Morgen

>> vrijdag 28 april 2006

Morgen gaat het gebeuren! Morgen komt ze! Morgen komt de koningin naar ons dorp! Een uur lang zal zij met haar familie door het centrum van Zeewolde wandelen. Van alles wordt er uit de kast gehaald: een aubade, een zeskamp, 'Zeewolde kruist de buizen', boomstambeelden, kleedjesmarkt, 'jongeren in beeld', en nog veel meer (kijk maar eens op deze site voor het complete programma). Allerlei toegangswegen zijn afgezet. In ons dorp zijn twee speciale zones: zone 1 mag je morgen wel uit met je auto, maar niet meer in; in zone 2 is helemaal geen autoverkeer toegestaan. Tja, de koningin komt niet elke dag, en al helemaal niet om haar verjaardag te vieren. Dat mag dus best wat inspanning kosten.

Toen ik hier zo over nadacht, over alle voorbereidingen die er getroffen moeten worden, kwamen deze woorden in mijn gedachten:

Omhoog, o poorten, nu omhoog!
Maak hoog en wijd uw oude boog,
de Vorst der eer wil binnenrijden.
psalm 24:4 berijmd - Gereformeerd Kerkboek
Dat gaat over Iemand anders. En ik vroeg me af: Wat voor voorbereidingen tref ik voor de komst van deze Koning?
Bereid je voor op de komst van de Koning der ere.
Hij wil binnengaan.
Nu al in je hart,
- zet je hart dus wijd open voor Hem.
En eens zal iedereen Hem zien:
'Dan zal men de Mensenzoon zien komen op de wolken,
bekleed met grote macht en luister.' (Mar 13:25)
Voor Hem 'zal elke knie zich buigen'. (Rom 14:11)

'De nacht loopt ten einde, de dag nadert al.' (Rom 13:12)
Wat een morgen zal dat zijn!

Lees meer...

Wat voor een kerk wil jij?

>> maandag 24 april 2006

Wees eens eerlijk - en dat geldt ook voor mezelf - en geef eens antwoord op deze vraag:

"Wat zou jij graag anders zien in de kerk?"
Laat ik zelf eens een voorzetje doen: meer muziekinstrumenten, meer inzet van anderen dan alleen de dominee tijdens de dienst, meer warmte, meer radicaliteit, meer omzien naar elkaar, meer getuigenissen, meer ruimte voor elkaars geloofsbeleving. En deze lijst kan ik nog wel langer maken.

Dit zijn best wel dingen waar ik naar kan verlangen. Maar het is wel goed om hier niet in te blijven steken. Daar kwam ik gisteren heel duidelijk achter toen ik aan het lezen was in het boekje Counted Righteous in Christ van John Piper. In dit boek verdedigt John Piper de leer over de gerechtigheid van Christus die ons wordt toegerekend. In het eerste hoofdstuk laat hij zien waarom dit leerstuk zo belangrijk is.

Op een gegeven moment stelt hij de volgende vraag:
If I want to see churches planted out from our church and others, why invest so much time and energy in defending and explaining the historic Protestant vision of justification as the imputation of Christ’s righteousness?

(Als ik graag zie dat er vanuit onze en andere kerken, nieuwe kerken worden geplant, waarom dan zoveel tijd en energie investeren in het het verdedigen en uitleggen van de historische protestantse visie van de rechtvaardiging als de toerekening van Christus' gerechtigheid?)
En dan antwoordt hij:
I think we have enough churches being planted by means of music, drama, creative scheduling, sprightly narrative, and marketing savvy. And there are too few that are God-centered, truth-treasuring, Bible-saturated, Christ-exalting, cross-focused, Spirit-dependent, prayer-soaked, soul-winning, justice-pursuing congregations with a wartime mindset ready to lay down their lives for the salvation of the nations and the neighborhoods. There is a blood-earnest joy that sustains a church like this, and it comes only by embracing Christ-crucified as our righteousness. (cursivering door mij)
Die geweldige zin zal ik nog eens herhalen en dan in het Nederlands voor zover me dat lukt:
Er zijn te weinig [kerken] die God-gerichte, waarheid-koesterende, Bijbel-verzadigde, Christus-verheerlijkende, kruis-gefocuste, Geest-afhankelijke, gebed-doordrenkte, zielen-winnende, rechtvaardiging-nastrevende gemeenschappen zijn, met een strijdvaardige gezindheid, bereid om hun levens af te leggen voor de redding van de naties en de buurten. Het is een bloed-serieuze vreugde die een kerk als deze draagt, en die [vreugde] komt slechts door Christus te omhelzen als onze gerechtigheid.
Dit raakt me diep. Hier gaat het echt om. Dit is wat God vraagt van ons als kerk. Ik besef dat ik hierin enorm tekort schiet. Wat heb ik over voor de "redding van de naties"?

Waar gaan onze discussies uiteindelijk toch over?

Lees meer...

Bevrijding van de slavernij

>> vrijdag 21 april 2006

Zoals je misschien weet lees ik dit jaar elke dag een stukje uit het boek Een jaar lezen in Johannes van J.C. Ryle. Vandaag gaat Ryle in op de slavernij van de zonde op basis van Johannes 8:28-36. Hieronder volgt zijn overdenking, waarbij ik ook de tekstgedeelten citeer uit de Statenvertaling (herziening 1977):




Johannes 8:28-36
28 Jezus dan zeide tot hen: Wanneer gij de Zoon des mensen zult verhoogd hebben, dan zult gij verstaan, dat Ik Die ben, en dat Ik van Mijzelf niets doe; maar deze dingen spreek Ik, gelijk Mijn Vader Mij geleerd heeft.
29 En Die Mij gezonden heeft, is met Mij. De Vader heeft Mij niet alleen gelaten, want Ik doe altijd, wat Hem behagelijk is.
30 Toen Hij deze dingen sprak, geloofden velen in Hem.
31 Jezus dan zeide tot de Joden, die in Hem geloofden: Indien gij in Mijn woord blijft, zo zijt gij waarlijk Mijn discipelen;
32 En zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken.
33 Zij antwoordden Hem: Wij zijn Abrahams zaad, en hebben nooit iemand gediend; hoe zegt Gij dan: Gij zult vrij worden?
34 Jezus antwoordde hun: Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: Een ieder, die de zonde doet, is een dienstknecht der zonde.
35 En de dienstknecht blijft niet eeuwig in het huis, de zoon blijft er eeuwig.
36 Indien dan de Zoon u zal vrijgemaakt hebben, zo zult gij waarlijk vrij zijn.
Deze verzen laten ons de aard van echte slavernij zien. De Joden mochten zich er graag op beroemen dat zij een vrij volk waren en niet gebonden aan een buitenlandse macht, hoewel dat onterecht was. De Heere Jezus herinnert hen aan een andere slavernij die zij niet onderkenden, hoewel zij er door geknecht werden. "Een iegelijk, die de zonde doet, is een dienstknecht der zonde."
Dat is inderdaad helemaal waar! Hoeveel mensen zijn er niet die echte slaven zijn, ook al hebben zij dat zelf niet in de gaten. Zij worden in gevangenschap geleid door hun verdorven begeerten en zwakheden en zij lijken geen macht te hebben om weer vrij te komen. Ambitie, geldzucht, drankzucht, het zoeken naar plezier en opwinding, gokken, vraatzucht, buitenechtelijke verhoudingen - dit zijn evenzovele tirannnen onder de mensen. Elk van de voornoemde ondeugden houdt massa's mensen aan handen en voeten gebonden. De ongelukkige gevangenen zullen deze slavernij niet toegeven. Zij zullen er soms zelfs prat op gaan dat ze juist zo vrij zijn. Maar velen weten beter. Er zijn tijden dat het ijzer van de boeien hun hart raakt en dan voelen zij op bittere wijze dat zij slaven zijn.
Er is geen slavernij zo erg als deze. De zonde is inderdaad de hardvochtigste van alle opzichters. Ellende en teleurstelling onderweg, wanhoop en de hel aan het einde - dat is het enige loon dat de zonde uitbetaalt aan zijn dienaren. Het grote doel van het evangelie is om mensen van deze slavernij te verlossen. Om hen een gevoel te geven van hun verval, om hen hun banden te tonen, om hen te laten opstaan en worstelen om vrij te komen - dat is het grote doel waarvoor Christus Zijn dienaren heeft uitgezonden. Gelukkig is de mens bij wie de ogen opengegaan zijn voor het gevaar. De wetenschap dat wij gevangen zitten, is de eerste stap naar de bevrijding.

Tweede lezing: 2 Timotheüs 2:22-26
22 Maar vlied de begeerlijkheden der jonkheid; en jaag naar rechtvaardigheid, geloof, liefde, vrede, met degenen, die de Heere aanroepen uit een rein hart.
23 En verwerp de vragen, die dwaas en zonder lering zijn, wetende, dat zij twistingen voortbrengen.
24 En een dienstknecht des Heeren moet niet twisten, maar vriendelijk zijn jegens allen, bekwaam om te leren, en die de kwaden kan verdragen;
25 Met zachtmoedigheid onderwijzende degenen, die tegenstaan; of God hun te eniger tijd bekering gave tot erkentenis der waarheid;
26 En zij wederom ontwaken mochten uit de strik des duivels, waaronder zij gevangen waren tot zijn wil.

Lees meer...

Gaven van de Geest

>> woensdag 19 april 2006

Vandaag staat er in het ND een interview met prof. Maris met de titel: Nauwelijks écht gesprek over geestesgaven. Het onderwerp 'de gaven van de Geest' houdt me al een tijdje bezig en ik volg de discussies en artikelen dan ook met veel interesse.

Het grootste probleem in de hele discussie rondom de gaven van de Geest, en ook de doop met de Geest, is de vertroebeling. Soms vraag ik me wel eens af: wat is nu charismatisch? Wat bedoelt een pinkster-christen daarmee? Wat bedoelt een gereformeerd christen daarmee? Ik denk dat er al een heleboel gewonnen zou zijn als er gewoon eens iemand met een paar heldere omschrijvingen zou komen. Ik lees te veel karikaturen over en weer. En ook teveel tegenstellingen, die naar mijn mening geen tegenstelling (hoeven te) zijn. Om een voorbeeldje te noemen uit het genoemde artikel:

U stelt dat de grondslag van de Reformatie (alleen geloof, alleen genade, alleen Christus, alleen de Schrift) in het geding is. Waarom denkt u dat?

"Ik ben ervan overtuigd dat deze uitgangspunten van de Reformatie van groot belang zijn voor de geloofsbeleving. Door het geloof deel je in de volheid van het heil. Die hoef je niet via een apart traject van ervaringen te bereiken. In Jezus Christus heeft een gelovige alles wat hij nodig heeft. Dat komt onder druk te staan in het charismatische denkpatroon, waarin ervaringen een plaats krijgen naast Christus. Als je je toelegt op het persoonlijk verkrijgen van extra's van de Geest, om een rijkere ervaring in het geloofsleven te bereiken, ben je onbijbels en ongeestelijk bezig. In de Bijbel staan de gaven in een ander kader - dat van de opbouw van de gemeente."
Mijn vraag is dan: klopt het dat charismatici zeggen dat je de volheid van het heil via een apart traject van ervaringen moet bereiken? Je moet naar mijn mening ervaringen en geloof niet te snel tegen elkaar uitspelen. Geloof moet voorop gaan, daar ben ik van overtuigd, maar ik ben er ook van overtuigd dat er op dat geloof ervaringen zullen volgen! Maar goed: misschien bedoelt Maris alleen de 'spectaculaire' ervaringen, hoewel dat er niet bij staat. Dat maakt de discussie dus niet duidelijker.

