel op gericht zijn om gebruikt te worden door Hem.
(...)
Als je ooit verlangd hebt naar een leven van intens, vruchtbaar gebed, werp jezelf dan op het Woord van God. Lees het. Denk erover na. Leer het uit je hoofd. Word erdoor gevormd.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 107-109.

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (5)

>> woensdag 30 mei 2007

Het Woord van God leidt ons naar vrijheid
Jezus zei: 'En gij zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken' (Joh. 8:32). De waarheid van Gods Woord geeft vrijheid in veel opzichten en brengt vreugde in alle opzichten. Maar Jezus vestigt de aandacht op vers 34, waarin Hij zegt: 'Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, een ieder, die de zonde doet, is een slaaf der zonde.' De vrijheid die Hij hier voor ogen heeft, is de bevrijding van het verslavende, vernietigende effect van de zonde.
(...)
De onreinheid van zonde vertroebelt ons zicht, waardoor we God niet meer als begeerlijk zien. Daarom maakt de zonde de grootste vreugde onmogelijk. Natuurlijk schenkt zonde ons bedrieglijke plaatsvervangers. De Bijbel noemt ze: 'misleidende begeerten' (Ef. 4:22), omdat ze ons misleiden over de superioriteit van hun gevolgen. Ze noemen zoet zuur, en zuur zoet. Ze draaien alles om.
(...)
'Misleidende begeerten' kunnen ons zo misleiden dat we gaan denken dat zondige gedachten en daden meer voldoening geven dan het zien van God. Deze illusie is zo sterk dat het morele verwarring creëert, waardoor mensen manieren vinden om zonden te vergoeilijken of, ze misschien niet goed vinden, maar wel acceptabel.
(...)

***

Christendom is oorlog. Het is een oorlogsverklaring tegen al onze zondige neigingen. De apostel Petrus zei: 'Geliefden, ik vermaan u als bijwoners en vreemdelingen, dat gij u onthoudt van de vleselijke begeerten, die strijd voeren tegen uw ziel' (1 Petr. 2:11). Christen worden betekent: ontdekken dat onze ziel - de eeuwige vreugde van onze ziel - op het spel staat. Daarom is het christen-zijn een gevecht op leven en dood voor echte en eeuwige vreugde.
(...)
Hoe helpt de waarheid van Gods Woord ons dan om misleidende begeerten te doden en ons te bevrijden van voor echte vreugde? (...) In Efeziërs 6 noemt Paulus 'het zwaard des Geestes, dat is het Woord van God'. Dus wanneer er in Romeinen 8:13 staat dat we zondige daden moeten doden 'door de Geest', dan betekent dat in mijn ogen: 'Ervaar de verwoestende kracht van de Geest ten aanzien van misleiding door te geloven wat Gods Woord zegt over misleidende begeerten.' Hoewel we slechts mensen zijn en niet God, moeten we de kracht van de Geest ontladen (als een kanon) tegen zondige begeerten. Dit dodelijke vuursalvo (het zwaard) wordt 'het Woord van God' genoemd. Ik geloof dat wij deze kracht kunnen gebruiken door dit Woord te geloven.
(...)
De strijd voor vreugde is het gevecht om Christus te zien en te geloven dat Hij begeerlijker is dan de beloften van de zonde. Dit geloof komt voort uit het horen, en het horen uit het Woord van Christus. We kijken naar het Woord, denken erover na en we vragen God of Hij de ogen van ons hart wil openen voor Zijn superieure vreugde en glorie.
(...)
Wat het voorwerp van onze liefde betreft, laat dat op een bijzonder manier het kruis van Christus zijn, dat een buitengewone kracht heeft tegen de teleurstelling van het gehele werk van de zonde in ons: 'Maar ik moge ervoor bewaard blijven te roemen anders dan in het kruis van onze Here Jezus Christus, door wie de wereld mij gekruisigd is en ik der wereld' (Gal. 6.14). Paulus verheugde zich in het kruis van Christus; hier was hij volledig op gericht; en dit waren de effecten ervan - het kruisigde de wereld voor hem, en maakte er een dood en onbegeerlijk iets van. De verleidingen en het genot van de zonde zijn allemaal uit de wereld verdwenen... Als het hart gevuld is met het kruis van Christus, wordt het allemaal dood en onbegeerlijk; het verliest alle ogenschijnlijke schoonheid, en alle genot en aantrekkelijkheid verdwijnt. In feite zegt hij: 'Het kruisigt mij voor de wereld; het maakt mijn hart, mijn liefde, mijn verlangens dood voor al deze dingen.' Het ontwortelt slechte lusten en liefdes, zorgt ervoor dat wij niet doorleven in het vlees, met het verlangen deze lusten te bevredigen. Streef er daarom naar om onze harten te vullen met het kruis van Christus... opdat er geen ruimte meer is voor zonde.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 101-107.

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (4)

>> dinsdag 29 mei 2007

Het Woord van God geeft hoop
Op meer manieren dan we ons kunnen voorstellen geeft en versterkt het Woord van God onze hoop. We krijgen een indruk van de vele manieren waarop de Bijbel hoop geeft wanneer we alleen al luisteren naar Paulus' verwijzing naar het Oude Testament: 'Al wat namelijk tevoren geschreven is, werd tot onze onderricht geschreven, opdat wij in de weg der volharding en van de vertroosting der Schriften de hoop zouden vasthouden' (Rom 15:4).
(...)
We kunnen inderdaad hoop missen omdat we denken iets nodig te hebben wat we helemaal niet nodig hebben. Het Woord van God kan ons tonen waar we werkelijk behoefte aan hebben en ons dan de kracht geven om dat te krijgen. Wat we uiteindelijk nodig hebben is Christus. Hij is de optelsom van al onze hoop. Paulus prijst de Tessalonicenzen voor 'de volharding uwer hoop op onze Here Jezus Christus' (1 Tess. 1:3). Hij zegt dat onze 'zalige hoop ... de verschijning der heerlijkheid van onze grote God en Heiland, Christus Jezus [is]' (Tit. 2:13). Daarom moeten we 'onze hoop op Christus' bouwen (Ef. 1:12) en ons verheugen in het mysterie van het evangelie, namelijk: 'Christus onder u, de hoop der heerlijkheid' (Kol. 1:27). Soms is wat we nodig hebben van de Bijbel niet de vervulling van onze dromen, maar de verwerking van onze mislukte dromen in de heerlijke glorie van Christus. We kennen niet altijd het pad van de grootste vreugde. Maar de hele Schrift is door God geïnspireerd om ons daarheen te leiden. Daarom is de Schrift meer waard dan alles wat deze wereld te bieden heeft.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 100-101.

Lees meer...

Gebruikte Bijbelvertalingen

Op deze weblog citeer ik regelmatig Bijbelteksten. Dat doe ik uit diverse vertalingen. Ik probeer altijd te vermelden uit welke vertaling ik citeer en daarbij maak ik vaak gebruik van afkortingen. Hieronder volgt een lijstje met door mij gebruikte afkortingen en waar je die vertaling op het internet kunt vinden.

***

AfkortingVertaling
SVStatenvertaling (Jongbloed editie)
SV77Statenvertaling, editie 1977
HSVHerziene Statenvertaling 2006
NBGNBG-vertaling 1951
WV95Willibrordvertaling, herziene editie 1995
GNBGroot Nieuws Bijbel, herziene editie 1996
NBVNieuwe Bijbelvertaling 2004
NBNaardense Bijbel 2004
TelosTelos NT vertaling 1982 (niet op internet te raadplegen)
HBHet Boek 1988

Lees meer...

Het gewicht van de heerlijkheid (3)

Maar het is zoals geschreven staat: Wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord en in geen mensenhart is opgekomen, dat is wat God bestemd heeft voor hen die Hem liefhebben.
1 Korinthe 2:9 HSV

Lees meer...

Scherp

John Piper heeft de gave om de waarheid soms heel scherp te tekenen. In dit interview (2 min. in het engels) gaat hij in op leven in een cultuur die gefocused is op entertainment. Mensen willen entertainment maximaliseren:

  • 'Hoeveel films kan ik zien?'
  • 'Hoeveel iPod liedjes kan ik beluisteren?'
  • 'Hoeveel spelletjes kan ik downloaden op mijn computer?'
  • 'Hoeveel 'gadgets' kan ik bemachtigen?'
Ook christenen gaan meer en meer zo denken. Piper zegt dan (vrij vertaald):
Eens word je wakker, en dan blijkt: Christenen zijn net als ieder ander. En elke avond ziet er zo uit: Vijf uur, laten we eten, en laten we daarna lekker achterover gaan zitten, met de voetjes van de vloer, en laten we 'schone' videos kijken... terwijl de wereld naar de hel gaat!
Piper wil wat anders 'maximaliseren': zijn vreugde in God en anderen daarin laten delen, door te 'dienen', want het is beter te geven dan te ontvangen!

Lees meer...

Gods liefde is in ons hart uitgestort

>> zondag 27 mei 2007

Vandaag vieren miljoenen christenen over de hele wereld het Pinksterfeest, het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. Druppelde het nog als het ware onder het Oude Verbond, onder het Nieuwe Verbond heeft God zijn Geest uitgegoten, waardoor Hij letterlijk en figuurlijk alle grenzen doorbrak. Het evangelie van Jezus Christus verspreidde zich vanaf dat moment op ongekende wijze, en mensen van allerlei slag en afkomst kwamen tot geloof.

Wat er met Pinksteren begon en daarna verder ging was al voorspeld in het Oude Testament. Bijvoorbeeld in Jesaja 44:

***

3 Ik zal water uitgieten op dorstige grond,
waterstromen over het droge land.
Ik zal mijn geest uitgieten over je nazaten
en mijn zegen over je telgen.
4 Zij zullen ontkiemen tussen het gras,
uitbotten als wilgen langs het water.
5 De een zal zeggen: ‘Ik hoor bij de HEER,’
de ander zal Jakobs naam gebruiken,
een derde schrijft op zijn hand: ‘Van de HEER’
en tooit zich met de naam Israël.
(Jesaja 44:3-5)
Je voelt dat God hier zijn volk gerust stelt. In vers 2 zegt God dan ook: ‘Wees niet bang, mijn dienaar Jakob, Jesurun, die ik heb uitgekozen.’ Jesurun is een naam voor Israël die affectie en tederheid uitdrukt. Nu volgt dit stukje op scherpe en confronterende woorden van God aan het eind van Jesaja 43...
22 Maar jij hebt niet tot mij geroepen, Jakob,
jij gaf je geen moeite voor mij, Israël.
23 Je hebt niet aan mij je schapen geofferd,
mij met je offers geen eer bewezen.
Ik heb je niet met graanoffers belast
en je niet vermoeid met de plicht
om wierook voor mij te branden.
24 Je hebt van je zilver geen kalmoes voor mij gekocht,
mij niet verzadigd met het vet van je offers.
Nee, je hebt mij met je zonden belast,
mij vermoeid met al je schulden.
25 Ik, ík ben het, die omwille van zichzelf
je misdaden tenietdoet en je zonden vergeet.
(Jesaja 43:22-25)
...en zo leren we hoe God is: Hij is rechtvaardig. Hij is heilig. Hij draait niet om de feiten heen. maar wijst ze aan. Hij confronteert zijn volk met hun schuld en hun zonde.
Maar Hij is ook degene die hun misdaden tenietdoet en hun zonden vergeet. Hij is ook degene die ervoor gaat zorgen dat het anders wordt. Hij is degene die zijn Geest zal uitgieten. Hij zelf zal voor vruchten zorgen. Dat zie je in Jesaja 44:4: ‘Zij zullen ontkiemen tussen het gras, uitbotten als wilgen langs het water.’ En ze eren God, door het te verkondigen: ‘Ik hoor bij de HEER’! Waarom? Omdat ze beseffen dat God het is die dat allemaal heeft bewerkt. Zo is God: Hij is liefde.

In het Nieuwe Testament lezen we op verschillende plaatsen hoe dat in vervulling is gegaan. Bijvoorbeeld in Romeinen 5 en let dan speciaal op vers 5:
1 Wij zijn dus als rechtvaardigen aangenomen op grond van ons geloof en leven in vrede met God, door onze Heer Jezus Christus. 2 Dankzij hem hebben we door het geloof toegang gekregen tot Gods genade, die ons fundament is, en in de hoop te mogen delen in zijn luister prijzen we ons gelukkig. 3 En dat niet alleen, we prijzen ons zelfs gelukkig onder alle ellende, omdat we weten dat ellende tot volharding leidt, 4 volharding tot betrouwbaarheid, en betrouwbaarheid tot hoop. 5 Deze hoop zal niet worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de heilige Geest, die ons gegeven is. 6 Toen wij nog hulpeloos waren is Christus immers voor ons, die op dat moment nog schuldig waren, gestorven. 7 Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven. 8 Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. (Romeinen 5:1-8)
Gods liefde is in ons hart uitgegoten door de Heilige Geest! Dat is het doel van Pinksteren: zicht krijgen op Gods liefde voor ons, zondaren. Dat betekent zicht krijgen op Christus en zijn lijden en sterven. Hij gaf zijn leven voor ons toen wij nog hulpeloos (vers 6) en zondaars (vers 8), ja zelfs vijanden waren (vers 10)! Door Hém hebben wij vrede met God (vers 1). Hij, Jezus Christus, is hét bewijs van Gods liefde voor ons. De Geest doet niets liever dan ons daarop wijzen.

Laat we God bidden dat zijn liefde in ons zal overstromen zodat anderen het merken en door de Geest aangeraakt worden en het ook zullen belijden: ‘Ik hoor bij de HEER’!

Teksten ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling

Lees meer...

Blogarchief

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven