Echt genieten
>> maandag 28 januari 2008
"We zijn als calvinisten geen vreugdeloze lieden, maar het gaat ons om het echte genieten."
- Dr. G.C. den Hertog vandaag in een column in het ND.
Het oog gericht op Jezus
"We zijn als calvinisten geen vreugdeloze lieden, maar het gaat ons om het echte genieten."
- Dr. G.C. den Hertog vandaag in een column in het ND.
Als u nu met Christus opgewekt bent, zoekt dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, gezeten aan Gods rechterhand. Bedenkt de dingen die boven zijn, niet die op de aarde zijn. Want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God.
Kolossenzen 3:1-3 Telos
Want des HEREN ogen gaan over de gehele aarde, om krachtig bij te staan hen wier hart volkomen naar Hem uitgaat.
2 Kronieken 16:9a NBG
Het Nederlands Dagblad houdt een dossier bij onder de titel 'Vrome Hindoe'. Antoine Bodar heeft een discussie losgemaakt over de vraag of een 'vrome hindoe die nog nooit van Christus heeft gehoord, maar wel netjes en fatsoenlijk heeft geleefd', wel in de hemel komt. Antoine Bodar verwacht van wel.
Na enkele reacties daarop, stelt Peter Siebe: 'Er zijn ook Bijbelteksten die de mogelijkheid lijken open te laten dat behoud mogelijk is zonder een bewuste geloofskeuze in dit aardse leven.' Hij baseert dit op 1 Petrus 3:19,20 en 1 Petrus 4:6. Hij schrijft:
Uitleggers hebben hier al eeuwen een zware kluif aan, maar ik meen geen onrecht te doen aan deze tekst als ik zeg dat het gaat om een verschijning van Jezus in het dodenrijk - in de Bijbel vaker wordt aangeduid met gevangenis - om het evangelie daar bekend te maken. En met effect, zie even verderop in 1 Petrus 4:6: "Ook aan de doden is het evangelie verkondigd, opdat ook zij, ook al zijn zij naar hun leven op aarde door de mensen veroordeeld, bij God in de geest kunnen leven". Deze doden of geesten zijn dan na hun aardse leven alsnog met het evangelie geconfronteerd en dat heeft alsnog tot hun behoud geleid.Deze visie is volgens mij niet juist.
Siebe wil met onder andere 1 Petrus 3:19,20 en 4:6 aantonen dat overleden mensen ná hun dood nog het evangelie horen en kunnen aannemen. Hier maakt hij een flinke uitlegfout, want je kunt deze twee teksten niet zomaar aan elkaar koppelen. 1 Petrus 3 gaat over Christus' overwinning, geproclameerd aan de demonen (Grieks: 'geesten'). Deze proclamatie aan gevallen engelen, leidt (Judas 6,7) niet tot behoud, maar is een eerste aanzegging van het oordeel. Hoofdstuk 4 gaat wél over verkondiging van het evangelie aan mensen, die geestelijk dood waren (dronkaards, losbandigen, enzovoorts), maar heeft betrekking op veroordeelden tot gevangenschap of de doodstraf die tot geloof in Jezus zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de moordenaar aan het kruis.Ik ben het eens met deze uitleg wat betreft 1 Petrus 4:6. Een vers eerder gaat het namelijk over 'Hem, die gereed staat om levenden en doden te oordelen'. Gezien die context, ligt het voor de hand om in vers 6 te denken aan mensen die, op het moment dat Petrus deze brief schreef, al gestorven waren. Let ook op het woordje 'want' - ontbreekt overigens in de NBV, maar niet in de NBG, of bijv. de Willibrordvertaling - aan het begin van vers 6, waardoor er een duidelijke verbinding ligt met vers 5.
Hij, die gedood is naar het vlees, maar levend gemaakt naar de geest, 19 in welke Hij ook heengegaan is en gepredikt heeft aan de geesten in de gevangenis, 20 die eertijds ongehoorzaam geweest waren, toen de lankmoedigheid Gods bleef afwachten, in de dagen van Noach ... (1 Petrus 3:18b-20a NBG)
Hij is wel ter dood gebracht in het vlees, maar levend gemaakt door de Geest, 19 door Wie Hij ook, toen Hij heenging, aan de geesten in de gevangenis gepredikt heeft, 20 namelijk aan hen die voorheen ongehoorzaam waren, toen God in Zijn geduld nog eenmaal wachtte in de dagen van Noach ... (1 Petrus 3:18b-20a HSV)Jezus heeft iets gedaan in of door de Geest. De vraag is wanneer. 1 Petrus 1:11 kan ons daarbij helpen: 'Zij onderzochten naar Wie en naar welke tijd de Geest van Christus, Die in hen was, heenwees, toen Hij tevoren getuigde van al het lijden dat op Christus komen zou, en ook van al de heerlijkheid na dat lijden' (HSV). Daar lezen we dus dat de Geest van Christus ten tijde van het Oude Testament in de profeten was en door hen heen getuigde. Je kunt ook zeggen dat Christus in zijn Geest in de profeten was.