Op zich ben ik het eens met deze formulering van Maris: Als je je toelegt op het persoonlijk verkrijgen van extra's van de Geest, om een rijkere ervaring in het geloofsleven te bereiken, ben je onbijbels en ongeestelijk bezig. Maar ook hier de vraag: is dit toch niet een karikatuur? Doet de meerderheid van de charismatici dit? Herkennen ze zich hierin?

Wat ik wel een goede vraag van Maris vind is de vraag of wij Jezus Christus wel echt kennen.

Tja, en waar sta ik precies als het gaat om de (bijzondere) gaven van de Geest? Dat is een vraag die ik mezelf nog steeds stel, en die ik me ook wel wil blijven stellen. Niet dat ik nu zo nodig positie en stelling moet innemen, maar ik wil wel graag weten wat nu wel en wat niet Bijbels is. En daarbij merk ik bij mezelf dat naarmate ik meer lees, meer bijbelstudie doe, en ook door het bijwonen van bepaalde bijeenkomsten, ik genuanceerder ben geworden. En ook dat ik soms terug moet komen op standpunten die ik eerder had.

Zo heb ik een tijdje op het standpunt gestaan dat de tijd van de bijzondere gaven voorbij zou zijn. Dat het iets was ten tijde van het afronden van de canon van het NT. Toch ben ik daar op terug gekomen. Belangrijk daarbij is hoe 1 Kor 13:8-13 uitgelegd moet worden:
Want wij kennen ten dele en wij profeteren ten dele, maar wanneer het volmaakte is gekomen, zal wat ten dele is, te niet gedaan worden. ... Want wij kijken nu door een spiegel, wazig, maar dan van aangezicht tot aangezicht, nu ken ik ten dele, maar dan zal ik kennen zoals ik ook gekend ben. (1 Kor 13:9-10,12)
Het volmaakte betekent: het complete, het volgroeide. Nu zie ik nog niet van aangezicht tot aangezicht. Dat moet nog komen: wij zullen Hem zien zoals Hij is (1 Joh 3:2).

Tegelijk betekent dit niet dat daarmee alles is gezegd; er blijven vragen waar ik nog geen antwoord op heb. Wel is mij duidelijk dat deze gaven niet aan iedere christen gegeven worden: de Heilige Geest deelt uit aan ieder afzonderlijk zoals Hij wil (zie 1 Kor 12:11). Tegelijk roept de Bijbel ons op om te streven naar de geestelijk gaven/uitingen (1 Kor 14:1), vooral naar het profeteren, want dat sticht de gemeente. En uiteindelijk gaat het erom dat door de gaven Christus verheerlijkt wordt.

Lees meer...

En de zee was niet meer...

>> dinsdag 18 april 2006

Gisteren - tweede paasdag - zijn we met het gezin naar Urk geweest. We waren daar nog nooit geweest. Omdat we zelf oorspronkelijk uit een visserdorp komen (ikzelf geboren en getogen, mijn vrouw alleen getogen), leek het ons wel leuk om de sfeer te proeven van een ander vissersdorp. En inderdaad herkenden we veel: de smalle straatjes en steegjes, de manier waarop de huisjes tegen elkaar gebouwd zijn, de geur van de haven, het gekrijs van de meeuwen, de auto's vlak langs het water geparkeerd, de groen geschilderde geveltjes. En toch ook weer een heel eigen sfeer: je merkt dat Urk een grotere haven heeft, met zeewaardiger schepen. Het uitzicht over het IJsselmeer is weids. Urk heeft een vuurtoren(tje). Ik had een beetje een eiland gevoel. In de zomer van 2004 waren we met ons gezin op Terschelling en toen zijn we ook in het stadje West-Terschelling geweest (waar je aankomt met de boot). De sfeer van toen kwam bij me boven.

Ook de kinderen hebben genoten. Mijn oudste twee zoontjes en ik zijn nog in de vuurtoren geweest en hebben boven van het uitzicht genoten. Het was schitterend helder weer; je kon Enkhuizen - 24 kilometer verderop - zien liggen. Verder hebben we langs de haven gestruind en toen binnendoor, door de straatjes, weer terug.

Ten slotte zijn we nog bij het vissersmonument geweest. Bij dat monument staan allemaal namen vermeld van mensen die zijn omgekomen op zee. Aangrijpend. Er staat een beeld van een vrouw die nog een laatste blik werpt naar de zee terwijl ze naar huis keert in het besef dat haar man en zoons nooit meer terug zullen keren. Ik werd getroffen door de tekst uit Openbaring 21 die op dat monument staat: ... en de zee was niet meer ... Wat moet die tekst voor die vrouwen en kinderen die hun mannen en zoons en broers nooit meer terug hebben gezien een diepe betekenis hebben!

Lees meer...

Hij is waarlijk opgestaan!

>> zondag 16 april 2006

Eergisteren - op Goede vrijdag - liet ik Paulus aan het woord over het kruis. Vandaag wil ik hem weer aan het woord laten, maar dan over het wonder van de opstanding van de Heer Jezus Christus en wat dat voor ons betekent:

Want als wij met hem een geworden zijn in de gelijkheid van zijn dood, dan zullen wij het ook zijn in de gelijkheid van zijn opstanding (Rom 6:5)
Dus bent ook u, mijn broeders, voor de wet gedood door het lichaam van Christus, opdat u aan een ander toebehoort, aan Hem die uit de doden is opgewekt, opdat wij voor God vrucht dragen. (Rom 7:4)
En als de Geest van Hem die Jezus uit de doden heeft opgewekt, in u woont, dan zal Hij die Christus uit de doden heeft opgewekt, ook uw sterfelijke lichamen levend maken door zijn Geest die in u woont. (Rom 8:11)
Dit is het woord van het geloof dat wij prediken: dat, als u met uw mond Jezus als Heer zult belijden en met uw hart geloven dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, u behouden zult worden. (Rom 10:8-9)
God nu heeft de Heer opgewekt en zal ook ons opwekken door zijn kracht. (1 Kor 6:14)
En als Christus niet is opgewekt, dan is uw geloof inhoudsloos, dan bent u nog in uw zonden (1 Kor 15:17)
wij weten, dat Hij die de Heer Jezus heeft opgewekt, ook ons met Jezus zal opwekken en met u voor Zich stellen (2 Kor 4:14)
de uitnemende grootte van zijn kracht jegens ons die geloven is naar de werking van de macht van zijn sterkte, die Hij heeft gewerkt in Christus door Hem uit de doden op te wekken (Efeze 1:19-20)
In Hem bent u ook mee opgewekt door het geloof in de werking van God, die Hem uit de doden heeft opgewekt. (Kol 2:12)
Teksten overgenomen uit de Telos NT vertaling

Lees meer...

Paulus over het kruis

>> vrijdag 14 april 2006

Want het woord van het kruis is voor hen die verloren gaan, dwaasheid; maar voor ons die behouden worden, is het kracht van God. (1 Kor 1:18)
Want ik had mij voorgenomen niets onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd. (1 Kor 2:2)
Ik ben met Christus gekruisigd en ik leef niet meer, maar Christus leeft in mij; en wat ik nu leef in het vlees, leef ik door het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven. (Gal 2:20)
Maar ik wil volstrekt niet roemen dan alleen in het kruis van onze Heer Jezus Christus, door Wie voor mij de wereld gekruisigd is en ik voor de wereld. (Gal 6:14)
En uiterlijk als een mens bevonden heeft Hij Zichzelf vernederd, gehoorzaam wordend tot de dood, ja, tot de kruisdood. (Fil 2:8)
Want het behaagde de hele Volheid in Hem te wonen en door Hem alle dingen tot Zichzelf te verzoenen, na vrede gemaakt te hebben door het bloed van zijn kruis, door Hem, hetzij de dingen op de aarde, hetzij de dingen in de hemelen. En u, die er vroeger vreemd aan was en vijandig gezind was door uw boze werken, heeft Hij echter nu verzoend in het lichaam van zijn vlees door de dood, om u heilig, onberispelijk en onstraffelijk voor Zich te stellen; (Kol 1:19-22)

Teksten overgenomen uit de Telos NT vertaling

Lees meer...

Verloochend

>> donderdag 13 april 2006

Lukas 22:31-34 en 54-62

Simon, Simon, weet dat Satan jullie voor zich heeft opgeëist om jullie als graan te mogen zeven. Maar ik heb voor je gebeden opdat je geloof niet zou bezwijken. En als jij eenmaal tot inkeer bent gekomen, moet jij je broeders sterken.’ Simon antwoordde: ‘Heer, ik ben zelfs bereid om met u de gevangenis in te gaan en te sterven.’ Maar Jezus zei: ‘Ik zeg je, Petrus, deze nacht zal de haan niet kraaien voordat je driemaal geloochend hebt dat je mij kent.’
Ze grepen hem vast en voerden hem weg, en brachten hem naar het huis van de hogepriester. Petrus volgde hen op een afstand. Ze staken een vuur aan midden op de binnenplaats en gingen eromheen zitten; Petrus voegde zich bij hen. Een dienstmeisje zag hem bij het vuur zitten, keek hem strak aan en zei: ‘Die man hoorde er ook bij!’ Maar hij ontkende het: ‘Ik ken hem niet eens!’ Even later merkte een ander hem op en zei: ‘Jij bent ook een van hen!’ Maar Petrus zei: ‘Welnee man, helemaal niet.’ En ongeveer een uur later zei nog iemand met grote stelligheid: ‘Ja zeker, die man was ook in zijn gezelschap, hij komt immers ook uit Galilea.’ Maar Petrus zei: ‘Ik weet niet waar je het over hebt.’ En op datzelfde moment, terwijl hij nog sprak, kraaide er een haan. De Heer draaide zich om en keek Petrus aan, en toen herinnerde Petrus zich de woorden van de Heer: ‘Nog voor er vannacht een haan heeft gekraaid zul je mij driemaal verloochenen.’ Hij ging naar buiten en huilde bitter.

Lees meer...

Blijf in Christus

>> woensdag 12 april 2006

Vorig jaar tijdens een braderie in ons dorp stond er ook een boekenkraam. Ik ga dan altijd even snuffelen, want voor een paar euro kun je dan een hele tas vullen (aan het eind van de dag in ieder geval). Zo liep ik vorig jaar tegen twee boekjes van Andrew Murray aan: Blijf in Christus en De Geest van Christus. Helaas heb ik er geen afbeeldingen van, maar op de voorkant van Blijf in Christus staat een afbeelding van een druivetros en op de voorkant van De Geest van Christus een vliegende duif.

Het zijn prachtige boekjes! Allebei kennen ze 31 hoofdstukjes - je kunt zo een maand lang elke dag een hoofdstukje lezen. Ik lees ze op mijn werk tijdens de verplichte restbreaks, als ik verder niets om handen heb (er draait een programmaatje op mijn computer waardoor deze elke 1 tot 2 uur zo'n 6 tot 8 minuten volledig geblokkeerd is om RSI te voorkomen).

Vandaag ben ik op dag 18 van Blijf in Christus. Het gaat over En laat uw ziel stil zijn tot God. De overdenking gaat over deze drie teksten:

Door bekering en rust zoudt gij verlost worden, in stilheid en vertrouwen zou uw sterkte zijn - Jesaja 30:15
Wees stil voor de HERE en verbeid Hem - Psalm 37:7
Waarlijk, mijn ziel keert zich stil tot God - Psalm 62:2
Een citaat uit de overdenking van deze dag:
Een ziel die stil is tot God is de beste uitrusting om Jezus te leren kennen, en de zegeningen vast te houden die Hij ons schenkt. Wanneer de ziel tot zwijgen is gebracht in stil ontzag en aanbidding voor de heilige Tegenwoordigheid die Zich in haar openbaart, zal de stille, zachte stem van de gezegende Geest gehoord worden.

