Vakantie

>> dinsdag 31 juli 2007

Volgende week hopen wij af te reizen naar Bretagne, Frankrijk. Het is de bedoeling dat we daar zo'n 3 weken doorbrengen. Lekker kamperen met onze vouwwagen en genieten van de omgeving, het strand, de zon, de wind, en uiteraard elkaar als gezin. Een vakantie is voor mij ook altijd weer een periode van intensiever contact met God.
Ook op mijn weblog hou ik vakantie: Ik heb besloten tijdens de hele maand augustus ook hier rust te houden. Ik hoop in september de draad weer op te kunnen pakken.

Iedereen een goede tijd gewenst, waar je je ook bevindt, en Gods zegen.

De HERE is goed

>> maandag 30 juli 2007

De HERE is goed,
een sterkte ten dage der benauwdheid;
Hij kent hen die bij Hem schuilen.
Nahum 1:7 NBG

Je wordt niet boven je krachten beproefd

Jos Douma heeft vandaag op tijdmetjezus.nl een prachtige overdenking staan. Eén waarin ik me herken en waar ik op dit moment veel kracht uit put, nu ik door een best wel moeilijke periode heen ga. Het is zó waar wat Jos hier zegt: 'Onze eerste strijd in beproeving is altijd de strijd tegen deze duivelse gedachten. We moeten leren om onze gedachten te richten op de betrouwbare woorden van God'.

U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.
1 Korintiërs 10:13

(Dag 27) Kracht in beproeving
Als je beproefd wordt vanwege moeilijkheden in je leven, is de verleiding groot om te denken dat je het toch niet aankunt en dat vechten geen zin heeft. Maar God belooft aan zijn kinderen dat hij er bij zal zijn in onze beproevingen. Dat is precies waar de duivel ons aan wil laten twijfelen: 'De Heer zal je vast niet helpen. Denk niet dat hier iets goeds uit voort kan komen.' Onze eerste strijd in beproeving is altijd de strijd tegen deze duivelse gedachten. We moeten leren om onze gedachten te richten op de betrouwbare woorden van God: in Christus is er altijd een uitweg, in hem is er altijd nieuw leven, in hem is er altijd weer meer kracht dan je ooit had gedacht.

Leer me geloven, Heer, dat het volkomen waar is dat ik in Christus elke beproeving kan doorstaan.

Een mens lijdt dikwijls 't meest

>> vrijdag 27 juli 2007

Een mens lijdt dikwijls 't meest
Door 't lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
Als vrees voor allerlei gevaar.
Doch komt het eens in huis,
Dan helpt God altijd weer
En geeft Hij kracht naar kruis.

Geestelijke depressiviteit

>> dinsdag 24 juli 2007

Een paar weken geleden gaf ik aan dat ik in een moeilijke periode zit. Het gaat nu wel beter, maar de onrust blijft. Dat is vervelend, maar ik weet gelukkig dat dit erbij hoort. Bij mij ijlt dat altijd nog een poos na. Het maakt het echter ook wel lastig en het kost veel energie: de onrust zelf wordt soms ook een oorzaak van zorgen, en zo zit je dan in een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uitkomt.

Ongeveer anderhalve week geleden heb ik een boek gekocht van Dr. D. Martyn Lloyd-Jones, een van mijn favoriete schrijvers cq. predikers. Het boek heet 'Oorzaken en Genezing van Geestelijke Depressiviteit'. Ik heb het meteen gelezen, ja verslonden bijna. Nu ben ik er voor de tweede keer in begonnen en ga ik er in een wat rustiger tempo doorheen. Wat een schitterend boek is dit zeg!

***

In de typische Lloyd-Jones-stijl wordt dit onderwerp besproken. Hij begint met een algemene beschouwing, wat je als een soort inleiding of samenvatting zou kunnen zien. Vervolgens gaat hij dieper op allerlei aspecten en oorzaken in en laat hij duidelijk vanuit de Bijbel zien hoe we daar mee om behoren te gaan. Zo gaat het onder meer over:
  • Het juiste zicht op de leer van de rechtvaardiging (hoofdstuk 2);
  • De juiste verhouding tussen geest/verstand en hart en wil (hoofdstuk 4);
  • Dingen uit het verleden die ons neerslachtig kunnen maken, zoals een bepaalde zonde (hoofdstukken 5 en 6);
  • Angst voor de toekomst (hoofdstuk 7);
  • Gevoelens en hoe daar mee om te gaan (hoofdstuk 8);
  • Dat het goed is om bezig te blijven en niet bij de pakken neer te zitten (hoofdstuk 14);
  • Discipline (hoofdstuk 15);
  • Het nut van beproevingen en kastijding (hoofdstukken 16 en 17);
  • En zo nog meer onderwerpen.

In het eerste hoofdstuk behandelt Lloyd-Jones Psalm 42:6 en 12, waar (in de Statenvertaling) staat:
6. Wat buigt gij u neer, o mijn ziel! en zijt onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem nog loven voor de verlossingen van Zijn aangezicht.
12. Wat buigt gij u neer, o mijn ziel! en wat zijt gij onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem nog loven; Hij is de menigvuldige Verlossing van mijn aangezicht, en mijn God.
Lloyd-Jones gaat onder meer kort in op het verschil tussen vers 6 en 12 (iets dat overigens alleen in de Statenvertaling opvalt). Maar hij legt vooral de nadruk op het feit dat de Psalmist hier tegen zichzelf praat, tegen zijn eigen ziel:
Hij gaat met zichzelf een gesprek voeren (...) Naar mijn gevoel is de grote moeilijkheid bij geestelijke depressiviteit dat we teveel tegen onszelf laten praten, in plaats dat we onszelf aanspreken. Hetzelfde geldt ook als we ons ongelukkig voelen. Meestal komt dat omdat we teveel naar onszelf luisteren in plaats dat we onszelf aanspraken. Dat kan 's ochtends na het ontwaken al beginnen. U hebt die bepaalde gedachte helemaal niet zelf opgeroepen, maar er wordt tegen u gepraat en u wordt stilgezet bij de problemen van de vorige dag. Iemand praat u dat aan. Wie? Dat bent uzelf! De oplossing waar deze man (de psalmist) mee komt is dat we niet langer naar onszelf gaan luisteren, maar dat we tegen onszelf gaan praten. Wat buigt gij u neder, o mijn ziel? vraagt hij. Zijn ziel maakte hem neergebogen, trachtte hem te verbrijzelen. Maar hij gaat daar tegen in en zegt: Zelf, luister eens goed, ik zal ook eens wat zeggen! Begrijpt u wat ik bedoel? Het belangrijkste geheim voor een gezond geestelijk leven is te weten hoe zichzelf aan te pakken. (...) We moeten (...) tegen onszelf zeggen: Hoop op God, in plaats van verder te modderen.
D. Martyn Lloyd-Jones in Oorzaken en Genezing van Geestelijke Depressiviteit, blz. 19,20
Als je zelf last hebt van overbezorgdheid of neerslachtigheid of als je zit te tobben over dingen uit je verleden of als je angst hebt voor de toekomst, dan is dit boek een echte aanrader.

Lees meer...

De HEERE zal mij een licht zijn

>> maandag 23 juli 2007

Verblijd u niet over mij, o mijn vijandin!
wanneer ik gevallen ben, zal ik weer opstaan;
wanneer ik in duisternis zal gezeten zijn,
zal de HEERE mij een licht zijn.
Micha 7:8 SV77

NGB Artikel 13 - Gods voorzienigheid

>> maandag 16 juli 2007

Wij geloven dat deze goede God, nadat Hij alle dingen geschapen had, ze niet aan zichzelf heeft overgelaten, of aan het toeval of het lot heeft prijsgegeven1, maar ze overeenkomstig zijn heilige wil zo leidt en regeert, dat in deze wereld niets gebeurt zonder zijn beschikking2. Toch is God niet de bewerker van de zonde die gedaan wordt, en evenmin draagt Hij er de schuld van3. Want zijn macht en goedheid zijn zó groot en gaan ons begrip zó te boven, dat Hij zijn werk zeer goed en rechtvaardig beschikt en doet, ook al handelen de duivelen en goddelozen onrechtvaardig4. En al wat in zijn doen het menselijk verstand te boven gaat, willen wij niet nieuwsgierig onderzoeken, verder dan ons begrip reikt. Maar in alle ootmoed en eerbied aanbidden wij de rechtvaardige beslissingen van God, die voor ons verborgen zijn5. Wij stellen ons ermee tevreden, dat wij leerlingen van Christus zijn, om slechts te leren wat Hij ons onderwijst door zijn Woord, zonder deze grenzen te overschrijden6.
Deze leer schenkt ons een onuitsprekelijke troost, als wij erdoor leren verstaan dat ons niets bij toeval kan gebeuren, maar dat alles ons alleen overkomt door de beschikking van onze goedertieren hemelse Vader. Hij waakt over ons met een vaderlijke zorg, terwijl Hij zó over alle schepselen heerst, dat niet één haar van ons hoofd — want die zijn alle geteld — en niet één musje ter aarde zal vallen zonder de wil van onze Vader (Mat 10:29,30). Hierop stellen wij ons vertrouwen, omdat wij weten dat Hij de duivelen en al onze vijanden in toom houdt en zij ons zonder zijn toelating en wil niet kunnen schaden7.
Daarom verwerpen wij de verfoeilijke dwaling van de epicureeërs, die zeggen dat God Zich nergens mee bemoeit en alles aan het toeval overlaat.
Met het vorige artikel heeft de NGB een begin gemaakt met te spreken over Gods werken, Zijn daden. De artikelen daarvoor gingen voornamelijk over wie God is en dat Hij zich openbaart als een Drieënig God: Vader, Zoon en Geest. Maar nu gaat de blik dus naar wat God allemaal heeft gedaan. Zijn daden laten namelijk zien Wie Hij is en hoe Hij is. Zo stonden we in het vorige artikel stil bij datgene waar de Bijbel mee begint: Gods schepping. De schepping laat Gods goedheid en liefde zien: Hij heeft de schepping (en dus ook ons) gewild. Hij genoot ervan. De schepping laat ook zien dat God groot en machtig en majesteitelijk is: Hij is soeverein. Hij bepaalde alles. Het werd zoals het Hem goeddacht en dat was aan het eind van de 6e dag, toen de mens geschapen was, 'zeer goed'.

Artikel 13 gaat vervolgens in op Gods voorzienigheid en zet daarmee beide lijnen voort: God is goed en God is soeverein. Om met dat laatste te beginnen: Hij bepaalde niet alleen hoe alles geschapen en geordend werd, maar Hij bepaalt ook hier en nu de loop van de dingen. Hij regeert en leidt de dingen zo 'overeenkomstig zijn heilige wil (...), dat in deze wereld niets gebeurt zonder zijn beschikking'. Daarmee is dit artikel meteen wel een heel moeilijk artikel voor veel mensen, omdat het heel dichtbij komt. Het gaat ineens over 'hier en nu'. Het gaat over grote dingen die in de wereld gebeuren: overstromingen, oorlogen, overeenkomsten tussen landen, vredesoverleg, en noem maar op. Maar het gaat ook over kleine dingen. Het gaat ook over mij. Over mijn leven. Over wat mij allemaal overkomt. En daarbij maakt dit artikel op meerdere manieren duidelijk dat God goed is. Dit is een artikel dat vraagt om geloof!

Diep in mij zit een stemmetje dat altijd vragen stelt, dat altijd sceptisch is: Is dit echt zo? Bestuurt God de wereld en mijn leven zoals hier beschreven staat? Staat dit echt in de Bijbel? Of interpreteren we de Bijbel soms niet goed op dit punt? Dat wat betreft Gods soevereiniteit. Maar daarachter zitten andere vragen: Is God dan wel echt goed, als Hij ook de moeilijke dingen als oorlogen, overstromingen, ziekten bestuurt? Is God wel echt liefde als hij mij moeilijkheden te dragen geeft?

Lees meer...

De waarde van Gods Woord (10)

Het Woord van God is, daarom, de bron van grote en eeuwige vreugde
We hebben tenminste negen redenen gezien waarom dit zo is. Nu zien we dat God, in de Bijbel, zegt dat dit zo is. De wijze en godvrezende man wendt zich af van de raad van de bozen, met al hun beloften van genot en ontdekt dat 'Aan des Heren wet zijn welgevallen heeft, en diens wet overpeinst bij dag en bij nacht. Want hij is als een boom, geplant aan waterstromen, die zijn vrucht geeft op zijn tijd, welks loof niet verwelkt; - al wat hij onderneemt, gelukt' (Ps. 1:2-3). de liefhebbers van Gods Woord prijzen de kostbaarheid van de Bijbel en de vreugde die eruit voortvloeit. Ze zeggen dat het de meest waardevolle aardse dingen overstijgt, goud en zilver; en ze zeggen dat de smaak ervan op de tong van het hart en de geest zoeter dan honing is en dat de rijkdom ervan als het beste voedsel is.

***

De wet van uw mond is mij beter dan duizenden stukken goud en zilver. (Ps. 119:72)

Ik verblijd mij over uw woord als iemand die rijke buit vindt. (Ps. 119:162)

Daarom heb ik uw geboden lief, meer dan goud, ja dan fijn goud; (Ps. 119:127)

Hoe aangenaam zijn uw redenen voor mijn verhemelte, meer dan honig voor mijn mond. (Ps. 119:103)

Het gebod zijner lippen deed ik niet wijken, in mijn binnenste verborg ik de woorden van zijn mond. (Job 23:12)

Zo vaak uw woorden gevonden werden, at ik ze op, uw woord was mij tot vreugde en blijdschap mijns harten; want uw naam is over mij uitgeroepen, HERE, God der heerscharen. (Jer. 15:16)

De conclusie is: 'Hoe lief heb ik uw wet! Zij is mijn overdenking de ganse dag' (Ps. 119:97).

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 113-114.

Lees meer...

De HEERE is mijn licht en mijn heil

Een psalm van David.
De HEERE is mijn licht en mijn heil,
     voor wie zou ik vrezen?
De HEERE is mijn levenskracht,
     voor wie zou ik verschrikt zijn?
Psalm 27:1 HSV

Veilig rustend in Uw armen, Heer

>> vrijdag 6 juli 2007

Zorgen en angst: ze kunnen me soms zo neerdrukken dat ik me op niets anders meer kan richten. Op dit moment zit ik in zo'n periode. Vandaag in de auto, onderweg naar mijn werk, heb ik Opwekking 606 gedraaid. De titel is: 'Veilig rustend in Uw armen, Heer / O, hart vol zorg'. Net als Psalm 42, spreek je hiermee jezelf aan, waarbij de blik weer wordt gericht op Jezus. Dat heb ik soms zo nodig.

Veilig, veilig, veilig rustend in Uw armen, Heer. (2x)

O, hart vol zorg, wat drukt je neer?
Is het de last die je opneemt telkens weer?
Geef Hem je lasten, want Hij is trouw.
Jezus Zelf, Hij zorgt voor jou.

Jezus zelf, Hij zorgt voor jou.
Er is geen last te zwaar, die Hij niet dragen zou.
Geef Hem je zorgen, want Hij is trouw;
en geloof in zijn liefde ook voor jou.

En ik prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand.

O hart vol angst, wat buigt je neer?
Bedenk in tijd van beproeving des te meer:
Geef Hem je zorgen, want Hij is trouw;
Jezus Zelf, Hij zorgt voor jou.

Jezus zelf, Hij zorgt voor jou.
Er is geen last te zwaar die Hij niet dragen zou.
Geef Hem je zorgen, want Hij is trouw.
En geloof in zijn liefde, ook voor jou.

En ik prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand.

Veilig, veilig, veilig rustend in Uw armen, Heer. (4x)

En ik prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand.