De Bethlehem Baptist Church (de kerk waarvan John Piper voorganger is) hebben een zogenaamd Fighter Verse programma ontwikkeld. Fighter Verses zijn volgens de website van de Bethlehem Baptist Church 'korte passages uit de Schrift die we als kerk hebben gekozen om elke week te memoriseren. De Bijbel openbaart ons, dag na dag, the grootheid van alles wat God voor ons is in Christus, zodat we, door de kracht van de Geest, onze vreugde in Hém vinden en zodat de wegen van de zonde onaantrekkelijk - ja, lelijk en afstotelijk - worden.' Het Fighter Verse programma bestaat uit vijf sets van Bijbelteksten - één set per jaar - waardoor ze elke vijf jaar alle Fighter Verses bij langs lopen. Dit jaar is set C aan de beurt.
Ik vind dit een prachtig initiatief. Ik kom er meer en meer uit ervaring achter dat het goed is om Bijbelteksten paraat te hebben. Het is, zeg maar, het leren hanteren van het zwaard van de Geest. En zeg nou zelf: hoe moeilijk is het om elke week een tekst uit het hoofd te leren, zodat deze in je hart kan gaan wonen - Kol. 3:16)? Nu zet ik sinds eind 2006 al regelmatig een bemoedigende Bijbeltekst bovenaan mijn blog, die ik de week erop toevoeg aan de lijst met bemoedigende teksten, te vinden onder het label Geloofsleven - Bemoediging. Dit jaar wil ik proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het Fighter Verse programma van de Bethlehem Baptist Church.
De eerste tekst van dit jaar was Jozua 1:9, deze week is 2 Kronieken 16:9a aan de beurt.
Heb Ik u niet geboden: wees sterk en moedig? Sidder niet en word niet verschrikt, want de HERE, uw God, is met u, overal waar gij gaat.
Jozua 1:9 NBG
En er waren herders in diezelfde streek, die zich ophielden in het open veld en ’s nachts de wacht hielden over hun kudde. En zie, een engel van de Heere stond bij hen en de heerlijkheid van de Heere omscheen hen en zij werden zeer bevreesd. En de engel zei tegen hen: Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, namelijk dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is; Hij is Christus, de Heere. En dit zal voor u het teken zijn: u zult het Kindje vinden in doeken gewonden en liggend in de kribbe. En plotseling was er bij de engel een menigte van de hemelse legermacht, die God loofde en zei: Eer zij aan God in de hoogste hemelen, en vrede op aarde, in mensen een welbehagen.Wat een spectakel moet dat geweest zijn. Stel je het eens voor: het is nacht - en een nacht toen, daar in Israël was een pikdonkere nacht, zoals je misschien wel eens hebt meegemaakt op een vakantie - en je bent herder. Even verderop hoor je het zachte geluid van de schapen; voor je flakkert zachtjes een vuur. En dan, plotseling, staat daar iemand die wel licht lijkt te geven. Je zou toch aan een geestverschijning, een spook denken. Geen wonder dat de engel zegt: Wees niet bevreesd! Ik verkondig u grote blijdschap, goed en verheugend nieuws! De langverwachte Zaligmaker, de Messias is geboren!
Lukas 2:8-14 HSV
There were shepherds abiding in the field, keeping watch over their flock by night.Lees meer...
And lo, the angel of the Lord came upon them, and the glory of the Lord shone round about them, and they were sore afraid.
And the angel said unto them: 'Fear not, for behold, I bring you good tidings of great joy, which shall be to all people. For unto you is born this day, in the city of David, a Saviour, which is Christ the Lord.'
And suddenly there was with the angel a multitude of the heav'nly host, praising God and saying:
'Glory to God in the highest, and peace on earth, goodwill towards men.'
Moge nu de God van de hoop u vervullen met alle blijdschap en vrede in het geloven, opdat u overvloedig bent in de hoop, door de kracht van de Heilige Geest.
Romeinen 15:13 Telos
Template gebaseerd op © Free Blogger Templates Wild Birds door Ourblogtemplates.com 2008
Terug naar boven