Lees meer...

Waarom bleef U zo stil?

>> dinsdag 11 april 2006

Vorige week donderdag schreef ik een post met de titel Stil, naar aanleiding van dat er in de Bijbel staat dat Jezus bleef zwijgen (Matteüs 26:63). Vanavond draaiden we voor onze kinderen de CD Weet je dat de lente komt? met kinderliedjes rondom Goede vrijdag en Pasen. Op die CD staat ook dit prachtige nummer van Rikkert Zuiderveld:

Waarom bleef U zo stil
Toen ze U vroegen:
Bent U de Koning der Joden?

Waarom bleef U zo stil
Toen ze U sloegen
En aan een kruis wilden doden?

Dacht U aan ons
En dat U de Vader zou zien
Dacht U aan ons – misschien?

Waarom vocht U niet terug
Toen ze U vonden
En als een dief wilden vangen?

Waarom vocht U niet terug
Toen ze U bonden
En aan een hout wilden hangen?

Dacht U aan ons
En dat U de Vader zou zien
Dacht U aan ons – misschien?

Waarom zei U geen woord
Toen ze U spuugden
En U bespotten en lachten?

Waarom zei U geen woord
Toen ze U duwden
En U naar Golgotha brachten?

Dacht U aan ons
En dat U de Vader zou zien
Dacht U aan ons – misschien?

Lees meer...

Jezus ontdekt?

>> maandag 10 april 2006

Dit weekend was de afsluiting van het project Jezus ontdekken. Zaterdagmiddag was er voor de kinderen een poppentheater met daarna pannenkoeken eten. 's Avonds was er voor de hele gemeente een mooie slotavond. We keken terug op het project aan de hand van een overdenking, mime, muziek en samenzang.
De dienst van zondagmiddag was de laatste dienst in het kader van dit project. Het was een Kerk-School-Gezin-dienst, met dus veel aandacht voor de kinderen. Ons oudste zoontje mocht met zijn groep ook nog een lied zingen. En na de dienst sloten we af met een gemeente maaltijd, waarbij iedereen genoeg voor zichzelf meenam, wat we dan vervolgens weer met elkaar deelden. Erg gezellig en ook erg lekker!

Ik denk dat we als gemeente kunnen terugzien op een heel mooi en gezegend project. Het was intensief, maar we hebben ook veel geleerd. Het was erg goed om zo als gemeente allemaal met hetzelfde bezig te zijn.Al met al dus een prachtig project, waar we God voor mogen danken!

Afgelopen zaterdag, op de slotavond, kon iedereen op een post-it kort zijn of haar bevindingen kwijt en die werden vervolgens op grote vellen aan de muur gehangen. Een aantal reacties vielen mij op (in mijn eigen woorden) :

  • Jezus centraal - voor het eerst of opnieuw.
  • Verwondering - voor meerdere mensen heeft het project heeft niet alleen geleid tot meer kennis over Christus, maar vooral meer verwondering. Iemand vertelde dat ze had leren zien hoe veelkleurig Jezus is.
  • Nieuw zicht op de drie-eenheid - waar veel mensen voorheen het beeld hadden dat de Vader, de Zoon en de Heilige Geest ieder hun eigen, afgebakende taak hebben binnen de drie-eenheid, hebben ze nu veel meer oog gekregen voor de eenheid en de verwevenheid tussen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
  • Samenbindend - dit kwam in verschillende bewoordingen op heel wat post-its terug.
Erg mooi om dat allemaal zo te lezen. Een andere veelgehoorde reactie is: wat gaan we nu verder doen als gemeente? Daar klinkt iets weemoedigs in door. We zijn zo intensief met elkaar bezig geweest, dat we het blijkbaar jammer vinden dit te moeten missen. Op de slotavond, afgelopen zaterdag, werd daar ook al even bij stilgestaan in de overdenking. Ik proef in deze reactie iets van honger naar meer. Ik ervaar dat zelf in ieder geval wel. Ik heb zoiets van: Ik wil nog veel meer over Jezus ontdekken! Want ook al ben je 33 dagen zo intensief op Jezus gericht geweest - als het om Hém gaat, dan valt er steeds weer meer over Hem te ontdekken!

Lees meer...

Dokus

>> zaterdag 8 april 2006

Misschien ken je Dokus wel. In de Visie van de EO kom je regelmatig een cartoon van hem tegen onder het kopje Voor de goede (kerkelijke) orde...
Laatst kreeg ik een boekje met Dokus cartoons met de titel, Dat hoort nu eenmaal zo... Kostelijk!

Hier een link naar zijn site.

Lees meer...

A taste for Christ

>> vrijdag 7 april 2006

Op desiringgod.org trof ik een link aan naar een interview met John Piper in de April-uitgave van Decision Magazine. In dat artikel gaat het over het zien van de glorie die afstraalt van het gezicht van Jezus Christus (2 Kor 4:6) en hoe we die glorie steeds beter kunnen gaan zien. John Piper noemt dat het ontwikkelen van "a taste for the glory of Christ". Hij zegt onder meer: "I think what Paul is getting at is that while we see with the eyes of our head, it is the eyes of our heart that perceive God's glory. This has a dimension that's like tasting." (Ik denk waar Paulus op doelt is dat terwijl we zien met de ogen van ons hoofd, het juist de ogen van ons hart zijn die Gods glorie ontwaren. Dit heeft een dimensie die te vergelijken is met proeven.)

Lees hier het hele interview.

Proef, en geniet de goedheid van de HEER. (Psalm 34:9 NBV)

Lees meer...

Stil

>> donderdag 6 april 2006

Gisteravond waren we met een aantal mensen samen om te bidden, te danken en Bijbel te lezen. We lazen in verband met de lijdenstijd uit Matteüs 26:59-66 waar het gaat over Jezus die wordt verhoord door de hogepriesters en het Sanhedrin en stonden speciaal stil bij vers 63 waar staat:

Maar Jezus bleef zwijgen.
We hadden het er met elkaar over hoe verbazingwekkend het eigenlijk is dat Jezus bleef zwijgen en zichzelf niet ging verdedigen, iets wat Hij makkelijk had kunnen doen.