Prijs de grote Naam van Jezus.
Prijs de Heer, Hij heft mijn hoofd omhoog.
Prijs de Rots van mijn verlossing;
Al mijn dagen heeft Hij in zijn hand. (2x)

Opwekking nr. 606

Wat buigt gij u neder, o mijn ziel,
en zijt gij onrustig in mij?
Hoop op God, want ik zal Hem nog loven,
mijn Verlosser en mijn God!
(Psalm 42:6 NBG)

Wie kan tegen zijn?

>> donderdag 5 juli 2007

Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn?
Romeinen 8:31b NBV

De waarde van Gods Woord (9)

Het Woord van God stelt ons in staat de duivel te verslaan
De duivel is echt en verschrikkelijk. Hij is veel sterker dan wij zijn. Zijn doel is ons te bedriegen en te vernietigen. 'Die was een mensenmoorder van den beginne en staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij naar zijn aard, want hij is een leugenaar en de vader der leugen' (Joh. 8:44). Toch is hij ontegenzeggelijk verslagen door de dood en opstanding van Jezus. De Bijbel zegt dat Jezus mens is geworden, zodat 'Hij door zijn dood hem, die de macht over de dood had, de duivel, zou onttronen' (Heb. 2:14). De verwoesting was onmiskenbaar, maar nog niet volledig. Omdat het bloed van Christus heeft gevloeid voor onze zonden, kan de duivel degenen die in Christus zijn niet vernietigen. Dit komt doordat zijn beschuldigingen niet langer kloppen. Het enige wat nog tot de hel kan leiden, zijn niet vergeven zonden. Maar door het kruis is ons volledige vergeving geschonken. Daarom kan de duivel ons alleen doden, niet verdoemen.

***

Ja, zoveel macht heeft hij. Jezus zei tegen de gemeente van Smyrna: 'Wees niet bevreesd voor hetgeen gij lijden zult. Zie, de duivel zal sommigen uwer in de gevangenis werpen, opdat gij verzocht wordt, en gij zult een verdrukking hebben van tien dagen. Wees getrouw tot de dood en Ik zal u geven de kroon des levens' (Op. 2:10). Waar schuilt de overwinning hierin? Johannes zegt in Openbaring 12:11 tegen ons: 'En zij hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad, tot in de dood.' Door erop te vertrouwen dat al hun zonden door Jezus' bloed vergeven waren en door zelfs tot in de dood aan hun geloof vast te houden, versloegen ze de duivel.
De duivel wordt overwonnen wanneer zijn plan om het geloof te ondermijnen, mislukt. En die mislukking is veroorzaakt door het kruis van Christus en het Woord van God. Johannes, die het werk van de duivel zo goed kende, zei in zijn eerste brief: 'Ik heb u geschreven, jongelingen, want gij zijt sterk en het woord God blijft in u en gij hebt de boze overwonnen' (1 Joh. 2:14). Het Woord van God is de kracht die de duivel verslaat. Zo ging het ook toen Jezus in de woestijn was. Bij elke verleidingspoging van de duivel citeerde Hij uit de Schrift (Mat. 4:4,7,10). Als Jezus zelf het Woord van God was en demonen kon bevelen zodat ze Hem zouden gehoorzamen (Marc. 1:27), maar Hij toch op de Schrift vertrouwde om de verleidingen van de duivel af te weren, dan moeten wij dat ook doen.
(...)
Als je dus macht over de duivel wilt en als je wilt ontsnappen aan de strik van zijn bedrog en de vernietiging van je geloof, doe dan wat Jezus deed en wat de heiligen deden: koester het Woord van God en gebruik het als zwaard tegen je vijand.

John Piper in Vechten voor vreugde, blz. 111-113.

Lees meer...

Recente berichten

Profiel

christen, gereformeerd, man, vader, software engineer

Boekenstapel

  • De Bergrede - D. Martyn Lloyd-Jones
  • De vreugde van God - John Piper
  • God de Vader, God de Zoon (serie geloofsleer, deel 2) - D. Martyn Lloyd-Jones
  • Vechten voor vreugde - John Piper

  Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008

Terug naar boven