De waarde van Gods Woord (6)
>> vrijdag 1 juni 2007
Het Woord van God is de sleutel tot een verhoord gebed
Jezus zei: 'Indien gij in mij blijft en mijn woorden in u blijven, vraagt wat gij maar wilt, en het zal u geworden' (Joh. 15:7). De woorden van Jezus moeten in ons blijven om onze gebeden effectief te maken.
De beste manier om te zien wat het betekent om de woorden van Jezus in ons te houden, is door te kijken naar wat Jezus hier een paar verzen eerder over zei. In vers 5 zegt Hij: 'Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht.' Merk de overeenkomst op. In vers 7 zegt Hij: 'Indien gij in Mij blijft en mijn woorden in u blijven', en in vers 5 zegt Hij: 'Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem...' In vers 5 blijft Jezus zelf in ons, wanneer wij in Hem blijven. Maar in vers 7 blijven Zijn woorden in ons, wanneer wij in Hem blijven. Ik denk dat het doel van deze verandering is om ons te laten zien hoe Jezus in ons blijft, namelijk, door Zijn woorden die in ons blijven.
Maar deze vergelijking werpt ook licht op wat het betekent als de woorden van Jezus in ons blijven. De woorden van Jezus in ons laten blijven betekent: Jezus zelf in ons laten blijven. Het betekent dat we Jezus verwelkomen in ons leven en dat we ruimte voor Hem maken, niet als een stille gast zonder een eigen mening of opdrachten, maar als een overheersende gast wiens woorden, prioriteiten, principes en beloften meer voor ons betekenen dan wat ook.
(...)
Jezus (...) wil niet dat wij de omgang met Hem door Zijn woorden vervangen door het denken aan Zijn woorden. Hij wil dat wij het Woord overpeinzen, zodat we omgang met Hem kunnen hebben. We horen de woorden van Jezus als de woorden die gesproken worden door een levende persoon. Het is een bewuste daad van je geest om te denken aan een levende persoon wanneer je Zijn woorden tot je neemt. Dat betekent het om Zijn woorden in ons te laten blijven.
(...)
De reden dat het in ons blijven van de woorden van Christus resulteren in verhoorde gebeden is dat het ons verandert in het soort mensen dat houdt van waar Hij van houdt, waardoor we vragen om dingen die naar Zijn wil zijn. Dit is geen absolute waarheid. Het ontwikkelt zich. Hoe beter we de levende Christus leren kennen door met Hem te communiceren via Zijn Woord, hoe meer onze verlangens geestelijk worden, zoals Zijn verlangens, in plaats van alleen wereldse. Dit is wat David bedoelde toen hij in Psalm 37:4 zei: 'Verlustig u in de Here; dan zal Hij u geven de wensen van uw hart.' (...) Ons verlustigen in de Here - door Zijn naam te eren, Zijn koninkrijk te zoeken en Zijn wil te doen - zal al onze natuurlijke verlangens veranderen in verlangens die op God gericht zijn. Dat is wat er gebeurt wanneer het Woord van God in ons blijft.
(...)
Eén van de bewijzen hiervoor staat in 1 Joh. 5:14: 'En dit is de vrijmoedigheid die wij tegenover Hem hebben, dat Hij, indien wij iets bidden naar zijn wil, ons verhoort.' Gebed is niet bedoeld voor de bevrediging van onze natuurlijke verlangens. Het is voor de bevrediging van onze verlangens, wanneer deze zo gereinigd en doordrenkt zijn van Christus en Zijn woord, dat ze overeenkomen met Zijn plannen. Dit gebeurt meer en meer als het Woord van Christus in ons blijft.
Wanneer de woorden van Jezus in ons blijven, bereiden ze ons voor op een gebed dat vrucht draagt. 'Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht' (Joh. 15:5). (...) De sleutel tot krachtig gebed is iemand worden die God niet gebruikt voor zijn eigen wensen, maar voor doelen die er geheel op gericht zijn om gebruikt te worden door Hem.
(...)
Als je ooit verlangd hebt naar een leven van intens, vruchtbaar gebed, werp jezelf dan op het Woord van God. Lees het. Denk erover na. Leer het uit je hoofd. Word erdoor gevormd.
John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 107-109.
0 reactie(s):
Een reactie posten