We lazen vervolgens ook Jesaja 53 waar dit zwijgen ook wordt genoemd:
1 Wie kan geloven wat wij hebben gehoord?
Aan wie is de macht van de HEER geopenbaard?
2 Als een loot schoot hij op onder Gods ogen,
als een wortel die uitloopt in dorre grond.
Onopvallend was zijn uiterlijk,
hij miste iedere schoonheid,
zijn aanblik kon ons niet bekoren.
3 Hij werd veracht, door mensen gemeden,
hij was een man die het lijden kende
en met ziekte vertrouwd was,
een man die zijn gelaat voor ons verborg,
veracht, door ons verguisd en geminacht.
4 Maar hij was het die onze ziekten droeg,
die ons lijden op zich nam.
Wij echter zagen hem als een verstoteling,
door God geslagen en vernederd.
5 Om onze zonden werd hij doorboord,
om onze wandaden gebroken.
Voor ons welzijn werd hij getuchtigd,
zijn striemen brachten ons genezing.
6 Wij dwaalden rond als schapen,
ieder zocht zijn eigen weg;
maar de wandaden van ons allen
liet de HEER op hem neerkomen.
7 Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet
en deed zijn mond niet open.
Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid,
als een ooi die stil is bij haar scheerders
deed hij zijn mond niet open.
8 Door een onrechtvaardig vonnis werd hij weggenomen.
Wie van zijn tijdgenoten heeft er oog voor gehad?
Hij werd verbannen uit het land der levenden,
om de zonden van mijn volk werd hij geslagen.
9 Hij kreeg een graf bij misdadigers,
zijn laatste rustplaats was bij de rijken;
toch had hij nooit enig onrecht begaan,
nooit bedrieglijke taal gesproken.
10 Maar de HEER wilde hem breken, hij maakte hem ziek.
Hij offerde zijn leven voor hun schuld,
om zijn nageslacht te zien en lang te leven.
En door zijn toedoen slaagde wat de HEER wilde.
11 Na het lijden dat hij moest doorstaan,
zag hij het licht
en werd met kennis verzadigd.

Mijn rechtvaardige dienaar verschaft velen recht,
hij neemt hun wandaden op zich.
12 Daarom ken ik hem een plaats toe onder velen
en zal hij met machtigen delen in de buit,
omdat hij zijn leven prijsgaf aan de dood
en zich tot de zondaars liet rekenen.
Hij droeg echter de schuld van velen
en nam het voor zondaars op.
We waren diep onder de indruk:
Jezus deed zijn mond niet open, Hij ging niet in de verdediging.
Jezus is het Lam Gods, Hij onderging dit alles om zijn leven te offeren.
Maar we beseften ook:
Het was de HEER die Hem wilde breken, het was de HEER die Hem ziek maakte.
We proefden hoe ernstig de zonde is. We zagen in hoezeer God de zonde moet haten:
Om onze zonden werd Hij doorboord, om onze wandaden gebroken. De wandaden van ons allen liet de HEER op hem neerkomen (vers 5 en 6).

Tenslotte lazen we nog Romeinen 8:1-11, waarvan ik nu een gedeelte van vers 3 citeer (NBV):
Vanwege de zonde heeft hij zijn eigen Zoon als mens in dit zondige bestaan gestuurd; zo heeft hij in dit bestaan met de zonde afgerekend
We realiseerden ons hoe groot en diep onze zonde is. De Bijbel zegt dat we uit onszelf dood zijn! Dood door de misstappen en zonden (Efeze 2:1).
Maar wat heerlijk om dan te weten dat God in Christus met de zonde heeft afgerekend:
Hij is gestorven om een einde te maken aan de zonde, voor eens en altijd; en nu hij leeft, leeft hij voor God. Zo moet u ook uzelf zien: dood voor de zonde, maar in Christus Jezus levend voor God. (Romeinen 6:10-11 NBV)
Om stil van te worden...

Lees meer...

Geestelijke strijd

>> dinsdag 4 april 2006

Waar denk jij aan als het gaat om geestelijke strijd? De laatste jaren is er in de samenleving veel aandacht voor het paranormale, het bovennatuurlijke, het occulte. Denk aan hekserij, wicca, glaasje draaien op school, een boekenweekthema. Dat zijn zaken die zeker met geestelijke strijd te maken hebben.

Maar ik vraag me wel af of dit alles niet tegelijkertijd een rookgordijn is, namelijk voor een strijd waar ieder christen mee te maken heeft: de strijd die zich afspeelt in ons denken. Daar kun je niet aan ontsnappen door weg te lopen, door andere boeken te lezen of occulte zaken af te wijzen. Dit is een strijd waar je niet onderuit kan!

Vandaag - dag 30 van Jezus ontdekken - gaat het over geestelijke strijd en heel terecht schrijft Jos Douma dan het volgende:

Ik geloof dat het belangrijkste slagveld waarop de geestelijke strijd wordt geleverd, het slagveld van onze gedachten is. De duivel weet als geen ander door te dringen tot ons denken. En het is niet voor niets dat Paulus ons waarschuwt: 'Maar ik vrees, dat misschien, zols de slang met haar sluwheid Eva verleidde, uw gedachten van de eenvoudige en loutere toewijding aan Christus afgetrokken zullen worden' (2 Korintiërs 11:3). Paulus spreekt hier niet over onze harten of over onze daden, maar over onze gedachten. Want op uiterst scherpzinnige en venijnige manier zal de duivel proberen ons denken zo te beïnvloeden - ook met heel vrome en bijbels klinkende redeneringen - dat we losraken van de eenvoudige toewijding aan Christus.
Hier gaat dus het over de duivel die ons listig en sluw probeert te verleiden en ons af te trekken van Christus. Jos Douma noemt de duivel dan de onheilige geest in tegenstelling tot de Geest van Christus die de heilige Geest is.

Als het gaat om de strijd in ons denken, dan vind ik de Romeinenbrief prachtig. Die brief is namelijk zo ontzettend realistisch, en tegelijkertijd zo troostvol. Romeinen 7 maakt duidelijk dat ieder christen daar mee te maken heeft. Paulus wordt daar heel persoonlijk als hij schrijft over de strijd die hij ervaart. Let speciaal op vers 23 waar die strijd wordt benoemd:
14 Want wij weten dat de wet geestelijk is; maar ik ben vleselijk, verkocht onder de zonde. 15 Want wat ik doe, weet ik niet; want niet wat ik wil, bedrijf ik, maar wat ik haat, dat doe ik. 16 Als ik nu dat doe wat ik niet wil, stem ik met de wet in dat zij goed is. 17 Maar dan ben ik het niet meer die het doe, maar de zonde die in mij woont. 18 Want ik weet dat in mij, dat is in mijn vlees, geen goed woont; want het willen is bij mij aanwezig, maar het doen van het goede niet. 19 Want het goede dat ik wil, doe ik niet; maar het kwade dat ik niet wil, dat bedrijf ik. 20 Als ik nu dat doe wat ik niet wil, dan doe ik het niet meer, maar de zonde die in mij woont. 21 Ik vind dus deze wet voor mij die het goede wil doen: dat het kwade bij mij voorhanden is. 22 Want ik verlustig mij in de wet van God naar de innerlijke mens; 23 maar ik zie in mijn leden een andere wet, die strijd voert tegen de wet van mijn denken en mij tot gevangene maakt door de wet van de zonde die in mijn leden is. 24 Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit dit lichaam van de dood? 25 God zij echter dank door Jezus Christus onze Heer! 26 Dus ikzelf dien wel met het denken de wet van God, maar met het vlees de wet van de zonde. Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn; (Romeinen 7:14-8:1 Telos)
Vers 23 laat duidelijk zien dat er strijd gevoerd wordt door - wat Paulus noemt - de wet(matigheid) in mijn leden tegen de wet(matigheid) van mijn denken. Ik ben vleselijk, zo begint hij. Ik ben aangetast door de zonde. En op de een of andere manier komen slechte dingen veel beter binnen in mijn gedachten dan goede dingen. En terwijl ik van plan ben het goede te doen, kom ik er even later achter dat ik het kwade heb gedaan. Om moe van te worden. Maar er is hoop: vers 25: We zullen verlost worden van deze strijd als we ons sterfelijke lichaam hier achterlaten. De dood zal zo een bevrijding zijn! En er is rust, want er is geen veroordeling meer voor hen die in Christus Jezus zijn.

Romeinen 8 gaat verder over deze geestelijke strijd en laat zien dat vlees en Geest lijnrecht tegenover elkaar staan. Lees de verzen 5 tot en met 13 maar eens en let dan op de woorden (be)denken, dood, vijandschap en zich onderwerpen:
5 Want zij die naar het vlees zijn, bedenken de dingen van het vlees; maar zij die naar de Geest zijn, de dingen van de Geest; 6 want wat het vlees bedenkt, is de dood, maar wat de Geest bedenkt, is leven en vrede; 7 omdat wat het vlees bedenkt, vijandschap is tegen God, want het onderwerpt zich niet aan de wet van God, want het kan dat ook niet. 8 En zij die in het vlees zijn, kunnen God niet behagen. 9 Maar u bent niet in het vlees maar in de Geest, als inderdaad Gods Geest in u woont; maar als iemand de Geest van Christus niet heeft, die behoort Hem niet toe. 10 Maar als Christus in u is, dan is het lichaam wel dood vanwege de zonde, maar de Geest is leven vanwege de gerechtigheid. 11 En als de Geest van Hem die Jezus uit de doden heeft opgewekt, in u woont, dan zal Hij die Christus uit de doden heeft opgewekt, ook uw sterfelijke lichamen levend maken door zijn Geest die in u woont. 12 Daarom dan, broeders, zijn wij schuldenaars, niet aan het vlees om naar het vlees te leven; 13 want als u naar het vlees leeft, zult u sterven; maar als u door de Geest de werkingen van het lichaam doodt, zult u leven. (Romeinen 8:5-13 Telos)
In Galaten 5:13-26 gaat het over dezelfde strijd. Paulus roept ons daar in vers 18 op om ons te laten leiden door de Geest. Hier in Romeinen wordt duidelijk wat dat betekent die alles met elkaar te maken hebben: (1) we moeten de dingen van de Geest bedenken (vers 5). En (2) we moeten door de Geest de werkingen van het lichaam doden (vers 13).

1. Het bedenken van de dingen van de Geest
Dit betekent dat we veel bezig moeten zijn met Gods Woord, de Bijbel. 1 Korintiërs 2:12-14 luiden in de Statenvertaling als volgt:
12 Doch wij hebben niet ontvangen de geest der wereld, maar de Geest, Die uit God is, opdat wij zouden weten de dingen, die ons van God geschonken zijn;
13 Welke wij ook spreken, niet met woorden, die de menselijke wijsheid leert, maar met woorden, die de Heilige Geest leert, geestelijke dingen met geestelijke samenvoegende.
14 Maar de natuurlijke mens begrijpt niet de dingen, die van de Geest van God zijn; want zij zijn hem dwaasheid, en hij kan ze niet verstaan, omdat zij geestelijk onderscheiden worden.
De dingen, die van de Geest van God zijn, zijn dus de woorden die de Heilige Geest leert (vers 13). De Geest is de Geest der waarheid, die ons in de waarheid zal leiden (Johannes 16:13). En: Gods woord is de waarheid (Johannes 17:17). En als we dat doortrekken: Jezus Christus zelf is de Waarheid. En over Hem gaat het nu juist in de Bijbel.

2. Het doden van de werkingen van het lichaam
Dit komen we ook tegen in Kolossenzen 3:5-6:
5 Doodt dan uw leden die op de aarde zijn: hoererij, onreinheid, hartstocht, boze begeerte en de hebzucht, die afgodendienst is, 6 om welke dingen de toorn van God komt over de zonen van de ongehoorzaamheid. (Telos)
Maar let op: er staat in Romeinen 8:13 bij: door de Geest! Als we dit vers vergelijken met vers 6, dan wordt duidelijk dat dit betekent: We doden onze leden op aarde door bezig zijn met de dingen van de Geest. In beide verzen staan vlees en Geest tegenover elkaar en als het over de Geest gaat, gaat het beide keren over leven. Als je de dingen van de Geest bedenkt, zul je leven, als je door de Geest de werkingen van je lichaam doodt, zul je leven. Bezig zijn met de dingen van de Geest, is bezig zijn met Gods woord (het zwaard van de Geest), Gods beloften, ja Christus zelf, je op Hem richten - daarmee snij je de voedingsader van de zonde door.

Als het gaat om geestelijke strijd dan hoop ik dat we allereerst zicht krijgen op déze strijd en hoe we - door de Geest - kracht mogen ontvangen om stand te houden.

Lees meer...

Wat een liefde

>> maandag 3 april 2006

Bij U ben ik thuis
Bij U ben ik veilig
In U is mijn huis
In U ben ik heilig
In U

Bij U vind ik troost
Bij U kan ik huilen
In U vind ik rust
In U kan ik schuilen
In U

U neemt mij in Uw armen
En droogt mijn tranen af

Wat een liefde
Wat een liefde
Wat een liefde

Wat een liefde
Wat een liefde
Wat een liefde

Bij U is het goed
U geeft mij uw zegen
In U is mijn hoop
In U zijn mijn wegen
In U

U hebt Uzelf
Voor mij gegeven
In U kan ik zijn
In U kan ik leven
In U

Ik hoef niets te verbergen
Want U wijst mij niet af

Wat een liefde
Wat een liefde
Wat een liefde

Wat een liefde
Wat een liefde
Wat een liefde

En dat ik steeds terug mag komen
Ook als ik ver ben afgedwaald
En U mij altijd wilt vergeven
Wanneer ik heb gefaald

Dat is liefde
Dat is liefde
Dat is liefde

Dat is liefde
Dat is liefde
Dat is liefde

Jezus

U bent liefde
U bent liefde
U bent liefde

Jezus

U bent liefde
U bent liefde
U bent liefde

U bent liefde
U bent liefde

Opwekking nr. 625

Het kennen van mijn Heer Christus Jezus gaat alles te boven.
Filippenzen 3:8 (Willibrordvertaling)

Lees meer...

De naam van de Heer aanroepen

>> zaterdag 1 april 2006

De laatste tijd ben ik veel bezig met de Drie-eenheid. Dat heb je misschien al wel gemerkt aan mijn posts. En dat zal nog wel even zo blijven denk ik. Je kunt dus de komende tijd nog wel vaker posts hierover verwachten...

Waar ik nu even bij wil stilstaan, is dat sommige mensen beweren dat we alleen tot God de Vader mogen bidden. Daarmee proberen ze te laten zien dat Jezus niet God is. Dit baseren zij op teksten als Ef 1:15-17 en 3:14, Kol 3:17, en 1 Tim 2:5.

In Rom 10:13 haalt Paulus een tekst aan uit het Oude Testament, namelijk Joël 2:32 (3:5 in de NBV):

Ieder die de naam van de Heer aanroept, zal worden gered.
In Joël staat daar:
Dan zal ieder die de naam van de HEER aanroept ontkomen
Het gaat in het OT dus duidelijk om de HEER (Jahweh). Gaat het in Rom 10:13 nu om Jahweh of om de Heer Jezus?

De context van Romeinen 10 maakt dit duidelijk:
9 Als uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered. 10 Als uw hart gelooft, zult u rechtvaardig worden verklaard; als uw mond belijdt, zult u worden gered. 11 Want de Schrift zegt: ‘Wie in hem gelooft, komt niet bedrogen uit.’ 12 En er is geen onderscheid tussen Joden en andere volken, want ze hebben allen dezelfde Heer. Hij geeft zijn rijke gaven aan allen die hem aanroepen, 13 want er staat: ‘Ieder die de naam van de Heer aanroept, zal worden gered.’
Jezus Christus is dus de HEER (Jahweh)! Maar dan mag je ook zijn Naam aanroepen! En de Bijbel laat zien dat dat ook gebeurt:
Aan de gemeente van God in Korinte, geheiligd door Christus Jezus, aan hen die zijn geroepen om zijn heiligen te zijn, en aan allen die de naam van onze Heer Jezus Christus aanroepen, waar dan ook, bij hen en bij ons. (1 Kor 1:2)
Ook in Handelingen komen we dit tegen:
Bovendien heeft hij toestemming van de hogepriesters om hier iedereen die uw naam aanroept in de boeien te slaan. (Hand 9:14)
Hier is Ananias aan het woord die dit zegt tegen Jezus - zo blijkt uit vers 17. Lees het hele stukje maar eens na in Handelingen 9.

En uit de context van 2 Kor 12:8 blijkt dat de Heer tot wie Paulus drie keer heeft gebeden, Christus zelf is:
8 Ik heb de Heer driemaal gesmeekt mij van hem te bevrijden, 9 maar hij zei: ‘Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid.’ Dus laat ik mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mij zichtbaar wordt. 10 Omdat Christus mij kracht schenkt, schep ik vreugde in mijn zwakheid: in beledigingen, nood, vervolging en ellende. In mijn zwakheid ben ik sterk.
Ten slotte: let er op wat Stefanus zegt als hij gestenigd wordt:
Heer Jezus, ontvang mijn geest. (Hand 7:59)

Lees meer...

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven